torstai 14. heinäkuuta 2016

Hiio hoi - Kapteeni käskee! osa II

Heissan!


Miten ihmeessä ollaan jo pitkällä heinäkuussa! Mustikat kypsyvät jo ja mansikoita pitää popsia huulet punaisina ja varastoida myös pakkaseen, että talvella saa herkutella kesän mauilla. Miten suloinen voi olla kesäaamu, kun sen voi aloittaa kaikessa rauhassa aamu-uinnilla, vedestä noustua viivytellä hetken laiturilla auringonpaisteessa ulapalle katsellen ja itseään kuivatellen, poimia kesän ensimmäiset mustikat aamujogurtin päälle, hörppiä terassilla hyvää teetä ja haukata hyvällä halulla voileipää ohi lipuvia veneitä seuraillen. Tätä on kesä, enkä voi olla sitä joka kerta ihmettelemättä, miten onnellisia olemme, kun se on täällä meillä Pohjolassa. Omassa mansikkapaikassa, kaukana kaikesta hälinästä ja kiireestä, poissa kaikesta pahasta.

Mutta sitten asiaan. Venematkamme saa nyt jatko-osansa. Taakse jää Simskäla ja Anni Blomqvistin kotikonnut ja kohta tuo paikka on horisontissa enää vain pieni piste. Mutta minne nyt seuraavaksi olisimme menossa? Pian se selvisi, kun matkaan lähdettiin. Lähdimme kiertämään Ahvenanamaan pohjoispuolelle suuntana Geta, joka on aivan pääsaaren pohjoiskolkassa. Tarkemmin pämääränämme oli Havsviddanin vierasvenesatama. Kipparimme hiukan ehkä kummeksui, ettemekö tiedä, mikä se on. No, emme tienneet, mutta pian paljastui, mistä oli kysymys.

Kiertäessämme saarta näimme, miten metsäinen sen luonto pohjoisosiltaan on, kauttaaltaan havumetsän peittämä. Tyrskyjen keinuttamana ja hiukan ravisuttamanakin saavuimme suuren aallonmurtajan suojissa olevaan Havsviddanin vierasvenesatamaan. Jo mereltä saattoi huomata, ettei kyseessä ole ihan mikä tahansa vierasvenesatama hotelleineen ja mökkikylineen.


Meille oli varattu mökki, jossa seuraavan yön viettäisimme. Rantauduimme ja sitten kimpsut ja kampsut mukaan ja menoksi. Mäkeä ylös ja alas ja olimme perillä. Ja minkälaisessa mökissä! Jösses, miten mökki voikaan olla luksusta! Uteliaina ja suu auki ihmettelimme sitä kaikkea, mitä ympärillämme oli. Kalliolta merelle katsovassa luksussviitissämme oli kaikkea sitä, mitä ihminen ei edes osaa ajatella lomamökissä olevan. Ulkokuoreltaan mökit olivat moderneja, runsaasti ikkunapintaa omaavia huviloita, jotka oli sisustettu samalla modernilla linjalla. Koko seinän ikkunat antoivat merelle tai muuten vain ulos luontoon niin olohuoneessa, tuvassa kuin makuuhuoneissakin. Makuuhuoneita oli kaksi, joissa kummassakin oma kylpyhuone puhtaine pyyhkeineen ja kylpytakkeineen. Mökin ympäri kiertävällä terassilla oli erillinen saunarakennus suihkuineen ja pukuhuoneineen, joissa kaikissa merenpuoleinen seinä oli kokonaan lasia. Terassilla oli vielä poreamme, mutta sen käyttö olisi maksnut erikseen.





Sauna lämpenemään ja saunomaan. Mikäs siinä, pitkän merimatkan jälkeen oli mukava istahtaa lämpimän saunan lauteille katselemaan merta ja välillä terassille vilvoittelemaan.

