tiistai 31. lokakuuta 2017

Itsenäinen Suomi 100 vuotta - Mikael Agricola

Moikka!



Unikankareen kummulla Turun tuomiokirkon, tuon kansallispyhättömme, kupeessa seisoo suomen kirjakielen isän Mikael Agrocolan patsas. Myös reformaatio Suomessa henkilöityy tähän samaan merkkihenkilöön. Aihe on ajankohtainen, sillä tänään tasan 500 vuotta sitten Luther naulasi 95 teesiään anekaupan väärinkäytöksiä vastaan Wittenbergin kirkon oveen.

Maamme kirja kertoo seuraavaa: Vuonna 1527 oli Ruotsissa valtiopäivät Vesteråsin kaupungissa. Siellä päätettiin, että Jumalan sanaa piti puhtaana saarnattaman koko valtakunnassa, ettei kenenkään enää tullut totella paavia, että piispain ja pappien tuli olla kuninkaalle alamaiset ja että kirkkojen omaisuus oli kuuluva kruunulle. Siten oli katolinen oppi Ruotsin valtakunnasta hävitetty. Aikanaan se oli saanut aikaan paljon hyvää, muta nyt oli tullut aika, jolloin sen erehdysten täytyi väistyä puhtaamman opin tieltä.

Ensimmäinen evankelista oppia suosiva Turun piispa oli Martti Skytte. Hä oli harras ja hyväätekeväinen mies, joka omalla kustannuksellaan lähetti nuoria miehiä Wittenbergiin oppiansa kartuttamaan. Yksi näistä oli Mikael Agricola, kalastajan poika Pernajan pitäjästä. Hän tuli Turun koulun rehtoriksi ja viimein Martti Skytten jälkeen Turun piispaksi v. 1554.

Agrocola oli hyvin  ponteva, oppinut ja väsymätön mies. Hänen nimensä tuli Suomelle rakkaaksi ja kuuluisaksi myös siitä, että hän ensimmäisenä alkoi kirjoittaa ja painattaa kirjoja suomen kielellä. Ennen hänen aikaansa ei ollut olemassa ainoatakaan suomenkielistä kirjaa. Oli ainoastaan käsinkirjoitettuja latinalaisia kirjoja, ruotsinkielisiä pyhimystaruja ja muutamia kirjoja katolista jumalanpalvelusta varten, nekin Saksassa painetut. Mitäpä muita kirjoja tarvittiinkaan, kun ainoastaan papit osasivat lukea. Suomessa ei ollut yhtäkään kirjapainoa ja Ruotsissa yksi ainoa. Kirjojen painaminen oli kallista, eikä ainoatakaan kirjaa saanut painaa kuninkaan luvatta. Mutta tämä ei Agricolaa pelottanut. Hän sovitti kirjoitukseen suomen kielen sanat ja taivutukset, joita ei vielä koskaan ennen ollut kirjoissa käytetty. Hän sai kuninkaan oivaltamaan suomalaisten kirjain hyödyllisyyden, ja hänelle suotiin vähän apua niiden painattamiseen Tukholmassa. Ja hän alkoi siitä, mistä kaikki kirjaluku alkaa: hän painatti suomalaisen aapiskirjan noin vuonna 1540. Sitten hän julkaisi Lutherin vähän katekismuksen suomeksi ja sitten rukouskirjan, joka kului kaikkien suomalaisten käsissä. Suurimmaksi kunniakseen ja onnekseen hän katsoi koko raamatun kääntämistä suomeksi, mutta ei ennättänyt suomentaa kuin muutamia osia siitä. Kuitenkin hän sai suureksi ilokseen painosta julkaistuksi koko Uuden Testamentin suomeksi vuonna 1548, ja se, joka tämän on tehnyt, ei ole elänyt turhaan. Sillä nyt sai suomalainen kansa ensimmäisen kerran omalla äidinkielellään lukea maailman suurinta, pyhintä ja kalleinta kirjaa, Jumalan omaa ilmoitettua sanaa. Ja niin oli , kuin profeetta Jesaja sanoo: "Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, paistaa kirkas valo."

