lauantai 3. syyskuuta 2016

Neiti Kesäheinä

Heippa ystävät!

Neiti Kesäheinä istahtaa vielä laiturille ja luo katseen kimmeltävälle ulapalle. Hän muistelee mennyttä kesää, sitä, miten yöttömänä yönä metsä tihkui kesän tuoksuja, kuinka auringonsäteet ruskettivat hänen poskipäänsä, miten aikaisin aamulla nurmen kaste helmeili paljailla varpailla, kuinka rantavedessä oli suloista polskia, miten laiturinnokassa voi vilvotella jalkoja vedessä ja katsella taivaan poutapilviä, kuinka hän mutusteli kesänlämpimiä mansikoita ja mustikoita heinänkorresta, miten hän keijukaishameessaan tanssahteli heinäpellon laidalla ja nukahti heinäseipään juurelle. Sellainen oli kesä.

Neiti Kesäheinä on jo nähnyt kurkien tekevän lähtöään, tuulen lennättävän keltaisia puidenlehtiä ja tuntenut ihollaan alkavan syksyn tunnun. Nyt kyllä pakkaan sifonkimekkoni ja tyllihameeni vaneriaskiin ja lähden minäkin muuttolintujen lailla jonnekin lämpimään. Kunnes taas palaan, taas palaan muuttolintujen myötä ja tuon kesän tullessani. Hyvästi tämä ihana kesä - tavataan taas!

Syyskuu on jo hyvässä vauhdissa. Mutta eipä haittaa. Syksy on mukavaa aikaa, kunhan vain raaskii heittää hyvästit kesälle. Koululaisia meillä ei enää ole, mutta silti minusta koulujen alkaminen on aina niin tunnelmallista aikaa, että siitä nautin mielessäni vieläkin, kun pieniä koululaisia näen. Jokasyksyinen kirjojen päällystäminen ja se muovin tuoksu oli ihan oma juutunsa, puintiaikaa rakastan ja tuo talveen varautuminen tuoksuvine etikkasäilykkeineen ja hilloineen on niin ihana. Kaaliruuat ja puolukkametsä ovat tietysti ihan must-juttuja. Nuo kaikki kuuluvat ehdottomasti syksyyn. Ensin elokuun tummeneviin iltoihin ja sitten syksyyn, kun syyskuu pääsee vauhtiin. Sytytellään kynttilöitä ja tuli takkaan, kaivetaan naftaliinista huovat ja torkkupeitot ja kuunnellaan sateen ropinaa.


Vaikka päivät ovat olleet vielä ihan kesäisen lämpimiä, tuntee alkavan syksyn jo ihollaan ja nenässään. Aamu-uinnin jälkeen tarkenee vielä hiukan istua ja kuivatella itseään laiturilla, vaikka syksyn kirpeyden jo aavistaa.




Ihan mahdottoman helppo ja maailman paras kaalipata on tehtävä heti syksyn alettua. Kaali paloitellaan ja ladotaan kerroksitain jauhelihan kanssa, jota otetaan lusikalla suoraan paketista. Kerrosten väliin ripotellaan kokonaisia maustepippureita, suolaa ja lorautetaan siirappia. Padan pohjalle lisättän hiukan vettä ja kattila nostetaan porisemaan liedelle. Haudutus ja mitä herkullisin ruoka on valmis. Tuoretta ruisleipää vielä seuraksi ja herkku on siinä. Tätä äitini teki aina syksyisin ja tuoksu oli houkutteleva nälkäisen koululaisen aukaistessa kotioven. Puolukkahillo sopii hyvin padan kyytipojaksi.




Metsän kultaa oltiin keräämässä pojan ja miniän kanssa ihanan aurinkoisena ja lämpimänä syyspäivänä. Mukava saalis saatiin kasaan ja miniä löysi oikein komean kanttarelliyksilön.








Omppuhilloa olen keittänyt jo kahdesta ämpärillisestä valkeakuulaita. Nam, tuli hyvää! Vielä on omenoita puussa ja puun alla, joten vieläkin on tehtävä lisää.

Tällaisia syyspuuhia on jo ehditty tekemään. Oletko Sinä käynyt sienimetsällä tai keitellyt hilloja?