Sitten oli kuitenkin jo kiirehdittävä ravintolaan, josta meille oli varattu pöytä. Hotelliravintola sijaitsi korealla kalliolla. Näkymä terassilta oli niin sanoin kuvaamaton, että sen voi vain jokainen itse kuvitella, palvelu erinomaista ja ruoka maittavaa. Söimme pitkän kaavan mukaan ja lopulta päivästä vasyneinä lähdimme omaan sviittiimme. Hiukan oli vielä katsottava jalkapallon EM-kisaottelua, mutta lopulta silmäluomet alkoivat painua kiinni ja oli aika painaa pää tyynyyn. Niin pehmoinen sänky, niin pehmoiset tyynyt, niin puhtaat liinavaatteet, raikas meri-ilma ja päivän kokemukset ja kohta olimme untenmailla.








Aamupalan söimme hotellilla. Noissa maisemissa se kyllä maistui. Sitten olikin jo aika taas lähteä. Vielä viimeinen vilkaisu taakse ja sinne jäi upein näkemäni lomakylä. Toivottavasti joskus vielä palaan. Pääseehän Havsviddniin tietä pitkinkin. Maarianhaminasta matkaa on noin 40 km.

Kipparimme tuumailun jälkeen lähdimme jatkamaan saaren kiertämistä länsipuolelta kohteenamme nyt Maarianhamina. Merenkäyntiä oli jonkin verran, mutta matka taittui mukavasti välillä tyynemmissä vesissä, välillä hiukan suuremmassa aallokossa Ahvenanmerellä. Niin kauniita rantoja, hamaahaikaroita, kalasääski, mökkejä ja taloja, joita ihastelimme.


Välkommen till Mariehamn!


Saavuimme Maarianahaminaan hyvissä ajoin ja majoitumme hotelli Arkipelagiin. Taas saimme huoneet merinäköalalla. Olimme jo matkalla päättäneet, että vuokraamme auton ja lähdemme käymään Stallhagenin panimolla, joka on saaren keskiosassa. Nyt siis matkamme jatkuikin tietä pitkin, joka kiemurteli kauniissa niitty-, pelto- ja metsämaisemissa.


Olimme päättäneet syödä panimoravintolassa. Aivan mahdottoman herkulliset karitsanjauhelihapihvit hylkyoluen (tästä oluesta olen tehnyt aikaisemmin postauksen) kera masituivat matkalaisille tunnelmallisella terassilla. Lampaanliha tuntuu olevan hyvin suosittu raaka-aine Ahvenanmaalla ja sitä söimme edellisessäkin paikassa.



Nyt käännettiin auto kohti Kastelholman linnaa. Olemme siellä joskus kauan sitten käyneet, mutta syksyaikaan, joten sisälle emme silloin päässeet. Nyt siis kierros kultuuria ja historiaa.

Kaselholman linnaa ruvettiin rakentamaan puolustuslinnaksi 1300-luvun loppupuolella. Linnan historian käänteet ovat moninaiset. Niihin liittyvät mm. historiantunneilta tuttu Ruotsin kuninkaan Kustaaa Vaasan poika Suomen herttua Juhana, joka piti veljeään Erik XIV:ttä ja tämän vaimoa Kaarina Maununtytärtä vankina linnassa. Linna ympäristöineen vanhoine tammineen ja lampaineen on viehättävä näky. Silmät tiukasti kiinni ja näet ritarit ja kuulet haarniskoiden helinän, näet kuninkaan alamaisineen ja vanki Erikin vaikeroivan vankityrmässään. Jännittävää palata ajassa 700 vuotta taaksepäin!

Linnaan pääsisi myös veneellä, sillä satama on aivan linnan kupeessa. Kun linna oli tutkittu, palasimme takaisin kaupunkiin. Ilta kului terassilla istuen ja seurustellen.









Kumpi on vanhempi, tammi vai linna?


 Ympäristötyöntekijä kesäasussaan työn touhussa.



Aamupalan jälkeen teimme kierroksen kaupungilla. Jotakin tarttui matkaan mukaankin, varsinkin tuliaisia lapsenlapsille ja tietysti Ahvenanmaan mustaaleipää. Marianhamina on kyllä enemmä ruotsalainen kuin suomalainen, kun katselee ympärilleen taloja, pihoja, ihmisten käyttäytymistä, kauppoja... Euroilla maksaessa tuli tunne, onko tämä ollenkaan käypäistä valuuttaa näillä nurkilla. Sitä vain tunsi olevansa Ruotsissa. Suomen puhuminenkaan kun ei ollenkaan kaikilta suju.

