keskiviikko 12. elokuuta 2015

Vierailulla äitini luona

Heissan :)

Kävin tänään vierailulla äitini luona. Siinä keskustellessa usein palataan ajassa vuosia tai vuosikymmeniä taaksepäin ja muistellaan, miten asiat olivat ennen vanhaan.

Tänään rupesimme muistelemaan aikaa, jolloin Maa- ja Kotitalousnaisilla  oli maaseudun emäntien elämässä tärkeä merkitys. Silloin kokoonnuttiin aina jonkun kotiin. Kahvipöytä oli katettu ja varmasti tärkeän seurustelun ohella saatiin usein kuulla konsulentin tai jonkun muun asiantuntijan esitelmiä. Tarkoituksena oli opettaa ja neuvoa uusia käsityötekniikoita ja -materiaaleja sekä uusia ruoka-aineita ja reseptejä. Tämä oli tuon ajan tapa tuoda uusia asioita esiin ja toimia kansan valistajana. Myös me tyttäret olimme usein mukana kokouksissa, yleensä seurustellen keskenämme, mutta myös uusia tuulia kuunnellen.

Kaksi uutta asiaa sieltä 1960-luvulta on jäänyt muita paremmin mieleen. Toinen oli nakki- makaronipadan ohje, joka maustettiin ketsupilla. Tuota pataa kokkialen edelleen keittiössämme. Toinen oli nypläyskurssi, jonne sain osallistua. Kurssi järjestettiin kesällä, eikä äidilläni ollut ilmeisesti silloin aikaa osallistua sille, joten minä sain mennä mukaan. Kurssin päätteeksi isäni teki minulle nypläystyynyn, johon käytetyn kankaan äitini oli kangaspuissa kutonut. Taito ja tyyny ovat vielä tallella ja kunhan on hiukan enemmän aikaa, otankin taas tyyny esille ja rupean nypläämään jotakin. Omaan, itseompelemaani hääpukuun nypläsin pitsit pääntielle ja hihansuihin. Viime syksynä kävimme Raumalla ja sieltä löysin aivan ihastuttavan nyplääjien oman kaupan, josta saa ostaa nypylöiä, malleja, lankaa ym. asiaan kuuluvaa.


Mukavaa pikkulauantaita :)

2 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoisia juttuja, hyvä teksti taas kerran! :) Tuo ketsupilla maustaminen on kyllä jännä juttu, kuka lie sen keksinyt. :O

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Menneisyys on mielenkiintoista! Uutta luulisin silloin olleen sen, että pastasta, jota silloin vain makaroniksi kutsuttiin (pasta oli täysin tuntematon sana), saattoi tehdä jotakin padassa, sillä makaronilaatikkoa siitä oli ennen vain tehty. Niin ja sopivathan makaroni ja ketsuppi (lue tomaatti) hyvin yhteen. Molemmat kun ovat niin italialaisia :)

    VastaaPoista