keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Maaliskuinen sunnuntairetki

Astrid istuu kutimineen sunnuntai-iltapäivällä keinutuolissa salissa kujan puoleisen ikkunan lähettyvillä. Sunnuntain päiväkahvit paakelsin kera on juuri juotu ja nyt on hetki aikaa, ennen kuin on ryhdyttävä valmistamaan päivällistä.

Liinakankurinkadulla riittää ohikulkijoita näin pyhäpäivänä. Sen Astrid näkee vaivatta tuolistaan kurkkimatta sen kummemmin nenä kiinni ikkunassa verhoja heilutellen.

Pastori ja pastorska ovat lähteneet saarnan jälkeen päiväkävelylle koko perhe. Villit neljävuotiaat kaksospojat kirmaavat edellä lumipalloilla toisiaan heitellen. Naapurin tytär kävelee käsi kädessä sulhasensa kanssa ja he ovat niin rakastuneita. Pappilan piiallakin on näköjään hetki aikaa kävellä kaupungilla tohtorin piian kanssa. Onpa opettajaneidillä hieno hattu! Taitaa olla kevään uutta muotia. Välillä kujalla puhaltaa mereltä jäätä pitkin tuuli pöllyttäen lunta pyörteinä ja se saa ulkoilijat nostamaan takkinsa kaulukset pystyyn ja pitämään kiinni hatunreunasta. Talvi pitää vielä otteessaan maaliskuun alkupuolella. 

Astrid on saanut suurinta muotia olevan kauan odottamansa juorupeilin, jonka Emil on kiinnittänyt talon seinään. Ahkerasti Astrid sitä nyt on käyttänyt ja aika kuluu kuin siivillä näin sunnuntaisin kujan elämää peilistä seuraten ja samalla sukkaa kutoen. Ja mikä parasta ihan salaa kadulla kulkijoilta. Kukaan ulkona ei tiedä, että Astrid heitä tarkkailee. Emilin pitkä sukanvarsi valmistuikin jo ja nyt on noustava juorupeilin edestä ja lähdettävä keittämään perunoita sunnuntaipaistin seuraksi. 

Tällaista voi kuvitella elämän olleen 1700-luvulla Tammisaaren kaupungissa, jolle Kustaa Vaasa antoi kaupunkioikeudet vuonna 1546. Pieni kalastajakylä oli kehittynyt kaupungiksi. Kapeat kadut ovat olleet sellaisenaan jo 1500-luvulta asti ja niiden nimet kertovat tarinaa vanhasta käsityöläiskaupungista. Vanhat idylliset puutalot ovat peräisin suurelta osin 1700- ja 1800-luvuilta. Ja nuo ihanat juorupeilit. Ehkä ne olivat nykyajan Facebookin edeltäjiä. Mene ja tiedä. 

Mutta miten tarina nyt kulkikaan yllättäen Tammisaareen? Toissa viikonloppuna sunnuntaina lähdimme retkelle eväskoreinemme suuntana Uusimaa. Ensin pistäydyimme katsomassa Perniössä Latokartanonkosken maaliskuisia kuohuja. Myrskyn ulvoessa puiden latvustoissa oli hyvinkin tuuletonta ja suojaisaa kävellä alhaalla kosken uomassa polkua pitkin. Kosken kuohu ja myrskytuulen pauhu sekoittuivat toisiinsa ja saivat mielen unohtamaan kaiken muun. Oli mukava kävellä ihan eri maisemissa kuin muuten kotona lenkkeillessä. 

Perniöstä jatkoimme matkaa kohti Tammisaarta. Vaikka eväät olivatkin mukana, pistäydymme kuitenkin nakkikioskin luukulle. Sattumalta se olikin kuuluisa paikka, joka oli ollut mukana Grillit huurussa -ohjelmassa. Annokset olivat todella hyvät ja riittivät suurempaankin nälkään. Jos joskus poikkeat Tammisaaressa, käy ihmeessä hampurilaisella Prisses Hampurgers-kioskilla. 

