lauantai 6. heinäkuuta 2019

Käsityön kantava voima

Moi, moi!

Paimiossa Miilan käsityömuseossa aukesi pari viikkoa sitten äitimme käsityönäyttely. Näyttely sai nimekseen Käsityön kantava voima. Se kuvastaa hyvin sitä, minkälainen merkitys käsityöllä voi olla.

Oli mukava olla mukana kokoamassa näyttelyyn vietäviä käsitöitä, jotka edustavat eri tekniikoita ja käyttötarkoitusta. Äitimme ja me kaikki viisi lasta etsimme kodeistamme ja varastoistamme käsitöitä, jotka mielestämme olivat hyviä niin oman aikakautensa kuin lajinsakin edustajia. Kaiken kaikkiaan valinta oli vaikeaa, sillä töitä on vuosikymmenten aikana kertynyt valtavasti. Oli myös kunnia päästä pystyttämään näyttelyä museotyöntekijöiden kanssa. Siellä meitä olikin hauskasti kolme kansatieteilijää yhden näyttelyn kimpussa. Kiitos Lauralle ja Jennille, että sain olla mukana.

Näytteillä on töitä vuodesta 1935 alkaen aina vuoteen 2017. Vanhin työ on koukkuamalla tehty pannumyssy, jonka äitimme teki kansakoulussa 13-vuotiaana. Nuorin esillä oleva työ on lapsenlapsenlapselle kudottu puku, johon kuuluvat kirjoneulehousut, nuttu ja tossut. Näiden vanhimman ja uusimman työn väliin mahtuu mattoja, virkattuja verhoja, päiväpeitteitä, pukuja, liinoja ja yhtenä suurimmista töistä Perniön emännän muinaispuku, jonka pronssikierukat isämme teki, sekä paljon muuta. Nyt äidin sormet ovat sen verran kankeat, ettei hän enää vuoteen ole pystynyt tekemään käsitöitä.

Äitimme, joka piakkoin täyttää 96 vuotta oli 6-vuotias, kun oma äiti kuoli. Täti opetti käsitöiden tekoon, sitä opittiin koulussa, vuokraemännät opettiva ja lisää oppeja haettiin erilaisilta kursseilta. Pienviljelijätilan emäntänä ja viiden lapsen äitinä hän joutui tekemään kovaa työtä, että sai isämme kanssa tilan hoidettua ja meidät viisi lasta kasvatettua ja koulutettua. Silti hänen käsistään on syntynyt valtava määrä käsitöitä. Kun halu tekemiseen oli, löytyi jostain ihmeestä vielä aikaa ja voimia käsitöihin. Usein iltaisin lasten mentyä nukkumaan jäi rukki vielä hurisemaan. Kehruukilpailuista Salon Maatalousnäyttelyssä hän saavuttikin ensimmäisen sijan.

Paljon iloa on käsitöiden tekeminen tuonut äitimme elämään ja on ollut arjessa yksi kantavista voimista.

Näyttely on avoinna kesän ajan. Poiketkaa, jos ohi kuljette.

Tässä muutamia makupaloja näyttelystä.















Ilahdun kovasti kommentistasi! Oikein leppoisaa viikonloppua!
Rakkaudella Maija





6 kommenttia:

  1. Onpa upeaa, että äitisi kauniit käsityöt pääsevät muidenkin ihasteltaviksi. Upeaa osaamista!
    Leppoisaa heinäkuun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon, Mamma63 ❤️Oikein leppoisia heinäkuisia päiviä Sinulle myös ❤️

    VastaaPoista
  3. Niin ihanaa, että mamma sai vielä tällaisenkin kokemuksen ja ansaitun tunnustuksen.
    Sinä muuten olet noissa käsitöiden teossa ihan kuin mamma: kaikkea uutta ja erilaista pitää kokeilla ja molemmat teette mitä haluatte, kun toiset tekee mitä osaavat. ❤️

    VastaaPoista
  4. Kiitos, syssa❤️ Näyttely on tuottanut kyllä paljon iloa Mammalle ja antanut aihetta mukaviin mietteisiin 👍

    VastaaPoista
  5. Oi miten paljon upeita töitä, kaikki niin hienoja! Kyllä saa olla taitava että tuollaisia loihtii♥ Pitää ehdottomasti käydä ihastelemassa jos noilla seuduilla liikutaan! Mukavaa heinäkuuta ja kesän jatkoa♥

    VastaaPoista
  6. Kiitos paljon, Päde ❤️
    Oikein mukavaa heinäkuuta Sinullekin ❤️

    VastaaPoista