Kotimatkalle lähdettiin hiukan sateisissa tunnelmissa. Jätimme taaksemme Maarianhaminan, tuon pikku-Ruotsin pääkaupungin.  Vähitellen taivas kuitenkin kirkastui. Rantauduimme vielä Föglön saarelle, jossa vietettiin Föglö-päiviä. Markkinakojuja, hevosajelua, perunakierteitä, kirpputoritavaroita, paloauto, ambulanssi, savukalaa ... Veneen takakannella auringon paistaessa lämpimästi maistuivat lämpimät perunakierteet, savuahven ja kuohuviini.









Yhteysalus toimii yhdyssiteenä pääsaarelle.


Mainio ateria Ahvenanmaan auringon alla.




Hiuli hei, huolta nyt ei, merimies näin käy merta päin. Hiuli hei, merimies ei pelkoa tunne ei ...
Matka tyrskyjen halki.


Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Suojaisimmilla vesillä meri näytti näin leppoisalta.


Meillä oli nyt ylitettävänä Kihti ja se kyllä tuntui luissa ja ytimissä, sillä tuulta oli 11 m/sekunnissa. Vene keikkui allonharjalta toiselle rysähtäen välillä aallon pohjalle. Loppumatka tultiin hiukan pidempää reittiä suojaisimmilla vesillä.

Kokonaisuutena taas aivan erinomaisen mahtava reissu kaikkine kokemuksineen. Kiitos kipparille ja kipparin rouvalle erinomaisista järjestelyistä!

Tavataan taas! Kesähalit Maija!


torstai 7. heinäkuuta 2016

Hiio hoi! - Kapteeni käskee! Osa I

Hälsningar från Åland - Terveiset Ahvenanmaalta!

Voi että, millään ei meinaa ehtiä koneelle postausta tekemään! Tässä nyt kuitenkin ollaan ja mikä onni, osaan jo laittaa uudesta kamerastani kuvat tietokoneelle! helppoahan se sitten olikin, kun vain jaksoi paneutua asiaan.

Meillä on takana viime viikonlopulta aivan mahdottoman ihana veneretki Ahvenanmaan saaristoon. Kuten edellisessä postauksessa kerroin, saimme ystäviltämme kutsun viimevuotiseen tapaan lähteä heidän veneellään reissulle jonnekin, paikkaan, joka oli meille yllätys.


Auringonlasku Nauvossa.


Vasten auringonsiltaa ...


Iltarusko ennusti meille seuraavaksi päiväksi poutaa.

Keskiviikkoiltana ajelimme jo Nauvoon ystäviemme mökille. Syömisen ja saunomisen jälkeen painoimme päät tyynyyn, jotta jaksoimme seuraavana aamuna lähteä aikaisin merelle. Yöllisen sateen jälkeen luonto tuoksui raikkaalta ja pikkuhiljaa aurinko alkoi pilkahdella pilvien lomasta. Aamupalat syötyämme kokosimme tavarat veneeseen ja sitten keula kohi ulappaa. Mutta minne? Matka taittui leppoisasti saaristoa ihaillen.




Oli lähtömaljoja juotu ...



Onko mitään yhtä kaunista kuin ulkoluodon luonto, joka heijastuu poutaisiin pilviin ...

Vihdoin selvisi, että meidän on tarkoitus tutustua Ahvenanmaahan. Ensimmäinen kohteemme oli kirjailija Anni Blomqvistin kirjailijakoti Vårdön Simskälassa. Anni Blomqvisthan on kirjoittanut rakastetun Myrskyluoto -sarjan, jonka tapahtumat perustuvat kirjailijan ja hänen sukunsa kokemuksiin. Hän eli koko elämänsä Ahvenanmaan saaristossa. Annin Blomqvistista tuli kirjailija, kun hänen miehensä ja kaksi poikaansa hukkuivat myrskyissä.


Maata näkyvissä! Avomeritaipaleen jälkeen tuntui hyvältä päästä saarten suojiin.





