maanantai 10. kesäkuuta 2019

Vastusjärttapitsiä

Heissan!

Kodissamme on kuulunut muutamien päivien aikana puupalikoiden heleä kilkutus. Lapsenlapsetko ovat Timpuria pelaamassa, vai mitä? Ei sittenkään.

Kaivoin, nyt voi rehellisesti sanoa, vuosikymmenten jälkeen nypläystyynyni esille ja kilkuttava ääni kuuluu nypylöistä. Siis niistä pienistä puisista jutuista, joiden ympärille pitsiin käytettävä lanka kääritään ja joita liikuttelemalla eli erilaisia lyöntejä tekemällä pitsi mallin ja neulojen avulla muodostuu. Työ näyttää vaikeammalta kuin mitä se todellisuudessa on, kun asiaan hiukan perehtyy. 

Aikoinani olen päässyt Maatalousnaisten järjestämälle nypläyskurssille ja oppinut tämän taidon siellä. Maatalousnaiset järjestivät erilaisia ruoka- ja käsityökursseja sivistäen näin maaseudun emäntiä ja tyttäriä. Äitini ei kesän kiireisimpään aikaan kurssille ehtinyt, mutta hän ehdotti, että minä menisin sinne ja saisimme näin meidän perheeseen nypläystaidon.

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että pitäisi kaivaa tyyny esille ja nyplätä joku pitsi. Tekemisiä on paljon ja aina se vain on jäänyt. Nyt sysäyksen nypläykselle antoi äitini käsitöistä järjestettävä näyttely kaupunkimme käsityömuseo Miilassa. Käytyäni yllä mainitsemani nypläyskurssin, oli tietysti palava halu päästä nypläystyöhön käsiksi myös kotona. Valmiit tyynyt olivat kaupasta ostettuina kalliita, mutta neuvokkaat ja käsistään taitavat vanhempani tekivät sen tavallaan yhdessä. Ohjeet tyynyn tekemiseen löytyivät Nypläyksen opas -kirjan takasivuilta. Tyynyn päällytykseen tarvittavat kankaat kaivo äitini kaapistaan. Hän oli ommellut itse kutomastaan kankaasta pyyheliinoja, jotka oli nimikoinut. Isäni teki tyynyn puuosat ja vaahtomuovisususteinen tyyny päällystettiin pyyheliinoilla. Näin tämä vanhempieni yksi yhteisistä taidonnäytteistä matkasi tänään museon näyttelyyn ja oli tietysti mukavampi asettaa se näytteille meneillään olevan nypläystyön kanssa. Pitsi on vastusjärttareunapitsiä eli sydämet ovat siinä vastakkain. Tällä samalla mallilla olen nyplännyt vuonna 1980 pitsit hääpukuni hihansuihin ja pääntien reunoille.


Kiitos, että vierailit blogissani! Aurinkoisia kesäpäiviä, ystävät!
Rakkaudella Maija 

6 kommenttia:

 1. Wau! Nyt kyllä täytyy rehellisesti sanoa, että en edes tietäisi mistä aloittaa, jos joku ehdottaisi pitsinnypläystä. On kyllä hienoa, että jatkat perinnettä näin vuosien tauon jälkeen. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi - A-❤️Myöntää täytyy, että varmaan näyttääkin sekavalta, ellei suorastaan kaaokselta, mutta kaikesta huolimatta se on hyvin järjestelmällistä eikä ollenkaan niin vaikeaa, miltä näyttää 😊

  VastaaPoista
 3. Et ole tosissasi, että osaat nyplätä pitsiäkin! Wau! Hieno taito. Taito pitäisi siirtää uusille polville, ettei häviä...
  Lempeää viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Mamma63❤️Tästä taidosta saan olla kiitollinen vanhemmilleni, että äiti antoi minun mennä kursseille ja että isä teki tyynyn äidin avustuksella❤️

  VastaaPoista
 5. Voi wow miten hienoa <3 Ei taatusti ihan helppoa hommaa ja kärsivällisyyttä vaativaa, jos mikä! Hieno taito, jota harvalla enää on.

  Oikein ihanaa kesäviikkoa sinne teille <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos Marianna ❤️Tuo homma on niin koukuttavaa, ettei työn äärestä malttaisi millään lähteä.
  Ihania kesäkuisia päiviä sinne myös ❤️

  VastaaPoista