keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Matkalla pohjoiseen - elämää tupakkatehtaan varjossa

Moikka!

Noin viikko sitten lähdimme matkalle pohjoiseen. Määränpäämme oli Oulu, jonne suuntasimme työasioissa. Omalla autolla starttasimme perjantaiaamuna klo 4.30. Amoren ja minun lisäksi poikamme lähti myös mukaan jakamaan ajourakkaa ja tapaamaan oululaista opiskelukaveriaan.

Silmissä hiersi vielä unihiekka, kun tien päälle lähdimme. Porukalla matka kuitenkin taittui mukavasti välillä kahvitellen, erilaisia tietokilpailukysymyksiä kysellen, "Kuka olen" -peliä pelaten ja ihastuttavia supisuomalaisia periteisiä talvimaisemia ihastellen. Sukkapari valmistui ja toistakin aloitin. Miten onkin unohtunut, kuinka erilainen Suomi avautuu sisempänä ja pohjoisempana maatamme. Meillä oli kuitenkin sen verran kiire, että vain autonikkunasta oli tyydyttävä menomatkalla paikkoja katselemaan. Ajelimme pohjoiseen Keski-Suomen kautta.Oulu on viihtyisä kaupunki Toripoliiseineen ja ystävällisine ihmisineen. Matkaväsymys kuitenkin painoi ja pakkastakin oli ihan riittävästi, joten kovin paljon ei houkuttanut kaupungilla kävellä. Siispä tyydyimme vain käymään syömässä toisessa kerroksessa olevassa Oskarin Kellarissa :). Ruoka oli erinomaista ja palvelu kiitettävää. Syötyämme kömmimmekin jo hotellihuoneeseen ja Nukkumatti houkutteli untenmaille aika nopeasti.

Kahdeksalta seuraavana aamuna olimme jo aamupalapöydässä ja sitten taas valmiina tien päälle. 15 asteen pakkanen ei tuntunut ollenkaan samanlaiselta kuin meidän vastaavat lukemat täällä etelässä avoimen meren äärellä. Päätimme ajaa vanhaa rantatietä Seitsemän sillan saaristoon. Reitti kulkee mm. Luodon (Larsmo) kunnan kautta, josta on kotoisin perinteinen kalastajaneule luotolainen. Tavimaisemat olisivat houkutelleet hiihtämään jäälle ja koskemattomille vitivalkoisille hangille, mutta matkaa oli jatkettava, jotta ehdittäisiin illaksi kotiin. Eikä meillä sitä paitsi suksiakaan ollut mukana.

Poikamme pietarsaarelainen opiskelukaveri oli kertonut, kuinka hyvää kebabia saa Pietarsaaresta Korvgöransilta. Siispä lounaaksi suuntasimme juuri tuolle grillikioskille. Meidänkin K-kaupasta saa tätä Korvgöransin kebablihaa pakasteena, mutta olihan se nyt ihan eri asia ostaa hyvät kebabit alkuperäisestä paikasta. Amoren ja pojan tehdessä ostoksia, kipaisin nopesti napsimaan kuvia tästä omaleimaiseta kaupungista. Saapuessamme kaupunkiin hämmästyimme valtavia rakennuksia keskellä kaupunkia. Oli nopeasti netistä otettava selvää, mistä oikein oli kysymys, sillä Suomen matkaopaskirja oli unohtunut kotiin. Komea rivi rakennuksia hallitsee kaupunkia muurin tavoin. Peräjälkeen ovat paloasema, kaupungintalo ja tupakkatehdas.Paloasema


Näkymä kirkon kulmalta kaupungintalon ja tupakkatehtaan suuntaan.Sotapäällikkö Jaakko de la Gardien leski Ebba Brahe perusti Pietarsaaren kaupungin 1652 Ähtävän joen suulle kilpailemaan Uudenkaarlepyyn ja Kokkolan kanssa. Kaupungista kehittyi pian merkittävä merenkulku- ja laivanrakennuskeskus. Myöhemmin kaupunki tuli tunnetuksi tupakkateollisuudestaan ja kaupunkikuvaa hallitsevat edelleen vuonna 1998 toimintansa lopettaneen Strengbergin tupakkatehtaan komeat rakennukset tornin huipulla kohoavine maapallovesitoskelloineen.

Tehtaan seinämää puhkoo kaariporttikäytävä, jonka ulkopuolella levittäytyy Skata, työläisten korttelisto. Se on yksi Suomen parhaiten säilyneistä yhtenäisistä puutalokaupunginosista. Sinne menoa ei aikataulumme enää valitettavasti sallinut, mutta jääpähän jotain katsottavaa seuraavaksikin kerraksi. Mielnkiintoista oli päästä kurkkaamaan edes pikkuisen pitarsaarelaisten elämään ja komeissa puitteissa he elää saavatkin. Tiesittekö muuten, että Pitarsaaresta on kotoisin eräs merkkihenkilömmekin? Runoilija J.L. Runeberg syntyi merikapteenin perheeseen tuossa pikkukaupungissa 5. päivänä helmikuuta vuonna 1804.

