lauantai 6. helmikuuta 2021

Talvinen Nautelankoski

 Heissan!

Tänään lähdimme retkelle Liedon Nautelankoskelle. Pakkanen lauhtui hiukan ja ulkoilusää oli mitä parhain. Paljon oli muitakin koskella kävijöitä ja matkan varrella näkyi hiihtäjiä.

Kosken kuohut eivät kauas kuuluneet. Talven pakkanen oli tehnyt hienoja taideteoksia ja peittänyt jäällä ison osan koskesta. Kosken alapuolella sulapaikassa sukelteli yksinäinen koskikara, tuo Norjan kansallislintu. Oli hauska seurata sen taitavaa sukeltelua.

Nautelankoski eli Kukkarkoski on Aurajoen kahdeksas koski. Tämä Aurajoen pisin koski on noin 600 m pitkä ja sen putouskorkeus on 16,9 m. Kosken alueesta 80 % on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Koskessa tavataan lohikaloja ja sinne myydään perhokalastuslupia. Nautelankoskella tavataan myös neljä eri lepakkolajia. Alueella kiertää luontopolku ja siellä on lintutorni. Paikka sopii mitä parhaiten retkeilyyn ja koskenuoma ympäristöineen on myös näin talvisaikaan mukava käyntikohde. 

Nautelankoskella sijaitsee mylly josta löytyy ensimmäinen maininta 1400-luvun alkupuolelta. Osa nykyisestä patorakenteesta saattaa olla jo tuolta ajalta. Parhaimmillaan kosken rannalla sijaitsi kolme myllyä. Nautelankosken rannalla sijaitseva nykyinen, vuonna 1806 rakennettu mylly, on Nautelan kartanon silloisen omistajan maaherra Ernst Gustaf von Willebrandin rakennuttama. 

Mylly laajensi toimintaansa aina 1940-luvulle saakka, mutta 1960-luvulla sen toiminta loppui. Mylly käynnistettiin uudelleen vuonna 1992 ja se on osa Nautelankosken museota.

Myllyrakennuksen lisäksi alueella sijaitsee myllärin tupa ja sauna sekä aitta ja museorakennus. 

Oletko Sinä talviretkeilijä? Kiinnostaako Sinua enemmin historia vai luonto?

Aurinkoisia helmikuisia päiviä Sinulle! Rakkaudella Maija10 kommenttia:

 1. Kiitos kutsuvasta retkivinkistä! Keväällä siellä kohisee varmaan mahtavasti! Latokartanon koski on nyt saanut meille ihan uuden merkityksen. Olisi kiva käydä siellä joskus sisarusporukalla mamma mukana! 🙋‍♀️💖

  VastaaPoista
 2. Kaunista näyttää olevan Nautelankoskella talvellakin. Olen joskus vuosia sitten siellä käynyt, mutta muistikuvat paikasta ovat hatarat. Täytyy tunnustaa että minua kiinnostaa enemmän luonto kuin historia.
  Oikein ihanaa helmikuuta sinullekin!<3

  VastaaPoista
 3. Kiitos❤️Tuollainen koski muuttuu niin erilaiseksi talvella. Luontokin on ihan omanlaisensa tuolla.

  VastaaPoista
 4. Teillä ollut mukava ulkoilupäivä. Mukavaa, että saamme olla nojatuolimatkalla mukana näillä teidän retkillänne. :) <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos - A - ❤️Nyt ulkoilu maistuu, kun on kunnon talvi.

  VastaaPoista
 6. Voi, miten kuviesi kautta taas saa siirtyä ihan jonnekin kauas menneeseen aikaan. Upeita kuvia ja mielenkiintoinen tarina. Kiitos Maija.
  Eipä ole tullut retkeilyä tänä talvena. Olen niiin lämpimän ystävä. Keväämmällä sitten!
  Kivaa helmikuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Mamma ❤️ Nyt tekee mieli retkeillä talvellakin, kun mihinkään ei voi matkustaa. Piristää mukavasti.

  VastaaPoista
 8. Upeat kuvat ja tuolla en olekaan koskaan käynyt. Olen varmaankin enemmän luontoihminen, mitä tulee ulkona liikkumiseen, mutta onhan uusissa kohteissa käynti myös kivaa. Miehen kanssa usein kyllä etsitään sellaisia paikkoja, missä ei olisi niin paljon muita ihmisiä, joten siksikin usein päädymme jonnekin syrjäseuduille, heh, jossa saa olla yksin luonnon kanssa. Kyllä, nyt on niin sopiva pakkanen, että ei muusta väliä. Toivottavasti sää pysyy nyt jonkin aikaa pikkuisen miinuksella, niin saamme kerrankin nauttia talvesta.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Pilvi ❤️Jos sääennusteisiin on uskominen, saamme nauttia vielä monista ihanista talvipäivistä.

  VastaaPoista