perjantai 11. joulukuuta 2015

Kaikki paitsi siivous on turhaa - joulusiivousta

Heippa :)

On villiä vilskettä, helinää helskettä ...  lauleli isosiskoni vuosia sitten aamutuimaan tehdessään joulusiivousta, kun perheen lapset olivat vielä kouluikäisiä, joululoma oli alkanut ja lasten olisi tehnyt mieli vetää peittoa korville ja nukkua pidempään. Miten sitten nukkuu, kun on niiiin villiä vilskettä koko kodissa ja kaiketi siihen helinään ja helskeeseen kaivattiin vähän apulaisiakin.

Tuota villiä vilsketä on nyt meilläkin. Joulusiivousta olen aloitellut jo pikkuhiljaa muutama viikko sitten. Meillä suursiivous kuuluu olennaisena osana jouluun. Välillä se tuntuu minulle olevan tärkeämpää kun leipomukset ja ruokien valmistamiset. Lapsuudenkodissani tehtiin aina suursiivous jouluksi ja juhannukseksi. Sieltä kai sen olen perinyt. Samon siivottiin mummulassa ja mummu oli muutenkin kova siivoamaan. Usein hänet näki rapuilla pölyriepua ravistelemassa. Mummulassa tuoksui puhtaus ja mäntysuopa.


Meillä suuressa talossa tekemistä riittää. Mieleni tekisi siivota niin autotalli, puuvaja kuin varastokin juuri jouluksi. Joka sopukka ja nurkka. No kaikkea ei ehdi, mutta  niin paljon siivoan, että rystyset jouluaattona ovat punaiset ja tirskuvat verta. Tekeekö tuo minusta paremman ihmisen, en tiedä, mutta ainakin on ihanaa, kun on niin puhdasta.

Ikkunat alkavat jo hohtaa puhtauttaan. Kiitos ikkunanpesukoneen, jollaisen viime keväänä hankin ja nyt ikkunoiden pesu sujuu helpolla. Seiniltä ja katoista on ripsittävä pölyt ja hämähäkinseitit. Kummallista tänä syksynä hämähäkitkään eivät ymmärrä mennä talviunille, vaan kutovat aina vaan verkkojaan. Ilmanvaihtoventtiilit on tietysti myös puhdistettava.


Voi jospa saisimme tänne etelään lumihanget. Silloin voisi tehdä perinteisen joulusiivouksen ja tampata matot ja tekstiilit lumessa ja ne olisivat kuin pestyt. En ole tässä naapureissa nähnyt kenenkään tekevän niin. Olenkohan jäänne jostakin 1800-luvulta, kun lumihangessa rämmin - siis, jos on lunta - ja tampaan mattoja niin, että lumi pöllyää? Muutenkin harvoin näkee enää kenenkään tampaavan mattoja ulkona tai tuulettavan petivaatteita. Meillä petivaatteet ja aika monet matot saavat ulkoilla joka viikko. Mutta miten nykyään kuuluu siivota?

Kaappejakin siivoan niin paljon kuin suinkin ehdin tyttären avustuksella. Keittiökaapit nyt joka tapauksessa on siivottava. Ainakin minä vietän sen verran aikaa jouluna kaapissa, että niiden on syytä olla siistit. Joka vuosi haaveilen aloittavani kaappien siivoamisen lokakuun 1. päivänä kaappi päivässä periaatteella. Mutta niin vain lokakuu kääntyy marraskuuksi ja taas on kaappien siivous jäänyt aloitamatta. Mutta eipä hätää, nyt sitten vaan reippaasti tuumasta toimeen. Milloin siivoan kaapit, ellen juuri jouluksi? Se puuha saattaa jäädä helposti muuten tekemättä kokonaan. Äitini - 92-vuotias, joka edelleen siivoaa kaappinsa jouluksi - sanoo aina, että on hyvä kerran vuodessa katsoa, mitä omistaa.