Istuu ken uskaltaa. Ettei vain tulisi kerrottua pieniä valheita? No, ainakin me uskalsimme istua nauttimaan leppoisasta auringonpaisteesta.






Karujen saarten kauneudesta voi juopua.



 

Kaikki on niin idyllistä ja ruotsalaistyylistä, aivan kuin Melukylän lapsista.

Rantauduimme pikkuisen Simskälan kylän laituriin. Rannassa tapasimme ystävällisen paikallisen kalastajan, jonka luvalla saimme viivähtää parituntisen laiturissa. Häneltä saimme myös neuvon, miten löytää krjailijan koti. Parin kilometrin jaloittelu kauniissa maisemissa muutaman tunnin veneessä istumisen jälkeen teki hyvää. Aurinko paistoi lämpimästi, muttei liian kuumasti, villiruusut kukkivat tien varrella.

Pääsy kirjailijan kotiin sisälle olisi edellyttänyt etukäteisvarausta, joten käyskentelimme vain pihamaalla kuvitellen kirjailijan vielä kirjoittavan työhuoneessaan. Aika tuntui pysähtyneen. Lopulta lähdimme patikoimaan takaisin veneelle, sillä seuraavaan kohteeseen piti ehtiä ajoissa, jotta saisimme venepaikan.


Ahvenanmaan punagraniittinen tie kiemurtelee kallioiden lomissa.


Välillä kasvillisuus on lehtomaista. Maariankämmekköjä tässä kuvassa.


Villiruusujen kauneutta, johon en jaksa kyllästyä.


Anni Blomqvistin kirjailijakoti katsoo mäeltä merelle lähtijöitä ja sieltä palaavia.


 Anni Blomqvistin jalanjäljillä.


Sitten oli aika sanoa hyväsit Simskälalle ja suunnata keula kohti uutta, tuntematonta satamaa.
Minne menemme seuraavaksi, siitä saatte lukea ensi postauksessa.

Pysykäähän linjoilla! Halit Maija

keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Venereissun odotuksessa

Heissan, ystävät!

Juhannus on vietetty ja kesäkuun viimeisiä päiviä elellään. Mihin katosi tuo alkukesä, niin kauan odotettu. Mutta vielä on paljon kesää jäljellä!

Tänään starttaamme töiden jälkeen Nauvoon ystäviemme mökille ja huomenaamuna lähdemme taas viimekesäiseen tapaan meriseikkailulle. Tälläkin kertaa tarkka määränpää on meille yllätys, mutta jonnekin Ahvenanmaan suuntaan kai veneen keula kulkunsa suuntaa. Taas on niin jännää! Kerron kyllä teille tästä venereissusta, kun kotiin palataan, joten pysykäähän kuulolla.

Nyt on pakattava viimeiset tavarat ja sitten vielä töihin.

Tässä muutama kännykällä otettu kuva juhannukselta, sillä kamerani kuvat pysyvät minulta edelleenkin salassa kameran sisällä. Harmittaa!










Meillä Houtskarissa kukkivat juhannusruusut juuri oikeaan aikaan - tosin kirvojen kurittamina - ja aurinko värjäsi taivaanrannan uskomattomin värein  aatonaattoiltana.

Mukavaa loppuviikkoa kaikille! Halit Maija

perjantai 24. kesäkuuta 2016

Hyvää Juhannusta!

Meidän juhannus on tehty uimisesta, saunomisesta,  paljuilusta,veneajelusta, meren ulkoluodoista,  rentoutumisesta,  grillailusta,  juhannuskoivuista,  hyttysistä,  merentuoksusta,  sadepisaroista,  auringon kultaamasta taivaanrannasta,  yhdessäolosta,  lokin kirkunasta,  joutsenista, juhannuskokosta ja siinä paistetusta makkarasta.
Oikein rauhallista Juhannusta täältä Myrskyluodolta meren sylistä!
Toivottelee Maija

maanantai 20. kesäkuuta 2016

Rosmariinifocaccia ja kastikeresepti grilliruualle

Heippa rakkaat ystävät pitkästä aikaa!

