maanantai 18. kesäkuuta 2018

Retki Viron saarille seljankukkien aikaan

Tere!

Kesän kuivattamat alvarit vaihtuvat katajikkoihin, rantaniittyihin, merenrantaan, ruokokattoisiin taloihin, tuulimyllyihin ja majakoihin. Ohi vilahtelevat vanhat kartanot. Tie mutkittelee viehättävässä romanttisessa maisemassa.

Oli kyllä lähellä, ettei jäänyt koko reissu väliin. Sairastin alkuviikon kovaa flunssaa yskineen ja kuumeinen. Kuin ihmeen kaupalla keskiviikkoiltana olo alkoi kohentua ja reissuun päästiin torstaiaamuna. Olimme neljän päivän bussimatkalla, joka suuntautui Haapsalun kautta Hiidenmaalle, Saarenmaalle ja Muhuun. Matka oli erinomaisesti järjestetty ja heti Tallinnasta saimme loistavan, ystävällisen oppaan, joka tunsi ja osasi asiansa täydellisesti  eikä vaivojaan säästellyt, vaan saimme kuulla monenlaisia kertomuksia ja paljon tietoa Virosta ja sen eri vaiheista.


Saarenmaan jättiläinen Töl ja vaimonsa Piret sekä heidän valtava kalansaalis.


Retkemme saarille osui aikaan, jolloin mustaselja kukki ja huumasi tuoksullaan.



Haapsalu oli Venäjän tsaarien suosima lomanviettopaikka. Tsaarit saapuivat Haapsaluun junalla. Ainutlaatuinen on kaupungin rautatieasema, jonka katettu laituri on ennätykselliset 216 m pitkä. Se piti rakentaa niin pitkäksi, koska tsaarin juna oli sen pituinen. Näin se mahtui kokonaan katoksen alle.



Saavuimme Viroon ensimmäisen suuren kyydityksen muistopäivänä, jolloin koko maa suruliputti. Virossa alettiin Neuvostoliiton miehityksen aikana kyyditä upseereja, opettajia, maanviljelijöitä ym. Siperiaan. Ensimmäinen suuren kyydityksen päivä oli 14.6.1941.


Astrid Lindgrenin kirjojen kuvittaja Ilon Wikland oli kotoisin Haapsalusta. Hän käytti kirjoissa nimenomaan Haapsalua piirrostensa esikuvana. Tässä talossa Ilon asui isovanhempiensa kanssa vanhempien erottua. Kun sota syttyi, nosti isoäiti 14-vuotiaan tytön Ruotsiin menevään laivaan ja näin Ilon pääsi pois sodan jaloista



Haapsalussa on kauniita pitsihuviloita.



Turkissa rakennettu hieno ja siisti laiva vei meidät mantereelta Hiidenmaalle. Matka kestää vajaat kaksi tuntia.


Virossa on paljon kartanoita erityisesti mantereella, mutta saarillakin niitä on. Tämän barokkityylisen Suuremöisan linnan omisti myöhemmin merirosvo-kreivi Ungern-Stenberg. Kerrotaan, että Hiidemaan edustalle tehtiin valemajakoita, joilla laivoja ohjattiin haaksirikkoon ja sitten ryöstettiin.




Vierailimme vanhassa kehräämössä. Tässä on kuulema anopinkutituskoneeksi nimitetty karstauskone.


Kirjailija Aino Kallas vietti miehensä Uuno Kallaksen kanssa kesiä tässä mökissä Hiidenmaalla.


Hiidemaan rantaan ajautui vuonna 1994 syysmyrskyssä hasksirikkoutuneen autolautta Estonian pelastusvene - tyhjänä. Onnettomuudessa hukkui lähes tuhat ihmistä.


Ristimäellä on paljon erilaisia luonnonmateriaaleista tehtyjä ristejä. Jokainen vierailija jättää sinne omansa. Taru kertoo paikalle osuneen kaksi morsiusparia. Heille tuli riita, jonka päätteeksi kuoli toinen sulhanen ja toinen morsian. Eloon jääneet osapuolet solmivat keskenään avioliiton.


Mekin teimme ristin.




Hiidenmaalla sijaitsee yksi maailman vanhimmista majakoista, Köpun majakka. Majakan tarina alkoi jo 1500-luvulla ja se on koko Itämeren maiden vanhin majakka. Kiipesimme ylös ja tunsimme nuo uskomattoman korkeat askelmat jaloissamme seuraavana päivänä. Maisemat olivat palkitsevat.



Tuulimyllyillä on entisaikaan saarilla jauhettu vilja. Tässä tuulimyllyjä Anglassa.




Karjan keskiaikaisessa kivikirkossa on sadevahteina nauravia naisia. Kun vettä kertyy holvistojen päälle riittävästi, alkavat naiset katosta sylkeä sitä sisälle kirkkoon.

