tiistai 16. elokuuta 2016

Matkan varrella Euroopassa osa II

Heippa vaan!

Palaillaan vielä kesälomamatkaamme. Kuten jo olen ennenkin maininnut, on meille iso osa matkaa ihan pelkkä maisemien katselu. Pariviikkoisella matkalla ei joka päiväksi voi suunnitella varsinaisten nähtävyyksien katselemista, jos mieli ehtiä hiukan kauemmas, eikä joka päivä edes jaksa kulttuuripaikkoja kierrellä, vaikka ne mielenkiintoisa ovatkin. Kulttuuriähky tulee jossakin vaiheessa joka tapauksessa, vaikka tuollaisia paikkoja rakastankin. Sopivasti siis mausteeksi ja kohokohdaksi näitä, niin matka tuntuu mielekkäältä.

Olemme aivan ihastuneita Balttian maihin ja erityisesti Liettuaan, Puolaan, Slovakiaan, Tsekkiin ja Unkariin matkailumaina. Katsottavaa riittää vaikka millä mitalla. Paikat eivät tietenkään ole niin kuuluisia kuin Länsi- Euroopan nähtävyydet, mutta siinä se viehätys juuri piileekin. Sekä edullisuudessa tietenkin. Kuvitelkaa, Slovakiassa leirintäalueen kaupasta sai alle kolmella eurolla paketillisen juustoa, litran maitoa ja kahdeksan isoa vehnäsämpylää! Ennakkoluulot siis roskakoppaan ja Itä-Eurooppaan matkailemaan :)Leirintäalueella oli useampi mökki rakennettu hauskasti kellumaan veden päälle.


Tykkään näistä tuoleista. Tällä mallilla voisi tehdä mökille puutarhakaluston.


Joskus autojono voi olla kilometrien pituinen vaikka siksi, että kylässä on liikennevalot.


Onnettomuudeksi unohdin kotiin Puolan matkaopaskirjani, joten nyt Puolasta katseltiin. mitä eteen sattui tulemaan sen kumemmin suunnittelematta. Eräänä päivänä ajellessamme piskuista maalaistietä kaukana kaupungeista ja kylistä aukeni eteemme mutkan takaa valtava kupoli. Mihin se kuuluu ja mikä se on, sitä arvuuttelimme ajellessamme, sillä kupoli näkyi kaukana peltoaukean takana.

Kupoli kuuluu Swieta Goran basilikalle Gostynissä. Vanhoista ajoista lähtien Gostynin lähellä olevaa kukkulaa on kutsuttu Pyhäksi Paikaksi. Vuonna1468 siellä sijaitsi ensimmäinen Marian kappeli. Pyhiinvaeltajien ja lukuisien ihmeiden kasvava määrä johti siihen, että kappelia laajennettiin 1512. Kappelissa on koettu ihmeparannuksia. Se on suunniteltu Venetsiassa sijaitsevan Santa Maria della Salute basilikaan pohjautuen.

         ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Myös Puolassa sijaitseva Czestochowan Jasna Goran kukkula teki meihin todella syvän vaikutuksen. Se on eräs maailman tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista. Kävijöitä pyhätössä on vuosittain 5 milj., joten keskimäärin päivässä käy noin 13 000 vierailijaa tervehtimässä bysanttilaista Mustan Madonnan ikonia. Voitte vain kuvitella sitä ihmispaljoutta. 1300-luvun lopulla perustetun luostarin maalaus, Musta Madonna eli Pyhä Madonna, on katolisessa kulttuurissa monien tarinoiden ja pelastuskertomusten lähde. Kävijöitä oli hyvin monista eri maista. Pyhätössä laulettiin Marialle omistettuja lauluja ja taputettiin käsiä yhteen musiikin tahdissa. Tunnelma oli niin koskettava, että mieheni kanssa sanoimme yhteen ääneen iho kananlihalla kylmät vilunväreet selkäpiissämme tuntevamme jotakin outoa. Emmekä ole edes katolisia vaan ihan tavallisia luterilaisia. Illalla myöhään vielä laulu kaikui leirintäalueelle kovaäänisten kautta ja rumpujen kumu kiiri ympäristössä.
           
