sunnuntai 9. elokuuta 2015

Piparkakkutalossa

Terveiset Myrskyluodolta :)

Myrskyluodolla on vietetty yhtä tämän kesän kauneinta viikonloppua ihanien ystävien kanssa saunoen, tähtitaivaan alla paljussa  maailmaa parantaen ja muuten vaan seurustellen.

Mustikoita on aivan mökkimme nurkalla valtavat määrät. Koska kesälomamatkan vuoksi olen ollut tänä kesänä vasta kerran aikaisemmin mustikoita poimimassa, piti niitäkin vielä tänään kerätä. Poimurilla kaikki olisi hoitunut joutuisammin, mutta halusi nauttia kaikessa rauhassa mustikoita käsin poimien, laineen liplatusta kuunnellen. Kyllä niitä silläkin tavalla kertyi, sillä marjat ovat mahtavan kokoisia.

Nyt ollaan jo kotimatkalla lautalla. Purjeveneitä näkyy vielä siellä täällä ja autojen kanssa ihmisiä on paljon liikkeellä. Ehkä tulevalla viikolla alkavat koulut ovat syynä siihen, että on lähdettävä mökiltä kohti kotia.

Rakas Jumala, ole läsnä kodissamme, pyydetään ommellussa seinävaatteessa.

Palaan vielä kesälomaamme ja Puolaan ja siellä kaupunkiin nimeltä Torun.  Itselleni entuudestaan tuntematon kaupunki, joka kuuluu myös Unescon maailmanperintölistalle, on sekin täynnä mielenkiintoista historiaa. Tutustuimme piparkakkumuseoon. 



Puisia piparkakkumuotteja




Museoon oli kerätty meidän joulupipareitamme muistuttavien piparkakkujen valmistukseen tarvittavia esineitä. Oiken tunnelmallinen ja hyvän tuoksuinen museo, sillä siellä oli myös mahdollisuus itse pyöräyttää piparkakku.

Siirappipiparkakut leivotaan käyttämällä mitä hienompia puuhun kaiverrettuja muotteja. Näin piparkakut saavat myös pinnaleen kuvion.

Tarun mukaan näillä pipareilla on ollut tärkeä merkitys kaupungin historiassa.  Mustansurman aikaan kaupungissa oli iova puute ruuasta. Eräs nunna oli pelastanut hiiren joutumasta iissan suihin ja tästä kiitokseksi hiiri oli johdattanut nunnan erääseen kellariin, jossa oli piparkakkuja. Näin kaupunkilaiset pelastuivat nälänhädästän. Kerrotaan myösx että oli tapana tyttölapsen synnyttyä tehdä piparkakkutaikina kellariin valmiiksi, mutta piparkakuiksi taikina leivottiin vasta tyttären häihin. Haskoja tarinoita.

Mukavaa sunnuntai-iltapäivää kaikille :)



2 kommenttia:

  1. Hauskan kuuloinen tuo piparkakkumuseo - en olekaan vastaavasta ennen kuullut, enkä itse asiassa edes koko Torunin kaupungista. ;)

    VastaaPoista
  2. Niin tuollaisia meille suomalaisille täysin tuntemattomia, kauniita, vanhoja, keskiaikaisia kaupunkeja on Euroopassa vaikka kuinka paljon, jotka pullistelevat historiaa ainakin meidän mittapuumme mukaan. Matkailuautolla on helppo kierrellä ja koluta tällaisa paikkoja ja leikkiä löytöretkeilijää :) Silloin löytää jotakin muukakin kuin vain ne kaikkein tunnetuimmat turistirysät.

    VastaaPoista