On kulunut viikkoja siitä, kun olen viimeeksi tehnyt postauksen. Aiheita olisi vaikka kuinka paljon niin, että on suorastaan vaikea valita, mistä nyt ensimmäisenä tämän tauon jälkeen kirjoittaisin. Siitä ei siis ole kysymys, etteikö olisi asiaa. Tai kuka nyt mitäkin pitää asiana, mutta joka tapauksessa kirjoitusaiheita on varastossa säkkikaupalla. Syitä siis, miksi en ole ruudun tällä puolen kauheasti aikaa viettänyt on kesä ja kesäkiireet ja uusi kamera, jota en vieläkään ole ehtinyt kunnolla opetella käyttämään. Olen kyllä kuvannut, mutta sitten siitä eteenpäin onkin taas kokonaan oma tarinansa ja siispä en olisi joka tapauksessa saanut kuvia teksteihini, joita pidän tärkeinä tarinan elävöittämiseksi. No varmasti vielä opin ja jos nyt teksti on ilman kuvia, on niitä seuraavissa postauksissa sitten varmasi jo kyllästymiseen asti. Katsotaan. Myös keväinen surumme on osaltaan tehnyt sen, että ei vain saa innostusta kirjoittamiseen. Mutta eteenpäin mennään. Eiköhän se siitä.

Viime viikolla olimme ystäviemme luona savusaunomassa, paljuilemassa ja syömässä. Isäntäpari oli loihtinut pöytään taas tapansa mukaan monenlaista herkkua, joista yksi oli vielä ylitse muiden. Grillatun kanan höysteeksi oli keitelty kastike, joka vei kielen mennessään. ohje oli tietysti kysyttävä heti ja päätin jakaa sen myös teille juhannuksen grilliherkkuja silmällä pitäen. Hyvän makunsa lisäksi resepti on mitä helpoin ja yksinkertaisin toteuttaa.

Nimeä tälle kastikkeelle en tiedä, mutta ristitään se vaikka:

Kesän paras BBQ-kastike

4 rkl ananasmehua
1 rkl tomaattipyrettä
4 rkl ketsuppia
4 rkl fariinisokeria
makeaa chilikastiketta maun mukaan
hippusellinen suolaa (en laittanut ollenkaan)
(majoneesia maun mukaan)

Aineksia keitellään kokoon hetki, kunnes sakeus tuntuu sopivalta. Majoneesia lisätään vähitellen, kunnes kastikkeen koostumus on mielen mukainen. Majoneesin lisääminen ei ole välttämätöntä. Näistä aineksista syntyy kastike parille hengelle.

Viikonlopun mökkivieraille tein tätä kastiketta ja myös rosmariinifocacciaa , joka on jo muutaman vuoden takainen ohje ja aina silloin tällöin sitä leivon. Leipä on aina kadonnut herkuttelijoiden suihin vauhdilla. Oikean aidon focaccian kanssa tällä leivällä ei oikeastaan ole mitään tekemistä, sillä tämä taikina tehdään pikaisesti ja aidon focaccian taikinaa nostatetaan pitkään ja hartaudella. Tässä siis ohje pikafocaccialle .

Rosmariinifocaccia

5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
8 dl vehnäjauhoja
loraus oliiviöljyä

Pinnalle:
0,5 dl oliiviöljyä
kuivattua tai tuoretta rosmariinia
sormisuolaa

Lisää lämpimään veteen hiiva, öljy ja hunaja. Sekoita muut kuiva-aineet taikinaliemeen. Levitä löysä taikina esimerkiksi nuolijalla leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Anna kohota. Painele sormella kuoppia kohonneeseen taikinalevyyn. Valuta öljy ohuena nauhana leivälle ja ripottele sille vielä rosmariini ja sormisuola. Paista 180 asteisessa uunissa noin 30 min. Herkuttele!

Juhannusviikko on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Enää muutama päivä ja saamme nauttia keskikesän juhlasta. Saas nähdä saadaanko hellettä, sadetta vai jotakin siltä väliltä. Joka tapauksessa meillä on edessä suven suloisin juhla.

Nautinnollisia kesäpäiviä toivottelee Maija