                                -------------------------------------------------------------------------

Olimme etukäteen suunnitelleet tutustuvamme Etelä-Böömin vanhoihin keskiaikaisiin kaupunkeihin, joita Caravan-lehdessä oli esitelty. Otimme ensimmäiseksi kohteeksi Taborin kukkulakaupungin. Aikomuksemme peruuntui heti alkuunsa, sillä kahdelle isolle asunoautolle ei löytynyt parkkipaikkaa mistään vanhankaupungin läheisyydestä. Ei ollut myöskään leirintäaluetta lähistöllä, josta olisi ollut mahdollisuus mennä julkisilla kulkuvälineillä keskustaan. Matkaa oli jatkettava. Onneksi seuraavassa kohteessamme, Trebonissa, joka sekin kuuluu Etelä-Böömin helmiin, oli leirintäalue.

Olin lukenut lehdestä, että Trebonissa osataan valmistaa karpista herkullisia kala-aterioita. Karppia nimittäin kasvatetaan kaupungissa suuria määriä. Suuntasimme illalliselle leirintäalueen ravintolaan. Valitsimme grillattua karpia ranskalaisilla, mutta saimme friteerattua paneerattua kalaa. Vaiti kaikki söivät valtavaa kala-annosta. Puolitiehen jäi kuitenkin minun annokseni, sillä niin voimakas mudan maku kalassa oli. Pettymys suurin odotuksin tilatulle karppiannokselle oli suuri ja kulinaristinen makuelämys jäi kokematta.

Aamulla lähdimme kiertämään kaupunkia pienen junan kyydissä. Tsekinkielinen opastus ei meille kauheasti antanut informaatiota, mutta englannin- ja saksankielisiä esitteitä seuraten kaupungin suurimmat nähtävyydet meille selvisivät, kuten karpinkasvatusaltaat, keskusaukio, kylpylä, linna ja tietysti oluenjuojien maana tunnetussa Tsekissä kun oltiin, yksi maailman vanhimmista olutpanimoista kuuluu pienen kauniin kaupungin kaupunkikuvaan.


Karpinkasvatusaltaita.


Valkoisen Hevosen talo (U Bileho Konicka) on aukion merkittävin rakennus.           
                                ------------------------------------------------------------------------

Slovakiassa tutustuimme erääseen Slovakian tunnetuimpaan luostariin. Suurten ikivanhojen tammien ympäröimä luostari tarjosi mukavaa viileyttä helteiseen päivään. Luostari sijaitsee Dunajec- ja Lipnik-jokien yhtymäkohdassa majesteettisen Kolmen Kruunun Vuoren juurella. Luostarin nimi Punainen Luostari juontaa juurensa aikoinaan punatiilisistä seinistä. Luostarin juuret ulottuvat aina vuoteen 1320 saakka. Sitä ovat asuttaneet kaksi hyvin ankaraa elämäntapaa noudattanutta roomalais-katolisen kirkon munkkijärjestöä. Munkin ruskeaan kaapuun kuului myös ruoska, jolla munkit ruoskivat itseään syntien anteeksi saamiseksi.

Kävellessämme luostarille, katselimme, kuinka jokea alas laskettelivat lukuisat puulautat, joiden kyytiin olisi halutessaan maksua vastaan päässyt. Lauttojen ohjaajilla oli päällään perinteiset puvut ja rytmikkäiden huutojen saattelemana lautat lipuivat jokea alas.


Lautturi matkustajineen.


Luostarin muuria.