Niin, totisesti tämä oli suurin hyvä, mitä Jumala suomalaisen miehen kautta saattoi kansalleen tehdä. Agricolan työ kantoikin runsaita hedelmiä kaikiksi ajoiksi. Vuonna 1541 oli raamattu jo ilmestynyt ruotsiksi. Silloin Jumalan sana astui kansan keskuuteen ja kylvi jaloa siementä suvusta sukuun. Moni vielä luuli Jumalan sanan tulevan häväistyksi siitä, että se käännettiin kansan kielelle. Mutta Agricola kirjoitti rukousirjansa alkulauseeseen: "Kyllä se kuulee suomen kielen, joka ymmärtää kaiken mielen,"

Kovasta työstä oli tämän suuren isänmaanystävän terveys heikontunut. Hän kuoli ainoastaan 47 vuoden ikäisenä v. 1557 paluumatkalla Moskovasta, jonne kuningas oli hänet lähettänyt muiden edustajain kera rauhansopimusta tekemään. Mikael Agricola haudattiin Viipuriin, ja kiitollinen Suomen kansa on pystyttänyt hänelle sinne muistopatsaan.

Hyvää reformaation juhlapäivää! Rakkaudella Maija




















14 kommenttia:

  1. Raskas tarina Agricolasta! Kiitos. Enpä tiennytkään, että hän noin nuorena kuoli.
    Mukavaa marraskuun alkua!

    VastaaPoista
  2. Siihen aikaan ei elämä ollut helppoa ja ihmiset elivät keskimäärin lyhyemmän elämän kuin nykyään.
    Mukavaa marraskuuta Sinulle myös!

    VastaaPoista
  3. Siinäpä oli mielenkiintoista tietoa! Tosiaan tuohon aikaan taisi olla niin paljon erilaisia kulkutautejakin, kuten lavantauti ja rutto... ettei ihmisten eliniät varmaan olleet kovin pitkiä.. Leppoisaa marraskuuta sinne♥

    VastaaPoista
  4. Kiitos Päden paja 💝
    Historia on niin mielenkiintoista. Todellakin monenlaisia vakavia kulkutauteja oli ja antibiootti oli vielä keksimättä.
    Oikein leppoisaa tulevaa pyhäinpäivää Sinulle!

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoista tietoa Mikael Agricolasta!
    Nuorena kuoli.
    Suomen historia on mielenkiintoista!
    Kivaa torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari 💝 Historia on todella mielenkiintoista.
      Oikein leppoisaa pyhäinpäiväviikonloppua!

      Poista
  6. Paljon mielenkiintoista tietoa! Meillä olikin alkuviikko vapaata (koulusta/töistä) Reformationstag:in takia. Lapset olivat koulussa puhuneet aiheesta paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Koti Saksassa sydän Suomessa 💝 Ai se on Saksassa niin suuri päivä? Mielenkiintoista. Onko näin joka vuosi, vai vaan nyt juhlavuonna? Suomessa ei varmaan kovin yleisesti tunneta tuota asiaa.
      Täällä vietetään viikonloppuna pyhäinpäivää? Mitenkäs siellä?
      Oikein leppoisaa viikonloppua 😊

      Poista
    2. Joissakin osavaltioissa uskonpuhdistuksen vuosipäivää juhlitaan vuosittain, tänä vuonna poikkeuksellisesti, 500. juhlavuotena se oli koko maassa vapaa. Ja koululaisilla myös se ma. (ns. Brückentag). Halloweenia juhlitaan (ketkä haluavat juhlia) samana päivänä kuin Amerikassa. Pyhäinpäivää vietetään Saksassa, mutta vain muutamassa osavaltiossa se on pyhäpäivä.

      -A-

      Poista
    3. Kiitos😊 Olipa kiva kuulla tarkemmin saksalaisista juhlapäivistä! En ole tiennyt enkä koskaan sen tarkemmin miettinytkään, että Saksassa eri osavaltiot ovat niin itsenäisiä, että pyhäpäivätkin vaihtelevat osavaltioiden kesken.
      Oikein hyvää keskiviikkoa täältä puutarhasta haravointipuuhista!

      Poista
  7. Kiitos valaisusta! Mielikin oli nyt ymmärtäväisempi ja vastaanottavaisempi kuin aikoinaan koulun historian ja kirkkohistorian tunneilla, joiden tunnelma 😵 kyllä oikein pläjähti mieleen postaustasi lukiessa. 🙄🤔

    VastaaPoista
  8. Kiitos syssa 💝 Harmi, että se historian ja kirkkohistorian tuntien tunnelman muistaminen latisti nyt tätä Agricolan historiasta nauttimista. Aikuisena ja jo maailmaa nähneenä ymmärtää asioita aivan toisin kuin silloin koulussa.
    Hyvää Pyhäinpäivää!

    VastaaPoista
  9. Joo, pelkästään positiivinen vaikutus postauksellasi oli!

    VastaaPoista