perjantai 4. joulukuuta 2015

Myrskyluodon limppu - Stormskärs limpa

Moikka :)

Parina viime päivänä olemme saaneet ihmetellä ja kummastella outoa valoilmiötä. Mutta ei kauaa. Auringonkehrä jaksaa enää heittää vain muutaman kuperkeikan kuusen latvasta toiseen. Vain kovin muutaman ja painuu sitten mailleen. Kuu se sijaan viivyttelee taivaalla jo lähes ympäri vuorokauden, jos vain taivas pysyy selkeänä. Mutta kovin kauaa se ei selkeänä pysy.

Pimeys on syvää. Se on kuin musta sametti. Hämäränhyssystä saamme nyt nauttia sielumme kyllyydestä. Siihen pimeyteen ja hämärään on ihana heittäytyä. Nyt, sillä kohta jo vieteään pesäpäiviä ja pikkuhiljaa valo alkaa viedä pimeydeltä jalansijaa. Vain nyt voi kokea sen kynttilänliekin lumon, jonka se pimeydessä saavuttaa. Sen luoman valokehrän. Sen hartauden. Kun ympärillä on vai pimeää. Vain nyt voi nähdä tuikkuketjujen tuovan tunnelmaa pimeyteen. Vain tähän aikaan vuodesta. Sitä ei voi tavoittaa keväällä ei keskikesällä. Siihen on heittäydyttävä nyt. Nyt kun vielä ehtii. Ehtii heittäytyä pimeyden syliin, viettämään hämäränhyssyä. Nyt, kun vielä on tilaisuus. Ennen kuin valo pikkuhiljaa tulee ja varastaa meiltä tuon tunnelmallisen ihanan pimeyden.

Tässä ihanassa pimeydessä kuljemme hiljalleen kohti valon juhlaa. Valmistaudumme siihen asiaan kuuluvalla hartaudella, kuka mitenkin, omien voimiensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Pikku hiljaa joulu tulee tupaan, kuin hiipien, vähän kerrallaan.

Olen leiponut jo vuosia saaristolaislimppua pieniksi joululahjoiksi, jonka voi antaa kukan sijaan. Pidän itse kovin ruokalahjoista. Kaikilla kun jo on kaikkea. Saaristolaislimppu tuli minulle erittäin rakkaaksi, kun hankimme mökkitontin ulkosaaristosta. Jotenkin tuo leipä kuvaa mieltymyksiäni. Tätä olen leiponut juhliin ja tietenkin Myrskyluodon häihin.

Olen muokannut tuollaista perussaaristolaisleivän reseptiä oman maun mukaisesti ja siitähän syntyi Myrskyluodon limppu. Tämän helpompaa leipominen ei enää voi olla. Ainut, mitä tarvitaan runsaasti, on aika, sillä taikinan kohottaminen ja leivän paistaminen kestävät tavallista kauemmin. Tässä ohje, jos innostut kokeilemaan.

MYRSKYLUODON LIMPPU - STORMSKÄRS LIMPA

3 suurta leipää - 3 stora limpor

1 l appelsiini- tai omenamehua - appelsin- eller äppelsaft
3 pussia kuivahiivaa - påssar torrjäst
vajaa 1 tl suolaa - 1 ts salt, lite mindre
3 dl siirappia tai hunajaa tai voit halutessasi korvata siirapin osittain hunajalla- sirap eller honung
pari reilua kourallista pähkinöitä, auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä - ungefär 1 dl nötter, solrosfrön eller pumppafrön
3 dl ruisjauhoja - rågmjöl
3 dl mämmi- ja leipämaltaita - memma- och brödmalt
3 dl kolmen viljan leseitä - trekornskliblandning
12 dl vehnäjauhoja - vetemjöl

Voiteluun siirappivettä, jossa on 1 dl siirappia ja 1/2 dl vettä - 1 dl sirap och 1/2 dl vatten för att pensla limporLämmitä mehu ja liota siihen hiiva. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Jaa taikina kolmeen suureen voideltuun leipävuokaan. Anna kohota tunti lämpimässä ja vedotomassa paikassa liinan alla. Paista ensin tunti 150 asteisessa uunissa. Sivele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien tekeytyä mielellään seuraavaan päivään, jos malta. Leivät säilyvät kylmässä pidemmänkin aikaa, mutta ne voi myös pakastaa.Rattoisia leivontahetkiä :P Terveisin Myrskyluodon Maija


2 kommenttia:

  1. Tämä se sitten on hyvä resepti, aivan ihanan maukasta leipää! :P

    VastaaPoista
  2. Kiitos<3 Kyllä makeasta siirapista ja maltaista saa maistuvaa leipää ja mikä parasta, jos kotitekoista leipää haluaa, todella helpolla.

    VastaaPoista