Syömisen jälkeen oli taas hyvä jatkaa matkaa. Ajelimme pikkukaupungin katuja ristiin rastiin. Myrsky ei nyt houkutellut kävelemään ja juorupeilistäkään en ehtinyt kuvaa napata. Tammisaareen on tehtävä uusi retki kesäaikaan. 

Onko juorupeili sinulle tuttu? Oletko nähnyt niitä vielä paikoillaan talojen ikkunoissa? 











Aurinkoisia maaliskuun päiviä Sinulle! 

Rakkain terveisin Maija 


8 kommenttia:

  1. Tammisaari on ihana kaupunki. Silloin tällöin on siellä käyty silloin kun vielä Turussa asuttiin. Juorupeilejä olen nähnyt useassakin paikassa, ainakin Turun Luostarimäen Käsityöläismuseossa. Odotin tekstin alkua lukiessa että kohta kerrot mistä kirjasta tuo kuvaus on, vai oliko se ihan sinun omaa tekstiä? Jos kirjaa, niin sen kirjan haluaisin lukea.
    Mukavaa illanjatkoa sinulle<3

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kristiina❤️ Mekin olemme olleet Tammisaaressa ennenkin, mutta nyt tuo vanhakaupunki hurmasi täysin. Käsitöläismuseossa peilejä on, mutta jotenkin tuntui niin jännältä nähdä niitä ihan asutuissa taloissa.
    Nyt en valitettavasti pysty kertomaan kirjan nimeä. Se on ihan omaa tekstiä, joka ei ihan kirjaksi asti... Kiitos kohteliaisuudesta! Ja mukavaa iltaa Sinulle myös ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin hienoa tekstiä, että ehdottomasti kirjaksi!

      Poista
    2. Voi kiitos ❤️Pitäisiköhän vaihtaa ammattia 😅

      Poista
  3. Tammisaari on minulle aivan vieras kaupunki. On jotenkin sääli, että Suomessa on hienoja paikkoja, mutta minä olen vieraillut niissä vain murto-osassa. Kunpa kesällä pääsisimme Suomeen... Olisi niin paljon paikkoja joissa käydä. Noh, ehkä sitten ensi vuonna on jo parempi ja voimme vapaammin matkustaa. Mutta kiva olla näin postausten kautta reissussa mukana. :) Juorupeili on aivan uusi sana minulle! :D Mukavaa viikonloppua sinulle. <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos - A - ❤️Nyt tulee tarkemmin koluttua oman maan paikkoja, kun ei muualle voi lähteä. Toisaalta hyvä, sillä kyllä meillä täällä Suomessakin on paljon katseltavaa. Tästä Turun liepeiltä vaan on niin helppo lähteä ulkomaille ja etelään päin, eikä sisämaa niin houkuttele. Mutta käykää ihmeessä joskus Tammisaaressa. Minullekin vasta ehkä kolmannella tai neljännellä kerralla avautui tuo todella tunnelmallinen ja viihtyisän kaunis vanhakaupunki. Tulet sitten siellä näkemään ne aivan hurmaavat juorupeilit🤣

    VastaaPoista
  5. Luulin ensin, että alku on Lundbergin kirjasta Jää - olisi voinut olla! Odotan todellakin jatkoa! 👍
    Tammisaari kuuluu minunkin lempikaupunkeihin mutta minusta se on parhaimmillaan kesällä, toreineen, kahviloineen. Niin idyllinen! ❤

    VastaaPoista
  6. Kiitos, syssa ❤️ Katsotaan, tuleeko jatko-osaa 🤭
    Kyllä varmasti kaikki paikat ovat kesällä parhaimmillaan. Nyt olen kuitenkin huomannut, että talvella kaikki on niin erilaista ja omalla tavallaan todella kaunista ja Tammisaarikin suorastaan arktinen. Suomen kesä on niin lyhyt, ettei millään ehdi kaikkea. Vielä yksi asia on hyvä talvi matkailussa. Kaikki paikat ovat hyvin rauhallisia.

    VastaaPoista