keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Lipeäkalan liotusta

Heissan!

Tällaista ei melkein enää uskoisi näkevänsä! Miten kaunis joulukuinen aamu voikaan olla. Eilisen lmipyryn jäljiltä maisema on valkoinen. On aamun sininen hetki. Höyryävä teekuppi kädessä seison ikkunan ääressä ja nautin näkemästäni. Aamuhämärän takaa taivaanranta kajastaa oranssia valoa enteillen auringonnousua ja kirkasta päivää. Tästä on otettava kaikki irti.

Eilen uunista leijaili Nauvon limpun tuoksu ja nyt perunat porisevat kattilassa imellettyä perunalaatikkoa varten. Pienin askelin jouluvalmistelut etenevät.

Tänään alkoi lipeäkalan liotuksessa toinen vaihe. Eilen keittelin ämpärillisen lipeäliuosta, johon tarvittiin koivupuun tuhkaa reilu puoli ämpärillistä, muurarinkalkkia noin puoli kahvikupillista ja kiehuvaa vettä ämpäri täyteen. Liuos sekoitetaan huolellisesti. Kalan liotukseen on valmistauduttava jo viikkoja etukäteen, jotta saa kerättyä tarpeellisen määrän tuhkaa. Vain koivuklapeja on siis polteltu, sillä muun puun tuhka ei tähän tarkoitukseen käy. Luios jätettiin yöksi ulos jäähtymään, että se on oikein kylmää. Aamulla kaadoin päivittäin vaihdetun veden kaloista pois. Sitten varovasti, mielellään varpuluudan läpi, kaadettiin lipeäliuos kalojen päälle. Sakka jäi ämpäriin. Kalojen päälle vielä puunkappale ja kivi painoksi, saavi ulos, jotta kalat sälyvät raikkaina, kansi päälle ja nyt odottamaan ja jännittämään, rupeavatko kalanpalat pulskistumaan. Tässä vaiheessa kuluu muutama päivä. Katsotaan kuinka monta.


Iloisia jouluvalmisteluja teille ystävät! Rakkaudella Maija

12 kommenttia:

 1. Kyllä olet ahkerana siellä!
  Varmasti maisema on teillä kaunis!
  Leppoisaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Mamma 💝
  Pikkuhiljaa pitää tehdä, kun tänä vuonna taas kerran yritän välttää viimehetken joulustressin.
  Hyvää loppuviikkoa sinnekin!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa ihanalta aamulta♥ Kiva että tuli tuota lunta,voi kun pysyisikin ja saataisiin valkoinen joulu! Peukut pystyyn:) Tuo lipeäkalan valmistus onkin jännää puuhaa, toivottavasti alkavat nyt siellä pulskistumaan:) Ihanaa talvipäivää sinne♥

  VastaaPoista
 4. Kiitos Päde 💙
  Meillä on vieläkin lunta! Todellakin nyt pidetään peukkuja pystyssä valkean joulun toivossa 👍
  Ihanaa talvipäivää Sinullekin 💝

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa tosiaankin aivan ihanalta aamulta ja ahkerasti aherrat joulupuuhien parissa <3
  Meidän lumet katosivat jo ja maa on jälleen musta. Toivotaan, että te saatte nauttia valkeudesta pidempään.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Marianna 💝
  Vielä meillä on lunta, juuri tein lumityöt, kun yöllä oli pyryttänyt. Hiukan tihutti nyt vettä ja plusasteita on luvassa sunnuntaille asti, jolloin pakastuu, mutta viikon puolivälissä on taas luvassa ilmeisesti laihtuminen. Edes takaisin siis mennään.
  Hyvää kolmannen adventin viikonloppua 😊

  VastaaPoista
 7. Teet sitten perunalaatikon ihan alusta asti itse. Minä ostan perunalaatikon valmiina, mutta porkkana-ja lanttulaatikot teen itse, tosin valmiista kaupan soseesta.

  Meillä on kaikki lumi taas sulanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä aina olen tehnyt ja välillä imellytys onnistuu, välillä ei. Riippuu kai aika paljon perunalajikkeesta ja vuodesta. Nyt tuli kai hyvää. Joskus olen suunnitellut, että tänä vuonna ostan valmiit laatikot, joita saa tosi hyviä, mutta sitten taas ryhdyn hommiin. Eikä se lopulta kovin iso työ ole.
   Meillä on vielä lunta, mutta teillä ihan sohjoa.
   Hyvää viikonloppua 😊

   Poista
 8. En ole koskaan valmistanut lipeäkalaa. Kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta prosessilta. Toivottavasti vielä kaunis, luminen maisema. Mukavaa viikonloppua joulupuuhien tiimellyksessä ☺😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin jännää puuhaa.
   Vielä on lunta, mutta pikkutiet ovat täynnä sohjoa ja muuten plusasteilla ollaan. Huomiseksi on luvattu pakkasta.
   Hyvää viikonloppua 😊

   Poista
 9. En ole koskaan maistanut lipeäkalaa.
  Isäni tykkää siitä.
  Ihanaa adventtia!❤️

  VastaaPoista
 10. Kiitos Sari 💝
  Kannattaa tänä jouluna maistaa, se on aivan ihanaa!
  Hyvää joulualusviikkoa 💝

  VastaaPoista