perjantai 18. joulukuuta 2015

Vain valkeata joulua ...

Hei!

Sitä hämäränhyssyä, jota olen hehkuttanut tässä pitkin syksyä, saamme nyt viettää päivästä toiseen, aamusta iltaan. No, mikäs siinä. Mutta kun nyt kohta jo on käsillä joulunalusviikko, sitä vaan useammin rupeaa miettimään, tuleekohan joulusta valkoinen. Ei tule, nyt sen jo tietää.

Puhun nyt vain tästä Lounais-Suomen lumitilanteesta. Pohjoisempana taitaa kohta olla lunta jo haitaksi asti. Kauniita kuvia ovat sisarukseni lähettäneet Lapin-reissuiltaan. Vaan eipä meidän tarvitse nyt kahlata lumisohjossa, ei tehdä lumitöitä, ei pahemmin pelätä liukkaita ajokelejä. Lenkilläkään ei tarvitse pelätä liukastuvansa, vaan voi huoletta jättää nastat kotiin. Vielä voi haravoida pihaa, mikä monien myrskyjen jälkeen olisi kovin tarpeellista. Siis, jos haluttaa. Voi vaikka leikata nurmikkoa, jos sille päälle sattuu.

Lumettomana ja superlämpimänä talvena säästöjä tulee monelta taholta. Teitä ei tarvitse hiekoittaa tai suolata eikä myöskään aurata. Lämmityskustannuksissa säästää pitkän euron. Polttopuita kuluu vähän. Lääkäripäivystyksissä ei ole pitkiä jonoja kätensä tai jalkansa kaatuessaan murtaneita potilaita. Ei tarvitse ostaa suksia eikä luistimia. Ei oikeastaan talvivaatteitakaan erikseen, sillä nythän tarkenee samoissa vaatteissa kuin juhannuksenakin viime vuonna, jolloin Turun saaristossa oli + 8 astetta lämmintä. Sunnuntaiksi tänne meidän kulmillemme luvataan + 10 eli nythän on jouluna lämpimämpää kuin juhannuksena. Mitä ihmettä? Kaikki ylösalasin! Miten huolestuttavaa, vaikka säästöjä mukavasti kertyykin.

Kyllä vain onhan lumettomia jouluja ollut täällä etelässä ennenkin. Kun olin lapsi - siis joskus -60-luvulla - muistan muutaman lumettoman ja vesisateisen joulun. Silloin joulutunnelma oli tipotiessään. Eräänä jouluna naapurimme leikkasi nurmikkoa - no lähinnä siksi, että sai kertoa leikanneensa sitä juuri jouluaattona. Mutta yleensä vietimme joulua keskellä suurten hankien, joka meidän lapsenlapsellemme taitaa olla kohta vain satua.

Kuten joskus ennenkin olen maininnut, olen kiinnostunut sääennustuksista. Aina joulun alla on alkanut kova sääennusteiden seuraaminen. Luvataanko meille kenties valkeaa joulua? Nyt en sitä sen kummemmin jännitä, sillä juttu on jo ratkennut. Ei tule valkeaa joulua, mutta joulu jokatapauksessa. Oli lunta tai ei. Kun huokailin, ettei edes lumiharsoa tai valkoista huurretta näillä tietämin ole luvassa jouluksi, lohdutti tyttäreni todeten, etää joulu tulee kyllä ilman luntakin. Ja ruotsalaisia ja tanskalaisia sisustuslehtiä selaillessa huomaa senkin, että siellä, missä ei oikein koskaan ole lunta jouluna, on osattu hienosti ottaa luonto mukaan jolulukorteluun. Kyllä siitäkin tunnelmallista tulee. Ei tehdä jäälyhtyjä, vaan koristellaan sammaleella.

Mutta, jollei jouluna ole lunta, voiko joulupukki tullakaan? Saas nähdä, miten ongelma ratkeaa.

Yhtä kaikki, joulu on meillä täällä viikon kuluttua - oli lunta tai ei. Tärkein on kuitenkin se joulunsanoma ja kaikkeen siihen liittyvä tunnelma ja yhdessäolo.

Sytytellään kynttilöitä, hörpiään glögiä, leivotaan ja siivotaan, kääritään lahjoja paketteihin, puhaillaan :)

Suloista hämäränhyssyperjantaita näin viikkoa ennen joulua, ystävät <3 t. Maija

PS. Olisin halunnut liittää tähän postaukseen myös muutaman kovin hämärän maisemakuvan, mutta yllätykseksi nettimme rimpuilee taas eli blogitekstinikin on yhtä musta kuin maa :(

4 kommenttia:

 1. Toden totta omituisuudessaan huolestuttavaa tällainen talvi ja erityisesti se, että jouluna on lämpimämpää kuin juhannuksena. Jos ei sitä lasketa huomioon, että ilmiö sinänsä on aika huolestuttava, niin pakko sanoa, että mulle kyllä kelpaa tällainen talvi muuten ihan hyvin. :) Toki pikkupakkanen on kivaa ja hentoinen lumipeite tai edes huurteinen maisema, mutta en toden totta kaipaa paukkupakkasia, enkä varsinkaan sitä keliä, mikä täällä lounais-Suomessa usein on talvella, että lämpötila vaihtelee koko ajan nollan molemmin puolin aiheuttaen kamalat sohjo- ja pääkallokelit.

  Eli mulle kelpaa oikein hyvin tämä tänhetkinen, mutta toki jouluna valkoinen maisema olisi nätti. :)

  VastaaPoista
 2. Hyviä puolia on tosissaan paljon, mutta se satumainen joulu korkeine nietoksineen, josta laulussakin kerrotaan, olisi kuitenkn kaiketi kiva. Sellainen joulu kai painuu kohta unholaan.

  VastaaPoista
 3. Auts! Oliko oikeesti mustia jouluja, kun me oltiin lapsia??!! Mä en muista sellaisia ollenkaan. Minun mielestäni talvisin oli aina paljon lunta, niin että voitiin pihalla kaivaa majoja lumeen ja polttaa niissä kynttilää illan jo hämärtyessä. Ja sieltä oli sitten niiiiiin turvallista mennä sisälle lämpimään viimeistään silloin, kun mamma ja pappa tulivat navetasta. Aikako se taas kultaa muistot, tuon lumen suhteen...

  VastaaPoista
 4. Oli,oli! Melkein aina oli paljon lunta ja juuri muistan nuo lumimajat ja tunnelman kaikkinensa. Mutta kylla vain muistan oikein hyvin juuri tuon lumettoman joulun, jolloin joulupäivänä istuin vinttikamarin ikkunalaudalla ja katselin suuria vesilammikoita lumettomassa maassa pihakoivujen alla.

  VastaaPoista