maanantai 6. heinäkuuta 2015

Retki Sagalundiin

Hejsan!

Vietimme  sunnuntapäivää kaupungissa ja päätimme lähteä lapsenlapsen kanssa jonnekin retkelle. Suunnitelmissa oli ensin mennä katsomaan kengurunpoikasia Mustikkatassun kotieläinpihalle Pöytyälle, mutta harmiksemme se ei sunnuintaina ollut auki. Oli keksittävä uusi idea.

Paikallisesta lehdestämme olin juuri viikolla lukenut jutun Kemiönsaarella sijaitsevasta Sagalundista ja olin ajatellut, että olisi joskus kiva käydä tutustumassa siihen, sillä sekä koulutukseni puolesta että muutenkin olen kiinnostunut historiasta ja kansatieteestä.

Siispä lapsenlapsi mukaan ja saimme houkuteltua vielä tyttäremmekin seuraamme, porukka auttoon ja suunnaksi Kemiönsaari. Matka taittuu nopeasti kaunista suomalaista maalaismaisemaa ihastellen. Saavuimme perille Kemiöön, mutta retkikohteemme löytäminen ei ollut ollenkaan niin yksinkertaista, sillä viitoitusta ei kertakaikkiaan ollut. Ensimmäinen opaste oli vasta, kun olimme jo lähes löytäneet paikan muuten etsiskellen. No, onneksi ei ollut kyse mistään miljoonakaupungista, joten Kemiön keskusta oli nopeasti etsitty. Mutta harmillista sikäli, että aivan noin vaan ohikulkijat eivät sattumalta kyllä paikalle eksy, minkä kyllä huomasikin, sillä parkkipaikalla oli meidän lisäksemme yksi auto.



Ostimme pääsyliput, aikuiset 6 €  ja lapset alle 3-vuotiaat ilmaiseksi. Saime käteemme kartan ja sitten seikkailemaan menneille vuosisadoille.


                                           Astuimme sisään portista 1700-luvulle saakka.

Ja mikä sitten on Sagalund? Se on Suomen vanhin ulkoilmamuseo ja samalla pala Suomen ruotsinkielisen rannikkoseudun talonpoikaista asumiskulttuuria. Siellä esitellään torppareiden, säätyläisten ja talonpoikien elinolosuhteita aina 1750- luvulta saakka.

Sagalundin olemassaolosta saamme kiittää opettaja Nils Oskar Janssonia, joka oman työnsä ohella keräsi paloja kotisaarensa menneisyydestä. Hän päätti perustaa elävän ulkoilmamuseon, jonka ympärillä olisi myös kasvitieteellinen puutarha. Opettaja Janssonin innoittajana ja esikuvana toimi ruotsalainen kasvitieteilijä Carl von Linné ja tämän maatila. Alueella on yli kaksikymmentä erilaista saariston vanhaa rakennusta ja pihapiireissä paljon vanhanajan perennoja ja pensaita. Erityisesti ruusuja on monenlaisia.

Rakennusten edessä ovat opastekyltit kertomassa kunkin rakennuksen historiasta ja kasvien juurilla on nimikyltit. Omatoiminen tutustuminen alueeseen onnistuu siis oikein hyvin, mutta museoaluella on myös opastettuja kierroksia. Harmi vain, ettei läheskään kaikkiin, oikeastaan vain hyvin harvoihin, rakennuksiin päässyt tutustumaan sisälle. Lukot olivat ovien päällä.









                           Kilpapyörä, retkipyörä vai onko pyörällä ajeltu riiulle - tiedä häntä.



                                                      Uusi riukuaita oli tehty tänä kesänä.





Sagalundissa on navetta, jossa on puusta ja paperimasssasta tehtyjä eläimiä. Näitä lapset saavat hoitaa ja tehdä navettatyöitä. Tavoitteena on antaa heille käsitys entisajan maatalon arjesta.

Retkemme onnistui oikein mukavasti. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin ja juuri sopiva tällaiseen ulkoilmamuseoon tutustumiseen. Ympäristö oli kaunis ja rehevä ja hyvin hoidettu, joten alueella oli kiva kävellä, olla varjossa tai auringossa ja jos aika olisi riittänyt, levähtää penkeillä, joita oli runsaasti puistoalueella. Oikein hyvä idea olisi ottaa eväät mukaan ja istuskella niitä syöden menneiden aikojen havistessa ympärillä. Sagalund on erityisen oiva lapsiperheiden retkikohde. Siellä lapset voivat kirmailla rauhassa. Harmiksemme olimme netistä katsoneet museon sulkeutuvan klo 18, mutta museo sulkeutuikin jo klo 17. Hiukan ehkä aika loppui kesken, sillä portilla oli myös kahvila ja kiva pieni vanhanajan puoti suloisine tavaroineen. Pika, pika tutustuminen hyllyjen tarjontaan ja matka kohti kotia voi alkaa. Sauvo-Kemiö -tieltä poikkesimme tullessamme vielä tekemään kierroksen Sauvon keskustan kautta,vanhan kauniin keskiaikaisen harmaakivikirkon kupeelta.

Toivottavasti Sagalund saisi kunnon opasteet, että paikalle löytäisivät nekin, jotka eivät paikkakuntaa sen kummemmin tunne eivätkä tiedä koko paikan olemassaolostakaan. Sauvo-Kemiö-tien varteen olisi kyllä ehdottomasti saatava paikalle ohjaavat viitat. Museon osoite on Museotie 7, Kemiö, jos haluaa navigatorin avulla löytää paikan päälle. Netissä voi museoon tutustua osoitteessa www.sagalund.fi.




                                      Tämä kesävieras kipitti pihaamme eilen iltamyöhällä.

Iloista viikon alkua :)

Maija

2 kommenttia:

  1. Tosi mukava retkipäivä oli, kiitos vielä siitä! :) Mielenkiintoinen paikka tuo Sagalund, pidin kovasti! :)
    Ja suloinen siili. <3

    VastaaPoista
  2. Kyllä oli minustakin mielenkiintoinen ja kiitos seurasta, kiva, kun olitte mukana:) Niin oli söpöläinen tuo pikkuvieras :)

    VastaaPoista