Sauna on tietysti siivottava. Voi sitä ihanaa tuoksua ja puhtautta, kun aattona kömpii saunanlauteille jolulöylyihin. Pesuhuoneen ja muiden kaakelipintojen pesussa hyvänä apuna on ikkunapesuri, jolla kuivaten saa kaakelit helpolla kiiltämään. Laattalattiat kuurataan harjalla jynssäten tai höyrypesurilla , jolla saa puhdasta ilman pesuaineita. Se on luontoystävällistä joulusiivousta. On ihanaa, kun saa jonkin uuden siivousvälineen tai -aineen. Tunutuu kuin siivous silloin saisi siivet. Viime vuonna sain miniältäni ja pojaltani jouluntuoksuisen siivousainesuihkepullon. Silloin koko koti tuoksui kanelille ja siivous sujui leikiten. Rakastan kaikkia siivoustavikkeita ja usein vierähtää kaupassa tovi siivoustarvikehyllyjen vieressä uusia siivousliinoja, -aineita ja -välineitä tutkaillen.Sitten viedään vielä tuhkatkin pesästä ja pestään takan luukkujen lasit. Ne puhdistan aina märällä talouspaperilla, jonka kastan tuhkaan. Sillä saa savun mustuttamat lasit helpolla puhtaiksi.

Ja lopulta, kun joulu kuitenkin aina yllättää tulollaan ja vielä on paljon tekemättä, on otettava käyttöön taktiikka, jonka jostakin lastenkirjasta luin lasteni ollessa pieniä. Kannattaa ensin haistella, onko siivottavaa. Ellei ole, voi sen paikan läpikäymisen jättää joulun jälkeiseen aikaan. Kai silloinkin vielä voi siivota?Kun lattiat vielä on pesty niin eiköhän tämän urakan jälkeen ala koti jo tuoksua niin puhtaalta, että voi sytyttää kaikki joulvalot ja kynttilät ja antaa joulun tulla.

Mitä sinun joulusiivoukseesi kuuluu? Suursiivous vai hiukan kevyemmin, sytytät kynttilät ja luotat hämäränhyssyyn? Jokainen siivotkoon omien voimiensa, halujensa ja mieltymystensä mukaan. Yhtä kaikki joulu tulee kuitenkin jokaiselle ja toivokaamme, että ihan sydämeen asti <3

Ihania ja rentouttavia siivouspäiviä kaikille ystävilleni näin joulun alla :) Siivotaan ja nautitaan tai sitten otetaan rennommin :) t. Maija

6 kommenttia:

 1. No todellakin suursiivous jouluksi;koko talo,huone kerrallaan,lattiasta kattoon.Tavallaan joulusiivous alkaa jo syyskuussa,kun siivoan kaikki ulkovarastot,puutarhavajat,kellarit ym ja siitä sitten pikkuhiljaa siirryn sisätiloihin.Ja minäkin vien(tai veisin jos lunta olisi)ainakin isot karvamatot lumihankeen tampattavaksi,eli täällä toinen historiallinen jäänne.
  Heh,se kirja muuten on "Mintun joulu",meilläkin sitä lapsien kanssa aikoinaan luettiin.
  On kovin mukavaa huomata, ettei ole ainoa,joka kokee siivoukset hyvinkin tärkeäksi jouluvalmisteluissa.
  -Marjo-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että on olemassa sielunsiskoja tuon siivoamisen suhteen ja todellakin mukava huomata, ettei ole ainoa laatuaan maailmassa, joka sen kanssa niuhottaa :)
   Niinpä onkin Mintun joulu. Jotakin Maikki Harjannetta muistelinkin, mutten saanut kirja nimeä päähäni. Tuolla se on tuokin kirja hyllyssä, muttei ole vähään aikaan otettu esiin. Täyttykin lukea sitä lapsenlapselle. Ihana kirja, jonka meilkein osaan ulkoa vielä näin pitkän ajan jälkeen, kun omat lapset ovat olleet pieniä.
   Mukavia joulunvalmistelupäiviä sinulle :)

   Poista
 2. Meillä mennään vähän kevyemmällä tyylillä. :) Toki vähän tavallista viikkosiivousta enempi koitan ehtiä tekemään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen menee tässäkin asiassa omien mieltymystensä ja mahdollisuuksiensa mukaisesti. Onneksi ei ole määrätty, mikä on se oikea tyyli ;)
   Ihania joulu- ja juhlavalmisteluja sinulle <3

   Poista
 3. Niin samaa puuta...
  Olen tehnyt saman havainnon, ettei kukaan muu enää taida mattoja lumessa tampata! Pakkaslunta nyt vain kaivattaisiin! 92-vuotias äiti suunnittelee pesevänsä ovet huomenna!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiiin, ehkä jostakin esihistorialliselta kaudelta olemme jäänteitä, mutta kiva huomata, että meitä on muitakin :)
   Äiti olikin saanut siivousapua ovien pesemiseen, kiitos siitä <3 Olisikohan siis kotoa opittua tuo siivoaminen ;) Ollaan siitä onnellisia <3

   Poista