Leppoisaa lauantai-iltaa, ystävät! Halit Maija

14 kommenttia:

  1. Ihania kuvia, ihania tunnelmia! :)
    Syksyn on kyllä tunnelmallista aikaa, sitä en kiellä. Silti on ihanaa, että vielä näin syyskuussa saa nauttia kesäisen tuntuisista, auringonvaloa täynnä olevista päivistä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Salla <3
      Aurinkoisista päivistä nauttii varmasti vielä enemmän näin syksyllä kuin kesällä, kun se ei kohta enää ole niin itestään selvyys. Auringosta on nyt otettava kaikki mahdollinen ilo irti.

      Poista
  2. Tunnelmointia ja syksyn hienouksia ompuista kaalipataan! Ihana sinä!
    Minäkin käyn vielä vuonossa uimassa, mutta pikkuisen iholla jo nipistelee syksyn viileys ja lämpimään on mentävä jo kiiruhtaen.
    Säät vaihtelevat liki helteestä sadesäähän, syksy on astunut estraadille ja tönii pikkuhiljaa kesää pois :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marianna <3
      Hiljalleen syksy tekee tuloaan. Nautitaan vielä kesän rippeistä ja sitten niistä syksyn tuomista iloista.

      Poista
  3. Oi miten ihana tunnelma täällä sinun blogissa onkaan! Nyt rupesi tekemään mieli kaalipataa, sitä herkullisempaa syysruokaa ei olekaan. Mekin ollaan oltu sienimetsällä täällä Turun saaristossa, mökkimaisemissa. Viime viikonloppuna sain tuliaisiksi herkkutattien lisäksi punkin pureman, joten vähään aikaan en uskalla metsään lähteä.
    Auringonsäteitä viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Teija <3 Kaalista on moneksi ja kaaliruuat ovat kyllä niin herkkua.
      Nuo punkit ovat ikävä vitsaus saaristossa ja nyt on lisäksi hirvikärpäsiä, jotka nekään eivät oikein mukavia ole.

      Poista
  4. Ihana syksy, niin kesä-tai kevätihminen kuin olen luullutkin olevani.
    Itselle noista syksyn tuoksuista mieluisin on se, kun illalla lähdin isoäitini luota pyörällä polkemaan kotiin ja korissa oli häneltä saatuja punaposkisia omenoita, joiden tuoksu oli vallan ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sykyllä on omat ihanat puolensa niin kuin kesälläkin, kun vain malttaa hellittää kesästä. Tuoksut liittyvät moneen muistoon. Omppujen tuoksu kuuluu ehdottomasti syksyyn.

      Poista
  5. Liittyisin lukijaksesi, mutta en löydä mistään linkkiä jolla sen voisi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina <3 Apua olen tosi huono tässä! Jotkut ovat lukijakseni liittyneet, eli kai se jotenkin on sitten mahdollista. Osaisikohan joku neuvoa? Yritän ottaa selvää :)

      Poista
  6. Herkullisia kuvia!
    Juuri yhtenä päivänä mietin että kunpa jaksaisi alkaa kaalikääryleitä väsäämään.
    Kaalilaatikkoa onkin jo syöty,-pidämme molemmat mieheni kanssa kaaliruuista.
    Nuo syksyn fiilikset ovat samoja kuin itsellänikin, -jopa tuo koulujen alkaminen, vaikka on todellakin aikaa kun meiltä on kouluun lähdetty!!
    Syksyn tuoksut ovat niin ihania, -niihin minulla kuuluu myös kehäkukat ja niiden tuoksu.
    Suloista sunnuntaita!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Titti <3 On monta ihanaa ja voimakasta tuoksua, jotka ehdottomasti liittyvät syksyyn. Kaaliruuat ovat ihan lemppareitani ja kaalikääryleet niin herkkuja. Niissä on vain se vika, että ne katoavat pelliltä ihan huomaamatta!

      Poista
  7. Syky on kulta-aikaa pimentyvine iltoineen. Syksy on kulta-aikaa sienineen, omppuineen ja puutarhasatoineen. Syksy on kulta-aikaa ilmassa leijuvine lehtineen. Syksy on kulta-aikaa kynttilä- ja takkatulineen. Eikä syksyllä tule unohtaa joka aamuista uintia. Kivoja syksypäiviä sinulle Maija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kaunis kommentti <3 Nautitaan syksystä ja niistä aamu-uinneista :) Kivoja syyspäiviä Sinullekin!

      Poista