tiistai 27. helmikuuta 2018

Helmipakkasilla on aika

Moikka kaikille!



Helmikuu alkaa olla lopuillaan, mutta pakkaset vain paukkuvat ja oikein kunnon talvesta saadaan nauttia.

Helmipakkasilla on aika

Tuntea poskilla pureva Pohjatuuli ja kevättalvisen auringonkehrän jo lämmittävät säteet.
Nauttia timattteja säihkyvistä valkoisista hangista nyt, kun siihen on mahdollisuus.
Sytyttää iltaisin kynttilä sulostuttamaan kylmiä talvi-iltoja.
Tehdä jäälyhtyjä. Kynttilänvalo loistaa kauniisti jään läpi.
Herkutella pakkasillan iloksi blineillä.
Tehdä lumienkeleitä.
Sujahtaa saunasta lumihankeen kierimään ja nauttia hyvästä olosta sen jälkeen.
Houkutella lapset pulkkamäkeen ja luistelemaan.
Nauttiskella sukset suihkien laduilla.
Huomata, miten kasvukausi on jo alkanut ja perlargonioiden versot ovat lähteneet kasvuun.
Ihastella värikkäitä siemenpussirivistöjä kaupan hyllyillä ja kenties nappasta muutama mukaankin.
Nauttia vielä, ennen kuin kevättyöt käynnistyvät, kiireettömistä illoista suosikkisarjaa katsellen tai mukaansa tempaavaan kirjaan uppoutuen.

                                                  ------------------------------------------------

Blineistä olen aikaisemmassa postauksessa jo kirjoittanut, mutta resepti on puuttunut. Nyt se tulee täässä, sillä joku sitä jo ehti kaipaamaan.

Gluteenittomat blinit (MTV3, Makuja)

Taikinasta tulee 24 kpl (= 6-8 annosta alkupalana), kaksinkertaisesta taikinasta kertyy noin 13 kpl blinipannulla paistettuina

1 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl tattarijauhoja
2,5 dl maitoa
3/4 dl kermaviiliä
10 g hiivaa
1 munankeltuainen
1 munanavalkuainen
ripaus suolaa

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola ja vispaa tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota 30 minuuttia. Vatkaa valkuainen kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti taikinaan.

Laita mielellään valurautapannulle reilu nokare voita ja melko paksusti taikinaa. Paista kummaltakin puolelta muutaman minuutin ajan keskilämmöllä. Älä anna pannun kuumeta liikaa, jotta hiiva ehtii kohottaa blinit kuohkeiksi.

Tattarijauhot, valkuaisvaahto, melko runsas voin käyttö paistettaessa ja ei liian kuumalla paistaminen tekevät blineistä kuohkeita ja pitsimäisiä.

Blinit maistuvat tietysti parhailta suoraan pannusta lautaselle nostettuina ja heti syötyinä, mutta kokin helpotukseksi, varsinkin jos kyseessä on isomman porukan kestitseminen, vinkkinä mainittakoon, että blinit voi paistaa hyvissä ajoin etukäteen ja lämmittää uunissa 100 asteessa nopeasti pellillä ennen syömistä.

Blinien kanssa tarjottaviksi sopivat erilaiset täytteet, kuten tietysti mäti, smetana ja sipulisilppu, mutta monenlaista voi kokeilla oman makumieltymyksen mukaan. Unohtaa ei sovi maustekurkkuveneitä, smetanaa, ja hunajaa ja vaikka vielä siihenkin sipulisilppua. Muistakaa, että kasvisyöjillekin on oma merilevämäti, joka ei oikealle mädille häviä maussa ollenkaan. Itse suosin sitä.



Kevät kutkuttelee jo nurkan takana. Pari päivää enää maaliskuuhun. Kotiin tekee mieli jotakin keväistä. Saimme ihanan värikkään kimpun ystäviltä launantaina, kun vietimme blini-iltaa.




Tunnelmallisia blini-iltoja ja helmipakkasia <3 Rakkaudella Maija





8 kommenttia:

  1. Kyllä nyt on ollut tosi kovat pakkaset.
    Toivon jo kovin, että kevät tulee ja ilmat lämpenee.
    Herkullisen näköisiä blinejä. En ole koskaan tehnyt.
    Kiitos hyvästä ohjeesta!

    Kaunis kukkakimppu!
    Hyvää viikon jatkoa!❤️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari 💗
      Blinejä kannattaa kokeilla, ne ovat kyllä hyviä.
      Sinullekin hyvää viikonjatkoa 💗

      Poista
  2. Kiva lista helmikuun puuhista! Huomasin, että melkein kaikkea on tullut tehtyä. Blinejä en ole koskaan tehnyt. Pitäsi varmaan tutustua...
    Aivan ihana kukkakimppu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mamma 💗
      Sinä oletkin reippaasti nauttinut talven riemuista.
      Tutustu ihmeessä blineihin!
      Hyvää viikonjatkoa 💗

      Poista
  3. Meilläkin on ollut kunnon talvikelit. Nyt rupesi tekemään mieli blinejä! Muistan kun koulussa kotitaloustunnilla teimme kerran blinejä ja ne olivat mielestäni niin pahoja etten voinut niitä syödä. Nyt aikuisena maku on muuttunut ja ne ovat ihania herkkuja!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Kristiina kommentistasi 💗On kyllä ollut kivaa, kun koko maassa saaristoa ja Ahvenanmaata myöten on saatu nauttia talvesta!
    Harmi, että ensikokemukset blineistä sinulla olivat huonot. Onneksi maku on muuttunut 😊
    Iloisia pakkaspäiviä sinnepäin 💗

    VastaaPoista
  5. Meilläkin on 'kovat' pakkaset paukkuneet muutaman päivän ajan, mutta lumesta ei, harmi kyllä, ole tietoakaan! Vaikka kutkas pakkaspäivä on kaunis, kaipaa kuitenkin rinnalleen sitä valkoista maisemaa. Noh, kaikkeen on tottunut/totuttava. Ehkä joululomalla sitten Suomessa saamme nauttia lumesta sitten seuraavan kerran. 😊😉 Kevättä kohden kuitenkin, huomenna jo maaliskuun eka. 😊

    VastaaPoista
  6. Kiitos - A - kommentistasi 💗 Totta on, että jos on pakkasta, kaipaa myös lunta. No nyt on ollut poikkeuksellisen kylmää pitkin Eurooppaa ja lunta Napolissa asti. Siellä kuulemma kun lunta kerran on, on lumipalloista tullut bisnestä ja niitä myydään 50 centtiä kappale 😂 Kekseliäitä nuo italialaiset 👍
    Mukavaa loppuviikkoa Sinulle 💗

    VastaaPoista