torstai 8. heinäkuuta 2021

Lettukestit

Tervehdys täältä Myrskyluodolta! Yöllisen sateen jäljiltä ilma tuntuu hetkellisesti raikkaalta, tuoksuu heinäkuulta ja kaikki on niin täyteläistä. 

Pidimme eilen illalla lettukestit koko perheen kesken, kun nuorempi tytärkin avomiehensä kanssa olivat vapaaviikolla mantereella. Päivä oli sovittu jo viime viikolla. 

Kaikki yhdessä tehtiin täytteitä ja lettukaikinaa. Pöytä katettiin ulos parvekkeelle, jossa kaasugrillistä kuumalta pannulta sai letun suoraan lautaselle. Täytteet olivat sekä suolaisia että makeita. Helppoa, sillä sekä pääruoka että jälkiruoka hoituivat yhdellä kertaa. 

Suolainen täyte on joskus kehitelty mökillä siellä sillä kertaa mukana olleista aineksista. Se havaittiin silloin niin hyväksi, että tytär neuvoi kirjoittamaan ainekset ylös toistakin kertaa varten. Ajattelin jakaa teillekin reseptin nyt,kun lettukausi on kuumimmillaan. Ja mikä kätevintä, samalla ohjeella voit tehdä mieltymyksesi ja tarpeittesi mukaan niin liha- kuin kasvisversionkin. Aineksia voi myös vaihdella, jos kaapissa ei ole kaikkea, mitä reseptissä lukee. Määrät ovat epämääräisiä ja noin ja suunnilleen mittoja. Oikein kesään sopivaa rentoa kokkailua!


Suolainen lettutäyte 


noin 2 dl tummaa soijarouhetta tai puolisen kg jauhelihaa 

vettä ja kasvisliemukuutio soijarouheen keittämiseen 

puoli nippua uutta sipulia varsineen 

rasia kirsikkatomaatteja puolitettuna

tölkki säilykemaissia

iso rasia raejuustoa 

rasia Creme Bonjour -tuorejuustoa esim. pippuri, sipuli, yrtit 

maun mukaan mustapippuria, suolaa


Valmista soijarouhe keittämällä kasvisliemessä ja ruskista sitä hetki tai ruskista jauheliha. Lisää joukkoon renkaiksi viipaloidut sipulit varsineen.  Lisää lopuksi kaikki muut ainekset, tomaatit kaikkein viimeisimpänä. Maistele ja mausta sopivaksi. Jos lihaversio tuntuu liian löysältä, voit halutessasi suurustaa sitä vaikka valmiilla kastikesuurusteella. 

Lettutaikinan teen aina miten sattuu ainesmäärillä, mutta munia pitää olla reilusti, sen olen äidiltäni oppinut, enkä lisää taikinaan sokeria. Näin ne sopivat sekä suolaisen että makean täytteen kanssa. 

Jälkiruokalettuja pisteltiin poskeen jäätelön, mansikkahillon ja tuoreiden mansikoiden kera. 

Nyt ei muuta kuin pannu kuumaksi, voita pannuun ja letunpaistoon! Se on ihanaa kesäistä yhdessäoloa. 

Letut tuli syötyä ennen kuvien ottoa, joten nyt vain kuvituskuvia tällä kertaa oliivipuustani, joka kukkii. 




Aurinkoisia hellepäiviä kaikille blogiystävilleni ☀️ Terveisin Maija 

4 kommenttia:

  1. Muurinpohjalettuja syödään meilläkin usein mökillä kun on isompi porukka syömässä, sillä niihin on jokaisen helppo laittaa täyteaineksista sitä mistä tykkää.
    Oikein mukavia kesäpäiviä sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kristiina ❤ Letut maistuvat yleensä kaikille ja tosiaan jokainen voi koota itselleen sen kaikkein makoisimman täytteen letulle.
    Aurinkoisia letunpaistosäitä teille ☀️

    VastaaPoista