keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Riika

Heippa!

Kaikki sen tietävät, että aika kuluu liian nopeasti, jotta ehtisi tehdä kaikkea, mitä haluaa, joten ei siitä sen enempää. Nyt vasta ehdin istahtaa koneen ääreen tekemään postausta Riiasta, jossa vietimme muutaman päivän pari viikkoa sitten.

Riika, tuo Latvian pääkaupunki, joka on hyvin lähellä (Tallinnasta vain noin 300 km), houkutteli meidät ystäväpariskunnan kanssa suuntaamaan autonnokan kohti Helsinkiä ja matkaan. Olimme varanneet kaksi arkipäivää vapaaksi ja torstaina soi kello aamuneljältä. Silmiä hieraisten lyhyiden yöunien jälkeen otimme suunnan kohti Helsinkiä. Linnut olivat jo heränneet, vaikka vielä oli hämärää. Miksiköhän nekin viitsivät nousta niin aikaisin? Siksikö, että varhainen lintu madon nappaa? Tosin, mikä onkaan kauniinpaa kuin valkeneva kevätaamu ja mikä sen mukavampaa kuin herätä yhdessä auringon kanssa. Mutta silti ainut syy, mikä minut saa noin aikaisin hereille, on juuri matkalle lähtö. Ihan hyvä siis lähteä aikaisin, niin saan minäkin kerrankin nauttia kevätpäivän heräämisestä.

Lautalle olimme etukäteen varanneet ja maksaneet aamiaisen, joten ei muuta kuin ruokapatojen ääreen. Nälkäisiä olimmekin jo parin tunnin sataamaan ajon jälkeen, joten hyvältä maistui. Pikavilkaisu kauppojen tarjontaan, joista jotain tarttui myös mukaan ja sitten olimme jo perillä Tallinnassa, sillä lauttamatka kestää vain kaksi tuntia.

Tallinnassa poikkeamme aina perinteisesti, olemme sitten matkassa asunto- tai henkilöautolla, matkaeväsostoksille Selver -markettiin, joka on reitillä etelään päin mentäessä. Juotavaa ja pientä purtavaa kassiin ja matka jatkui. Ajellessamme etelämmäs oli mukava seurata, miten kevät oli edennyt. Riika on nimittäin yllättävän etelässä verrattuna meihin. Se on noin Skånen ja lähes Moskovan korkeudella! Siispä metsät olivat jo valkoisenaan vuokoista ja ojat keltaisenaan rentukoista mitä lähemmäs Riikaa saavuimme. Silloin täällä Lounais-Suomessa oli vasta muutama vuokko aukaissut nuppunsa. Puut ja pensaat puolestaan saivat matkan edetessä ensin pienet hiirenkorvat ja perillä ne olivat jo vihreinä.

Majapaikkamme oli PK Hotel Riga, joka on oikein siisti ja rauhallinen hotelli sopivan kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista. Auton saimme parkkiin hotellin sisäpihalle lukkojen taakse erillistä maksua vastaan, Juuri saapuessamme hotellille, alkoi sataa. Majoituimme ja sillä aikaa sade oli jo loppunut, joten pääsimme lähtemään kaupungille ilman sateenvarjon suojissa kyyristelyä.


Tulppaanit olivat jo kukassa. Kauniita, siistejä puistoja oli paljon. Latvialaiset rakastavat kukkia niin kovin, että torilta voi ostaa kukkakimpun vaikka keskellä yötä.Rakkaudensilta, jonka kaiteisiin on kiinnitetty lukemattomia lukkoja ikuisen rakkauden merkiksi.Latvian symboli on Vapaudenpatsas. Äiti Latvia kannattelee kolmea tähteä, jotka symboloivat Latvian historiallisia maakuntia. Patsaan juurelle lasketaan joka päivä kukkia ja kaksi sotilasta vartioi sitä.
Riian tuomiokirkko on Balttian suurin protestanttinen katedraali, jonka rakentaminen aloitettiin 1211.


" Jugend pääkaupungissa" Riiassa on yli 800 jugendrakennusta. Art nouveau-tyyliset talot rakennettiin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Jugendkortelissa on syytä kävellä nokka kohti taivaita, jotta huomaa nuo upeat rakennusten yksityiskohdat.


Autokin on sovitettu ulkoasultaan jugendtyyliin sopivaksi.


Kahvilakulttuuria Suomeen odotellessa maistui alkupäivien hiukan koleassa säässä kuuma kaakao.


Taidanpa pitää kermavaahdosta ja makeasta aika kovin!Vappuaattoaamun taivas oli kirkas.


Riian symboli Mustapäiden talo.


Vappuaattona lähdimme bussilla Latvian kansatieteelliseen ulkomuseoon Jugla-järven rannalle. Sää oli mitä suotuisin keväisestä luonnosta nauttimiseen. Kävijöitä oli suurella alueella vähän, joten kaikessa rauhassa nautimme niin säästä kuin vanhoista rakennuksistakin.Edellisen kerran olimme olleet Riiassa hopeahääpäivämatkalla. Runsaassa kymmenessä vuodessa keskikaupunki on muuttunut melkoisesti ja on hyvin länsimainen. Vastakohtana ovat laitakaupungin rosoiset rakennukset. Riika on mukava kohde esimerkiski kesälomaa silmällä pitäen. Omalla autolla matka sujuu mukavasti ja kuitenkin muutaman ajotunnin jälkeen on jo kokonaan toisenlaisessa maailmassa. Hintataso on myös meille Latviassa halpa, jopa pääkaupungissa.

Kohta alkaa Suomi-Unkari -jääkiekkomatsi. Täytyypä virittäytyä pelitunnelmiin.

Jännittävää kiekkoiltaa! Halit Maija4 kommenttia:

 1. Kiva teksti, matkakertomuksia on aina hauska lukea! :)
  Olipa söpö kaakao! :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Salla. Matkustaminen on niin kivaa ja on myös mukavaa jakaa kokemuksia, jos vaikka joku sattuu ottamaan vinkistä vaarin.
  Tuo pikkukaakao oli kyllä söpö. Se oli sellaista paksua kuumaa suklaata kuin Italiassakin :P

  VastaaPoista
 3. Aiai, kyllä alkaa matkajalka vipattaa! Mekin tykätään Riiasta, vaikka Tartto on kyllä lempikaupunkini Balttiassa. Ja, nam, kyllä maistuis tuollainnen kaakao ja kakku varmaan mullekin! ;)

  VastaaPoista
 4. Riika on tosi mukava kaupunki ja tuossa noin lähellä. Tartosta tykätään mekin ja ollaan siellä oltu monta kertaa.
  Varmaan :P

  VastaaPoista