tiistai 16. helmikuuta 2021

Hyvää laskiaistiistaita

 Heissan ystävät!

Vuosi on jo niin pitkällä, että on aika laskeutua paastoon. Se, kenen uskontoon, kulttuuriin ja tapoihin se sitten kuuluu, on eri asia. Osuvasti monissa kielissä tämän päivän nimi on rasvatiistai. Tarkoituksena on syödä tukevasti, että on vararavintoa sitten paastoa varten. Meillä tavat juontuvat katoliselta ajalta asti. Siansorkista keitettiin tukeva hernekeitto ja vielä tänä päivänä hernekeitto kuuluu meillä laskiaiseen. Mutta mitä tahansa tänään syötkin, älä syö perunaa, ettei tule paiseita!

Monet tekemiset ennen vanhaan liittyivät laskiaisena naisten työhön tai tekemiseen. Kehruutyöt oli saatava päätökseen laskiaiseksi, että päästiin kutomaan kangasta. Valoa on jo laskiaisena riittämiin tuohon työhön, joka tarvitsee enemmän valoa kuin kehruu. Laskiaisena ei siksikään sovi kehrätä, koska siitä voi seurata vaikka mitä huonoa. Silloin esimerkiksi lampaat saattavat sairastua pyörötautiin, lehmät loukata jalkansa, käärmeet ja kärpäset ahdistella, ukkonen iskeä,, myrsky repiä kattoja jne. Uskomuksia ja tapoja oli paljon, liittyen juuri tähän tärkeään ajankohtaan, paastoon laskeutumiseen (laskiainen), josta on seitsemän viikkoa pääsiäiseen.

Laskiaissunnuntaina leivoin pitkästä aikaa pullaa perinteitä vaalien. Reseptin oli normaali pullaresepti, mutta sitten sattumoisin lauantaina iltapäivälehdessä oli ohje itse tehdylle mantelimassalle. Minä kun olen se "laskiaispulla mantelitäytteellä, kiitos" -ihminen, päätin kokeilla tuota reseptiä, kun vielä kerrottiin, että sen valmistamien on helppoa. Muutama aine ja se on siinä. Haluan nyt jakaa teillekin tuon mainion ohjeen, jos pullat on vielä täyttämättä. 

Itse tehty mantelimassa:

Yhtä paljon mantelijauhoa ja tomusokeria, esimerkiksi 1dl kumpaakin, pari - kolme tippaa karvasmanteliöljyä, sopivasti vettä. 

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään. Vettä lisätään pikkuhiljaa, että saadaan sopivan paksu tahna. Karvasmanteliöljyn kanssa on oltava varovainen. Se on voimakasta ja kyse ohjeessa on todellakin tipoista. Mieluummin ensin liian vähän ja sitten lisätään, jos on tarve. 


Kumpi Sinulle on mieluisampi, hillo- vai mantelitäyte? 

Ihania laskiaisen herkkuhetkiä Sinulle ❤️Rakkain terveisin Maija 


6 kommenttia:

 1. Mantelitäyte, kiitos! Mutta en nyt rupea tekemään, kun pullatkin puuttuu. 🤷‍♀️ Mamman kaa herkuteltiin Kuiron pullilla. Sitä paitsi ei tuo resepti ollenkaan sovi mulle, kun siinä sanotaan SOPIVASTI vettä!
  Mutta olipa hyvä, ettei sitten syötykään perunoita tänään mamman kaa! 😂

  VastaaPoista
 2. Se mantelitäyte on niiiiiin hyvää 😋Ja ihanaa, kun herkuttelitte Mamman kanssa laskiaspullilla, että hänkin saa nauttia kausiherkuista.
  Mutta todella hyvä, että perunat jäi syömättä 🤣

  VastaaPoista
 3. Ehkä ensi vuonna täälläkin halukkaat pääsevät karnevaaleista nauttimaan, kun tänä vuonna karvevaalikulkueet olivat korkeintaan omalla pihalla. :) Ja minulle 1 pulla hillolla ja 1 mantelimassalla ja 1 iso kuppi teetä. :) Komeat ovat pullat, nam!

  VastaaPoista
 4. Kiitos - A - ❤️Tuossa on asennetta, kun valitsee molemmat 👍
  Ai että ne karnevaalit! Kerran olemme saaneet niistä ystävyyskaupungissamme Odenthalissa nauttia ja vieläkin niitä kaiholla muistelen. Toivottavasti ensi vuonna tämä kirottu korona on enää vain kuin pahaa unta!

  VastaaPoista
 5. Ehdottomasti hillotäyte! Kaunis blogi!

  Joko kyllästyttää lumi?❄

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 6. Voi kiitos Jasmin ❤️
  Tuntuu, että hillotäytteen kannattajia on enemmän.
  Ehdottomasti ei kyllästytä lumi. Nautin kovin kunnon talvesta.

  VastaaPoista