Vielä on Pohjanmaalla latojakin. Upeita latomeriä avautui toinen toisensa jälkeen jatkuen lähes silmänkantamattomiin.

Kauniita talvipäiviä kaikille! Rakkaudella Maija12 kommenttia:

 1. Komeita maisemia ja rakennuksia! Hauska yksityiskohta oli tuo Korvgöranin kebabliha, koska juuri eilen tein wokkia johon laitoin tuota lihaa. Ja hyvää oli näinkin valmistettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina 💗Rakennukset olivat niin komeita, että oli hiukan vaikea kuvitella olevansa suomalaisessa pikkukaupungissa.
   Onpas hauska sattuma 😊Taatusti oli hyvää tuossakin muodossa 😜
   Ihanaa pakkaspäivää Ahvenanmaalle 💗

   Poista
 2. Upeita kuvia Oulusta. Teillä oli pitkä ajomatka.
  Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mamma 💗 Matkaa kertyi yhteensä kahden päivän pikatripille noin 1400 km. Meitä se ei haitannut, kun ollaan kovia reissaamaan autolla😊
   Aurinkoista pakkaspäiviä Sinullekin 💗

   Poista
 3. Tepäs huristelitte meidänkin ohi matkallanne! Tuolla Pietarsaaressa käyn muutaman kerran vuodessa kirppiskierroksella, juurikin tuolla Korvgöranilla, Lundagårdin ihanassa puodissa ja pienessä kahvila Skorpanissa Skatan vanhassa kaupungissa sekä Aspegrenin puutarhassa kesäisin. Siinäpä teille lisää katsottavaa, varsinkin kesäajalle. Niin ja mun työpaikkani on siinä 8.tien varrella, ennen Kokkolaa (elainpuisto.fi)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Eeviregina💗
  Onpa kiva kuulla! Kiitos vinkeistä! Ehdottomasti tuonne täytyy palata, kun tämä oli vain tällainen hätäinen katsaus ihan ohimennessä, mutta kaupunki selvästi tutustumisen arvoinen. Olisikohan tuo Lundagårdin puoti ollut sellainen käsityöpuoti? Olisin niin mielelläni mennyt sinne, mutta se kiire. Amore ja poika olivat sitä mieltä, että emme olisi edes vielä päässeet matkaan lähtemään, jos kaikki paikat katsastaisimme, mitä minä haluan 😁
  Iloisia pakkaspäiviä Sinulle 💗

  VastaaPoista
 5. En ole koskaan käynyt Pietarsaaressa, enkä oikein tiedäkään kaupungista mitään (nyt tiedän kenen synnyinkaupunki se on😉). Upeita rakennuksia ja varmasti viehättävä kesällä, miksei tietysti talvellakin. 😊 Mukavaa viikonloppua Sinulle!!♡

  VastaaPoista
 6. Ei sinne varmasti niin kovin moni poikkea, kun on hiukan tuolla reunassa, joten täytyy varta vasten mennä sinne. Kesällä tietysti kaikki on toisenlaista, mutta oli kyllä kiva katsastaa talvistakin Suomea vähän enemmän taas pitkästä aikaa, kun on oikein vanhanajan talvi. Kyllä Suomi on silloinkin kaunis.
  Sinullekin oikein ihanaa viikonloppua 💗

  VastaaPoista
 7. Voi miten hienot kuvat, upeita rakennuksia ja kivannäköisiä matkamaisemia! Ihanaa alkavaa viikonloppua sinne♥

  VastaaPoista
 8. Kiitos Päde 💗
  Niin hämmästyttävän mahtavat rakennukset pikkukaupungissa, että ihan ihmetytti.
  Ihanaa viikonloppua Sinullekin 💗

  VastaaPoista
 9. Upeat nuo ladot. Ne taitavat olla katoavaa perinnettä. En ole koskaan käynyt Pietarsaaressa. Onneksi blogien välityksellä pääsee moneen paikkaan. Siis kiitos sinulle tästä.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Ansu kommentistasi 💗 Ladot ovat todella ihania, mutta kyllä luultavasti katoavaa kulttuuriperinnettä.
  Blogeissa on minunkin mielestäni kivaa juuri sekin, että pääsee nojatulimatkoille paikkoihin, joissa ei tule muuten käytyä. Kiva, että viihdyit mukana 💗
  Leppoisaa sunnuntaipäivää Sinulle 💗

  VastaaPoista