maanantai 26. heinäkuuta 2021

Road trip in Finland - behind Pielinen

 Heissan! 

Aamulla Petkeljärvi houkutteli uinnille. Virkistyin sekä ruumiillisesti että sielullisesti. Maisemat jylhät järvineen tekevät oloni niin levolliseksi. Mikä maa tämä oikein on! Luonnonrauhaa, ei liikenteen ääniä. Ollaan keskellä Petkeljärven kansallispuistoa. Meillä on etuoikeus, kun saamme tällaisissa paikoissa retkeillä. 

Pieni kierros hyviä polkuja pitkin olisi houkutellut jatkamaan, mutta sitten taas matkamme jatkui eteenpäin. Kunnostettu korsu ja juoksuhaudanpätkä kuljettivat ajatuksemme isiemme tausteluihin. 

Kansallispuistoon johtaa huono hiekkatie ja tuo kuusi kilometriä oli nyt jaksettava ajaa toiseen suuntaan. Korkea harju, vesi kummallakin puolella. Kaunista!


Ajamme Pielisen taa. Järven ja itärajan välissä tuntee olevansa kaukana kaikesta. Tiekin on hiljainen. Ei oli paljon vastaantulijoita. Meillä on selvä päämäärä. 

Saavumme Paateriin, kuvanveistäjä, professori Eeva Ryynäsen, 1915-2001, taiteiljakotiin. Jo parkkipaikalta näkee, minkälaiseen paikkaan on tullut. 

Aluksi ateljeena oli asuintalon tupa, jossa Eeva veisteli töitään takan edessä ja lakaisi lastut takkaan. Myöhemmin käyttöön tuli oikea ateljee. Eeva Ryynäsen mestariteos on pihapiirissä oleva Paaterin kirkko. Työ, jolla 18-vuotias Eeva pyrki Taideakatemiaan, on asuintuvassa ja on nimeltään Veljekset Hiidenkivellä. Kirkon alttaritauluna on karjalainen lmännynjuurakko. Nyt kuvat puhukoon puolestaan. 

Ukkosen kumistessa jossakin kaukana Paaterista nautimme näistä tadeteoksista. 

Nyt nukahdamme Kuhmon Kalevalan leirintäalueella juolukan ja suopursun raikkaaseen tuoksuun. Taitaa uni maistua makoisalle. 

Pari kuvaa on kummallisessa paikassa, mutta älkää häiriintykö. Muistakaa klikata kuvia, niin saatte ne suuremmiksi.

Matkaterveisin Maija 

2 kommenttia:

 1. Petkeljärven kansallispuistoon johtavan harjutien asettaisin melkein samalle tasolle Punkaharjun ja Pulkkilanharjun kanssa.
  Eeva Ryynäsen kotimäki kirkkoineen kaikkineen on mulle ohittamaton retriittipaikka.
  Ja se Pielinen, mulle jotenkin eksoottinen.
  Bon voyage!

  VastaaPoista
 2. Merci ma soeur❤ Todellakin se harju on kaunis, mutta melkein kaikki keskittyminen menee siihen huonoon tiehen, kun on ihan varma, että auto hajoaa 😏
  Paateri on kyllä kokonaisuutena hyvin rauhoittava paikka ja totta, minustakin on erikoista olla siellä Pielisen takana 🙄

  VastaaPoista