Alla on kirkon ulkoseinässä oleva kohokuva Kristuksen ristiinnsulitsemisesta. Huomaatteko miten Jeesuksen molemmin puolin ristiinnauliitujen ryöväreiden hartioilla ovat pienet lapset, jotka ovat pahantekijöiden sielut. Toinen rikollinen on katunut ja enkeli on tarttunut sieluun. Toinen ei katumusta ole tuntenut ja niinpä itse piru on tarttunut toiseen sieluun. Mielenkiintoista symboliikkaa.







Virolaiset ovat taikauskoisia. Pihlaja on hyvin merkityksellinen puu heidän elämässään. Esimerkiksi autoon taitetaan pihlajanoksa tuomaan onnea .


Oletteko kuulleet Kaalin katastrofista? En ollut minäkään ennen, mutta nyt sen tarinan tunnen. Paikka on merkittävä turistikohde Saarenmaalla.

Esihistoriallisella ajalla paikkaan on pudonnut meteoriitti, joka on räjähtänyt ja muodostanut Kaalin järven. Sirpaleita on löydetty ympäristöstä ja myös pienempiä kraattereita. Tapahtumasta on kirjoittanut antiikinajan kreikkalainen tiedemies. Puhutaan myös paikasta, johon aurinko meni nukkumaan. Kraatteri on niin säännöllisen pyöreä, että maastosta se erottuu hyvin selvästi ja voi huomata, ettei kyseessä ole mikä tahansa kuoppa. Paikkaa on pidetty pyhänä ja pohjaa on saatettu käyttää uhripaikkana. Tutkimukset ovat tältä osin vielä kesken.



Viimeinen kohteemme oli Kuressaaren Piispanlinna. Mielenkiintoinen kierros oppaan johdolla linnassa todisti sen, että keskiajalla piispa on ollut niin hengellinen kuin maallinenkin johtaja. Kuvassa linnan kappelin alttaritaulu, joka restauroinnista paluumatkallaan joutui varkauden kohteeksi. Joku oli autosta vienyt taulusta nyt puuttuvat veistokset.

Kierroksen päätteeksi kiipesimme linnan tornia ympäröivälle terassille. Upea näköala merelle ja pihalta kaikuva mieskuorojen laulu oli kaunis päätös matkallemme Viron saarille.


Iloista juhannusviikkoa! Rakkaudella Maija

12 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta matkakuvauksesta! Viroon pitäisi itsekin matkustaa. Kaksi kertaa olen Tallinnassa käynyt, mutta muuta en ole sieltä nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina💕Kannattaa kyllä käydä Virossa muuallakin kuin Tallinnassa. Vanhakaupunki on viehättävä, mutta Virossa on paljon muutakin nähtävää. Omalla autollakin on helppo tehdä matka sinne. Ahvenanmaalta tietysti kaikki on hiukan kauempana.
      Ihanaa sadepäivää 😀

      Poista
  2. Voi ihana Eesti sentään!
    Wikland on muuten itsekin kirjoittanut parikin lastenkirjaa juuri noista karuista historiallisista tapahtumista. Olen saanut ne anopiltani, joten en tiedä onko niitä suomeksi, mutta ruotsiksi on. Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja tervetuloa blogiini 💕
      Onpa mielenkiintoista kuulla noista kirjoista. Mahtaakohan niitä ylipäätään olla Suomessa saatavana? Kiitos vinkistä!
      Ihanaa sadepäivää 😀

      Poista
  3. Haapsalussa olen käynyt, mutta nuo muut paikat ovat vielä näkemättä. Kiitos mukavasta matkakertomuksesta, oli mielenkiintoista luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ansu ja kiva, että pidit 💕Ihastuimme kovin Haapsaluun, jossa ennen emme olleet käyneet. Niin kaunis pieni, mutta elämää kuhiseva paikka oli tuo romanttinen kaupunki.

      Poista
  4. Kiitos taas Maija ihanasta matkakertomuksesta kuvineen! Sinulla on taito kertoa matkoista niin, että melkein itsekin pääsee matkalle mukaan :) . Hyvää Juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Ulla Annika 💕
    Ajattelen, että jospa joku sattuisi saamaan vinkkejä matkalleen, jos jaan matkakokemuksiani täällä.
    Iloista juhannuksen odotusta 🌿🔥

    VastaaPoista
  6. Voi, mikä pläjäys jälleen!
    Kauniita kuvia. Ihana tuo pitsihuvila!
    Leppoisaa juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
  7. Kiitos Mamma 💕
    Ihania pitsihuviloita riittää ihmeteltäväksi noissa Baltian maissa.
    Oikein ihanaa juhannusta sääennusteista huolimatta 🔥🌿

    VastaaPoista
  8. Oi miten ihania kuvia ja niin kivan kuuloisia/näköisiä paikkoja! Mukava oli lukea matkasta, teillä on ollut upea reissu! Olipa onni että kerkesit kuntoutua♥ Mukavaa juhannuksen aikaa sinne teille♥

    VastaaPoista
  9. Kiitos Päde 💕Meillä oli tosi onnistunut matka. Onneksi kuume hellitti ja pääsin matkaan. Olisi todella harmittanut, jos en olisi päässyt lähtemään.
    Oikein leppoisaa juhannusta teille myös 🔥🌿

    VastaaPoista