lauantai 26. tammikuuta 2019

Parsitaan villasukkia

Talvipäivän tervehdys Myrskyluodolta!

Lintulaudalla käy kova kuhina auringonkukansiementen ja pähkinöiden perään. Monenlaisia lintuystäviä pyrähtää paikalle ruokaa etsimään,  että kestävät talven koetukset. Rusakotkin ovat taas saapuneet jyrsimään heille tarjottuja porkkanoita. Kova taitaa olla pula ruuasta, kun piikikkäitä juhannusruusun oksiakin on pistelty poskeen.

Jäniksen jälkien lisäksi huomasin uudessa lumessa talon seinustalla jonkun todella pienet tassunjäljet. Niiden jälkien omistaja ei minulle selvinnyt, mutta nälkä kai tuonkin pikkuviikarin oli liikkeelle pannut, kun lintulaudan alle oli kulkunsa suunnannut. Kovin käy näin kylmällä sääliksi luonnon pieniä otuksia. Kuinka varpaita palelee ja nälkä kurnii vatsassa.

Yhtä kaikki, luonto on niin kaunis lumipuvussaan. Kun keväällä ihmettelemme vihreää ryöppyä maassa ja puissa, syksyllä ruskan värejä, saa nyt talvellakin hämmästellä mitä kauneimpia luonnon tekemiä asetelmia. Kirkkaassa auringonpaisteessa sädehtiviä valkohankia, aamun juuri ja juuri valjetessa hopeisena hohtavaa maisemaa, usvan takaa osittain esiin pistäviä puita ja peltoaukean latoja. Joka vuosi aina uudelleen.

Pakkanen on paukkunut, mutta taitaapa se vieläkin kiristää otettaan, puristaa kohmeloisia sormiaan vielä tiukemmalle ympärillemme niin, että luissa ja ytimissä tuntuu. Nyt on talvi. Mutta mikä onkaan ihmisen paras ystävä ellei villasukka. Minulla villasukat ovat lähes ympärivuotisessa käytössä, mutta varmasti nekin, jotka vähemmän niitä käyttävät, ovat sukkansa jo kaivaneet naftaliinista. Kun sukkia oikein ahkerasti käyttää, käy tietysti niin, että niihin tulee reikiä. Ei kuitenkaan kannata heittää lempivillasukkiaan pois, vaan parsineula käteen ja parsimaan.

Vanha tapa, jolla muutaman sukkaparin juuri korjasin, on ensin ommella ns. loimilangat tiheästi reijän yli toiseen suuntaan ja sen jälkeen pujotella kudelanka korinpohjamaiseen tapaan vuoroin toisen loimilangan ali ja toisen yli toiseen suuntaan. Näin syntyy siisti paikka, jonka voi vielä ommella tikkipistoin ympäri vahvemman tuloksen aikaan saamiseksi. Langaksi voi valita sukan värisen parsinlangan tai iloitella oikein kunnolla ja tehdä jokaisesta paikasta täysin poikkeavan värisen. Näin saatkin "tilkkusukat".


Kun on paikka paikan päällä, niin on markka markan päällä. Näin sanoo vanha sananlasku. Minulla ainakin on villasukissa niin paljon paikkoja, että toivon kovin sanonnan pitävän paikkansa. Villasukkien parsiminen on paitsi taloudellista ajattelua myös ympäristön huomioimista. Näin sukille saadaan mahdollisimman pitkä käyttöikä. Kun villasukkien terät jossain vaiheessa ovat mielestäsi käyttökelvottomat, voi varren vielä hyödyntää. Terä leikataan pois ja varresta poimitaan silmukat uuden terän kutomista varten. Parsitko Sinä villasukkia?

Iloisia parsimishetkiä ja aurinkoisia talvipäiviä! Rakkaudella Maija


8 kommenttia:

 1. Suloista sunnuntaita!
  Tuolla tavalla äitikin parsi villasukkia. Itse en kyllä parsi, myönnettävä on...
  Pirteää pakkasviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parsiminen pidentää huomattavasti villasukkien ikää. Suosittelen 😀
   Kiitos ja oikein ihanaa talviviikkoa sinne myös tuiskun keskelle 💕

   Poista
 2. Aurinkoisia tammikuun lopun päiviä sinne, nauttikaa lumesta (jota täällä ei ole...)! Villasukkia en ole parsinut, mutta lasten vaatteita tulee korjattua kyllä tasaiseen tahtiin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlainen korjaaminen ja tuunaaminen on tätä päivää ja kannattaa kyllä.
   Nautin todella lumesta eivätkä lumityötkään haittaa. Saa vaan samalla hyvää hyötyliikuntaa.
   Kiitos ja sinne myös oikein mukavia viimeisiä tammikuun päiviä 💕

   Poista
 3. Täällä eilen tv:ssä opetettiin parsimista, kun nuoret eivät kuulemma enää edes tiedä, mitä kyseinen sana tarkoittaa!
  Hyvä, että opettavat vanhoja taitoja taas.

  Talvinen maisema kimaltavine hankineen on kyllä jotakin niin hienoa, etteivät sanat edes riitä sitä kuvaamaan, mutta kuten sanoit, pakkasilla surettavat eläimet ja linnut, jotka joutuvat kylmässä pinnistelemään.

  Voikaa hyvin ja pysykää lämpiminä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea tuo tv:ssä opettaminen! Vanhat tavat tulevat kunniaan taas, kun on ymmärretty, ettei kaikkea voi heittää pois ja aina vain tehdä uutta.
   Ihana talvi on nyt. Kauhulla odottelen sunnuntaiksi ennustettua mahdollista vesisadetta täänne meille.
   Kiitos Marianna 💕 Teille myös hyviä vointeja 💕

   Poista
 4. Ihanan luontokuvauksen jälkeen ihanat parsiukset! Kylläpä osaat parsia siististi!
  Kyllä minäkin parsin, ja vanhin tyttäreni vasta kova parsimaan onkin, ja molemmat laitetaan paikka paikan päälle.
  Mutta toivonpa nyt uutta demonstraatiota erivärisellä langalla sukkaan nähden! Miten ikinä saat niin siistin tuloksen?? ��❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon syssa 💕 Kiva, että vielä on muitakin parsijoita! Taidetaan olla sitä sukua 😀Vai siisti parsintajälki 😀No, asiasta voidaan olla montaa mieltä, mutta ehkä harjoitus lopulta tekee mestarin 😀
   Minulla onkin takataskussa uusi parsintatekniikka ja nyt melkein odottelen reikiä sukkiin, että pääsen sitä kokeilemaan 🤣Voinpa hyvinkin toteuttaa sen tilkkutäkkitekniikalla värien suhteen.

   Poista