     
                     ----------------------------------------------------------------------------------

Unkarissa tutustuimme aivan toisenlaiseen kohteeseen. Kylpylämatka tämän meidän matkan piti ollakin, mutta sen sijaan, että olisimme ajaneet vielä hiukan kauemmas Balaton-järven eteläosaan leirintäalueelle ja järvelle, jossa on 30-asteista vettä, löysimmekin toisenlaisen kylpyläleirintäalueen, Fuerdö-Badin. Oli kerrassaan suloista lillutella erilämpöisissä ja erilaisia mineraaleja sisältävissä kylvyissä. Osa altaista oli sisätiloissa, osa taivasalla ja osa katoksien alla. Siellä kyllä tuhansien kilometrien ajon jälkeen rentoutui niin ruumis kuin mielikin, puhumattakaan, miten iho nuoreni ja muuttui raikkaammaksi. Paikka oli suosittu ja aamulla oli syytä kiirehtiä ajoissa altaille, niin ehti nauttia rauhassa kylvyistä ennen kuin päivemmällä suurempi porukka saapui paikalle. Välillä ei tahtonut istuinpaikkaa löytää, sillä kylpylään saivat tulla muutkin kuin leirintäalueen asukkaat. Meille koko lysti oli ilmainen eli kuului leirintämaksuun, joka oli n. 20  €/vrk sisältäen myös sähkön. Ei siis ollenkaan kallista. No, itäisen Euroopan maiden leirintämaksut olivat yleensä 10-15 €/vrk, joten hiukan kylpylälisää maksu sisälsi, mutta kovin vähän. Mutta jos vertailun vuoksi mainitaan, olemme Tanskassa jo kauan sitten joskus maksaneet 50 €/vrk ilman suihkua ja sähköä! Yli 20 € hinnat ovat Länsi-Euroopassa aivan yleisiä.

Tällä kylpyläleirintäalueella oli useita ravintoloita, pieniä kauppoja, hierontaa, kauneushoitola, baari ja hammaslääkäri. Hämmaslääkärimatkailuhan on aika suosittua Unkarissa. Implantteja ja proteeseja lähdetään hakemaan kylpylämatkan ohessa.Altat tyhjenivät iltaisin niin ihmisistä kuin vedestäkin. Aamulla ne oli taas jo täytetty puhtaalla vedellä. Kaiken kaikkiaan kylpylä oli hyvin siisti ja puhdas. Voin kyllä lämpimästi suositella, jos joku sinne päin on menossa. Ihastuin siihen ikihyväksi.

                               ------------------------------------------------------------------------

Liettuassa kävimme vihdoin tutustumassa Trakain pieneen kaupunkiin ja sen linnaan. Linna on Liettuan suosituin nähtävyys. Se on rakennettu kolmelle saarelle, joiden välit on täytetty maalla. Linna on itä-Euroopan ainut saarelle rakennettu linna. Trakain alueella sijaitsee yli 200 järveä, joista suurin ja syvin on juuri tämä Galve, jonka saarelle linna on rakennettu ja jonka rannalle kaupunki perustettu. Linna on peräisin 1300-luvulta ja sijaitsee Liettuan historian ajallisesti toisessa pääkaupungissa. Se edustaa pääosin goottilaista arkkitehtuuria. Linna on toiminut niin asuin- kuin puolustuslinnanakin.

Pieni idyllinen kaupunki värikkäine taloineen on käymisen arvoinen kohde sekin.


Linnan rakennuttamisen aloitti Liettuan suurherttua Kestutis.

                          -------------------------------------------------------------------------------


Tulipa pitkä postaus, toivottavasti jaksoitte pysyä matkassa mukana.

Mukavaa viikonjatkoa! T. Maija

2 kommenttia:

  1. Kiitos kuvamatkasta ja mielenkiintoisesta opastuksesta!
    Erittäin mielenkiintoista lukea nimenomaan vähän vieraammista matkailukohteista ja heittää samalla ennakkoluuloja roskikseen.
    Teillä on ollut hieno reissu ja paljon kokemuksia, joten kiva, että jaoit täälläkin :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, että pidit! Todellakin voin hyvällä mielellä suositella matkailua näissä maissa, jos haluaa kokea vähän jotakin erilaista.

    VastaaPoista