tiistai 15. toukokuuta 2018

Viime viikolla tapahtunutta

Heissan!

Aurinkoinen kevättervehdys täältä Myrskyluodlta! Nyt on niin ihana kevät, ettei tahdo viitsiä konetta avata ja ruveta postausta väsäämään. Joitakin kevätkuvia tekee kuitenkin mieli laittaa tänne muistoksi itsellekin. Sardinina matkan toinen postaus saa siis hiukan vielä odotella, koska sen tekemisessä menee aikaa paljon enemmän kuin tässä kuvapostauksessa.

Helatorstaina teimme reissun Helsinkiin katsomaan suomalaista Mamma Mia -musikaalia ystävien kanssa. Liput olivat joululahja lapsilta. Olipa kerrassaan hyvä esitys ja vauhti vain kiihtyi loppuakohti. Lähdimme matkaan jo hyvissä ajoin ja olimme varanneet pöydän Mustion Linnasta ruokailua varten.

Kuningas Kustaa Vaasa perusti Mustin ruukin vuonna 1560. Raudan käsittely lopetettiin vuonna 1901, mutta edelleen teollisuustoiminta jatkuu edelleen, joten Mustiota voidaan pitää hyvällä syyllä Suomen vanhimpana teollisuusyhteisönä. Mustionjoen suvannon ja kosken rannalla oleva ruukinalue kuuluu teollisuushistoriallisesti merkittävään Länsi-Uudenmaan ruukkien ketjuun. Alueen puistossa ja ympäristössä on paljon kaunista ja mielenkiintoista katseltavaa. Nyt ehdimme tekemään vain pienen kierroksen sillalla ja puistossa.
Kartanon rakennukset on rakennettu vuosina 1783-1792. Kartanon nykyisen päärakennuksen rakennutti ruukinpatruuna Magnus Linder.

Puista pärakennusta ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä  puistoista, joka alunperin rakennettiin barokkityyliin vuonna 1787, mutta Fridolf Linder uudisti puiston 1800-luvun lopulla englantilaistyyliseksi.Linnan Krouvi sijaitsee entisessä ratsutalliksi tai vaunuvajaksi rakennetussa rakennuksessa. Viihtyisä sisustus ja herkullinen lähiruoka saavat ruokailuhetken tuntumaan juhlalta.

Sinivuokkojen aikaan korkkasimme mökkikauden. Mantereella olivat valkovuokot kukkineet jo pari viikkoa, mutta ulkosaristossa olivat sinivuokot vasta avanneet kukkansa.


Pyhitimme tuon viikonlopun kevätkalastukselle, eikä suotta. Kuvassa lauantain kalansaalis verkosta. Kahdeksan siikaa ja kuusi hopeakylkistä silakkaa.


Toin kotoa valkovuokkoja ja sain ihastuttavan vuokkokimpun mökin pöydälle.


Sunnuntaiaamuna aamu-uinnin jälkeen soudeltin taas verkolle, joka nyt oli hiukan ulompana ja syvemmällä kuin siikaverkko. Hämmästyksemme oli melkoinen, kun verkko oli kirjaimellisesti täynnä kalaa, noita hopeakylkiä. Verkon nosto vaati jo voimia. Nytpä saivatkin sukulaiset ja ystävät tuoretta silakkaa.
On kotiinlähdön aika. Läheltä piti, ettemme mökkitielle törmänneet keskellä tietä patsastelevaan kurkeen ja hetken päästä toiseen. Todella lähelle luontoa pääsee tuolla kaukana merellä. Harmikseni huomasin, että valokuitukaapelityöt ovat pilanneet seljakämmeköiden kasvupaikan mökkitiemme varrella.

Kittuisten satamaan oli hinaaja tuonut proomun. Proomu on kätevin tapa kuljettaa paperipuu pois saaresta. Kyytiin mahtu monta rekka-autollista puita.Meri kimmelsi lähes yhtä turkoosina kuin Välimeri konsanaan.


Galtbyn satamassa oli tungosta. Yksi lautta lähtee Norrskataan, yksi Houtskariin ja yhteysalus Kökariin. me jouduimme hiukan jonottamaan laituripaikkaa.


Telkkäparvia oli joka puolella.Näytti kuin puiden latvojen takana olisi tulipalo. Onneksi ei kuitenkaan, vaan satumainen auringonlasku. Joutsenet lähtivät lentoon siipiään läpsytellen. Ja palasivat taas yhtä juhlavasti. Haahkat eivät malttaneet lopettaa uikutustaan edes pimeän laskeutuessa ja muitakin erikoisia ääniä kuului yön pimeydessä.Tuomi huumaa nyt tuoksullaan.


Äitienpäiväviikonloppuna lauantaina juhlimme ja kiitimme ensin minun äitiäni eli mammaa ja isomammaa. Sunnuntaina juhlimme oman perheen kesken. Isompi lapsenlapsi oli sanonut, että mummi pitää meikeistä ja sain ihanan luomiväripaletin ja käsivoidemoussea. Pienempi kantoi minulle kukan ja oli piirtänyt kukkakortin. Kortissa oli kaunis runo, joka päättyi ...käsi kdessä kävellään mummi ja mummin kulta. Voi noita mummin pikkumuruja, kolmea isoa murua ja yhtä enkelimurua taivaassa. Olen niin kiitollinen heistä kaikista!


Niin ihania keväisiä hetkiä minulta sinulle! Rakkaudella Maija

8 kommenttia:

 1. Mustion linnassa olen minäkin käynyt vuosia sitten työporukan kanssa ja ruokailimme tuolla ravintolassa.
  Meillä ei tuomi vielä kuki, mutta valkovuokot kyllä.
  Mukavaa kevään jatkumista sinulle Maija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina 💕Mustion linna ympäristöineen on oiva retkikohde.
   Ihanaa kun pikkuhiljaa tulee uusia kukkijoita.

   Poista
 2. Nuo lasten omat ideat ja ajatukset ovat niitä parhaimpia. Isovanhemmat ovat niin tuikitärkeitä! 😍 Tuo Mustion linna näyttää upealta paikalta, eipä ole tullut koskaan sielläkään käytyä. 😊 Mukavaa loppuiltaa!⛅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - A - 💕
   On ihanaa, kun saa olla lastenlasten kanssa. Sitä nauttii joka hetkestä ❤️
   Kannattaa joskus piipahtaa Mustion linnassa, jossa tulee tilaisuus.

   Poista
 3. Upeita kuvia! Mustion linnan maisemat on tuttuja
  Mamma Mia oli varmasti hyvä.
  Lämmintä viikkoa Maija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mamma 💕
   Mekin olemme käyneet Mustion linnassa useamman kerran, mutta nyt ehdimme nauttia hiukan ympöristöstäkin.

   Poista
 4. Kivannäköinen paikka ja hienoja kuvia!
  Aurinkoista viikon jatkoa!☀️🌸❤️

  VastaaPoista
 5. Kiitos Sari ❤️
  Tämä on oiva retkikohde ihan sopivan matkan päässä Turun seudulta 😀
  Aurinkoista loppuviikkoa Sinullekin 💕

  VastaaPoista