sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Sunnuntairetki Satakuntaan

Heissan!

Pari kolme päivää on vietetty enemmän tai vähemmän sängynpohjalla, mutta viime sunnuntaina teimme retken vanhemman tyttären ja hänen poikansa kanssa Satakuntaan. 

Jos eivät ole vuodet veljeksiä, eivät ole sunnuntaitkaan sisaruksia. Tänään sataa vaakatasossa. Tuuli riepottelee puiden viimeisiä lehtiä ja yksi toisensa jälkeen ne irrottavat otteensa ja lennähtävät lehtisateena maahan. Viime sunnuntaina sen sijaan paistoi aurinko. 

Porin Reposaareen lähdettiin hakemaan kalastajakyläidylliä ja haistelemaan syksyistä merta. Porin Yyteri, näin syksylläkin, yllätti erikoisuudellaan Suomen oloissa.


Nälkä oli melkoinen, kun pääsimme perille Reposaareen. Matkalla olimme jo valinneet ruokapaikaksi ihan Kalasataman kainalossa, Reposaaren uloimmassa kärjessä sijaitsevan 
Merimestan. Emme olleet varanneet pöytää, kun mietimme, että eipä siellä paljon muita taida olla. Onni oli matkassa ja saimme kuitenkin pöydän todella suositusta ravintolasta. Lämpimästi voin suositella tuota paikkaa. Ruoka oli hyvää ja palvelu loistavaa. Söimme runsaasta, kalapitoisesta buffetpöydästä vatsamme täyteen ja sitten oli hyvä ruveta tutustumaan Reposaareen, tuohon Eino Grönin kotiseutuun. 

Ravintolan yhteydessä oli näkötorni, josta aukesivat hulppeat näkymät. Reposaaren keskusta muodostuu vanhoista puutaloista ja kahdeksankulmaisesta norjalaisesta tunturikirkosta. Kirkkoon sisälle ei tietysti enää lokakuussa päässyt. Kirkon edustalla oli muistomerkki myrskyssä 4.10. vuonna 1925 Reposaaren edustalla torpedovene S2:n mukana hukkuneille 53: lle miehistön jäsenelle. Se on puolustusvoimien rauhanajan pahin onnettomuus. Surullista oli lukea kiveen hakattujen nuorten parikymppisten miesten nimiä. 

Kullankeltaisina hehkuivat vaahterat idyllisellä puutaloalueella kirkon kupeessa. Tunnelma oli kuin satukirjasta. 

Päätimme käydä katsomassa, millaiselta Yyteri näyttää näin syksyllä, kun on hiljaista. Paikka osoittauti aivan uskomattoman hienoksi. Puista käytävää pitkin pääsi rannalle, jossa oli paljon ulkoilijoita. Olo oli kuin ulkomailla, vaikka Tanskan dyyneillä. Jos et ole käynyt, käy ihmeessä ihastumassa. Ulkoilureittejäkin tuntui olevan useampia. 

Kotimatkalle olimme suunnitelleet vielä tutustumiskohteeksi Raumalla sijaitsevan Unescon maailmanperintökohteen Sammallahdenmäen muinaismuistoalueen, jossa on pronssikauden hautaröykkiöitä. Keskellä kangasmetsää sijaitseva kalmisto oli hyvin säilynyt ja hautaröykkiöitä oli runsaasti. Jotenkin kuitenkin jotain jäi kaipaamaan. Parempaa reittiohjausta ja opastustauluja ihan paikan päällä. Kun mielellämme kiertelemme Unescon kohteita, jäi tämä kyseinen paikka hiukan vajaavaiseksi verrattuna muihin, missä olemme vierailleet. 

Matkasimme kotiin väsyneinä, mutta tyytyväisinä päivän antiin. 

Lempeää sunnuntai-iltaa sinulle ❤️ Maija 


8 kommenttia:

 1. Ihana päivä teillä takana! Yyterissä olen käynyt, mutta Reposaaressa en. Hienot kuvat kauniista paikoista.
  Mukavaa uuden viikon alkua sinulle<3

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Kristiina ❤️ Yyteri yllätti minut täysin. Kalajoen hiekoilla olen käynyt, mutta että tässä näinkin lähellä on ihan "etelän hiekkarannat ".

  VastaaPoista
 3. Käymme Reposaaressa yleensä kerran kesässä mutta miten lie tänä kesänä jäänyt käymättä. Tykkään myös kovin siitä idyllisestä puutaloraitista, vaikka joskus huomaan kaipaavani enemmän kukkia kadun varteen. Mutta asukkailla onkin sisäpihoilla omat salaiset puutarhansa.
  Eikös presidenttiparimme vihitty aikoinaan Reposaaren kirkossa?❤

  VastaaPoista
 4. Samoin minulle tuli siitä leveästä kadusta mieleen, että kapeampikin olisi minun makuuni riittänyt ja nyt, kun sanoit, kukat olisivat kivoja myös satunnaisille kulkijoille.
  Hämärästi hiipii mieleeni Reposaaren kirkko presidenttiparin vihkikirkkona. Täytyy nyt jälkikäteen miettiä sitä seremoniaa noissa puitteissa. Kiitos vinkistä ❤️

  VastaaPoista
 5. Taas kauniita Suomi-maisemia ja valitettavasti paikka jossa en ole koskaan käynyt! Mutta joku päivä vielä. Suomessakin niin paljon itselleni uutta ja ihmeellistä.

  VastaaPoista
 6. Suomessa on kyllä nähtävää ja niinhän mekin, jotka asumme parin tunnin matkan päässä Porista, kävimme Yyterissä ekaa kertaa, mutta kesällä aijon viedä lapsenlapset sinne kunnon hiekkarannalle.

  VastaaPoista
 7. Yyteri on talvellakin hurmaava. Erityisen viihtyisää siellä on rauhallisempaan aikaan. Poroholmassa pyörähdimme vähän vahingossa kesäretkellämme, mutta sinne palaamme paremmalla ajalla. Kauniita kuvia ja tunnelmia olet tallettanut tänne. Kiitos! Iltaterveisin Tuija

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Tuija ❤️Yyteri oli todella positiivinen yllätys ja juuri ihana tuollaisena hiljaisena. Eksoottinen suorastaan Suomen olosuhteisiin.
  Poroholmassa ollaan mekin oltu asuntoautolla ja poika asui siellä asuntoautossa yhden opiskeluvuoden opiskellessaan merikapteeniksi ja asuntopula oli Raumalla kova. Mutta hän viihtyi siellä.
  Mukavaa pyhäinpäivän loppuiltaa Sinulle ❤️

  VastaaPoista