maanantai 22. helmikuuta 2016

Toipilaan päiväkirja, osa VIII - käsityö valmistui

Heippa!

Taas on uusi viikko pyörähtänyt käyntiin. Täällä Etelä-Suomessa vetetään koulujen hiihtolomia ja hiukan on nyt satanut lunta, joten saattaa olla jopa mahdollisuus päästä hiihtämään. Toivottavasti!

Minäkin lähdin täältä neljän seinän sisältä lauantaina oikein reissun päälle. Laitoin hiukan hiuksiakin ja sain puettua päälleni jo topin ja neuletakin. Hartiolle iso lämmin huivi ja olin valmis matkaan. Kävin jopa pikaisesti kaupassa ja sitten lähdimme ajelemaan läntiselle Uudellemaalle tervehtimään muistisairasta läheistämme.



Ennen kaatumistani minulla oli ollut työn alla hypistelymuhvi, joka oli muuten valmis, mutta osaset oli ompelematta paikoilleen. Nyt halusin sen saada valmiiksi, että saamme viedä sen tuliaisiksi rakkaalle läheisellemme. Aluksi kokeilin kiinnittää työn nuppineuloilla siityslautaan ja sitten ommella. No touhu oli niin hidasta, että päädyin pyytämään miestäni apuun ja ilman sen kummempia vastaväitteitä hän siihen suostui. Höyrytin kaikki palaset sileiksi ja neuvoin aina vaihe vaiheelta, mihin mikäkin palanen tulee ja miten se ommellaan ja täytetään. Eipä aikaakaan, kun kissa oli saanut muotonsa ja hypistelymuhvi oli valmiina vietäväksi. Niin vain se sujuu mieheltäkin käsityön teko ja siistiä jälkeä tuli. Kansakoulussa pojatkin virkkasivat ja ompelivat ja tietysti armeijassa joutui ompelemaan irronneet napit ja hihamerkit ym. paikoilleen, joten ei tuo nyt ihan vierasta puuhaa ollut. Mieheni työ on myös sellainen. että se kyllä vaatii hyvää kädentaitoa. Ehdotin hänelle. että nyt kannattaa jatkaa tätä hyvää harrastusta. kun kerran on alkuun päässyt. Katsotaan, mutta monenlaiseen sitä joutuu taipumaan, kun eletään poikkeustilannetta. Hyvä, kun saa apua!


Mutta mitä sitten oikein teimme? Mikä on hypistelymuhvi? Olette ehkä sellaiseen törmänneet jo. Työkaverini, joka tietää, että läheisemme on muistisairas, toi näyttää minulle lehden, jossa oli juttu ja kuvia tällaisista muhveista. Viime viikolla myös paikallislehdessämme oli juttu, jossa kerrottiin näistä. Tällainen Twiddle muff on alunperin Iso-Britanniasta lähtenyt villitys ja meille Varsinais-Suomeen se rantautui erään tämän alueen käsityöliikkeen kautta. Hypistelymuhvi on neulottu putkilo, johon voi pujottaa kädet ihan vain lämmittelemään. Koristeiksi tehdään erilaisia yksityiskohtia. joita hypistelemällä saa virikkeitä ja aistit aktivoituvat. Lisäksi muistisairas voi näin hypistelemällä tuntea itsensä tarpeelliseksi. Iloisesta väristä taas tykkää näköaisti.


Meidän tekemään muhviin suunnittelin kissan, sillä muhvin saaja on aina pitänyt eläimistä ja kissa hänellä oli aina kotona asuessaan. Kissa täytettiin pulleroiseksi. korvat jätettiin irrallisiksi ja vielä kiinnitettiin huiskuhäntä. Kissan viereen ommeltiin virkattu kukka, johon kiinnitettiin iso helmi keskelle ja koko komeus oli valmis. Viikset olisivat velä sopineet kisulle, mutta nyt ne jätettiin toteuttamatta. Tärkeää on, että kaikki osaset on kiinnitetty niin lujaa, että ne eivät taatusti irtoa. Olin ajattellut tehdä erilaisilta tuntuvia yksityiskohtia vielä enemmän, mutta hyvä nyt näin. Voinhan tehdä joskus uuden, jos tuosta tuli käyttökelpoinen.


Kun kissamuhvin läheisellemme veimme, ainakin suupielet vetäytyivät hymyyn kissan nähdessään ja lähtiessämme hän vielä kiitti muhvista, vaikkei muuten paljoa puhunut. Ehkä se oli mieluinen.


Muhvin ohje on hyvin yksinkertainen. Suunnittele, millaiset suut muhville teet. Neulo tarpeeksi suurta putkiloa niin pitkälti, että molemmat kädet mahtuvat muhvin sisään "muhvimaiseen tyyliin". Huomioi myös, ettei putkilosta tule liian tiukka, käsien ollessa päällekkäin muhvin sisällä ja että kädet on sinne helppo pujottaa. Virkkaa tai neulo saajalle mieluisia yksityiskohtia. jotka tuntuvat sormissa erilaisilta, kuten hapsuja, tupsuja, pallukoita, häntiä, solmuja. Käytä erilaisia lankoja. Kiinnitä koristeet. Voit lisätä vielä helmiä, nappeja ja pitsinauhaa. Myös erilaisista kankaista, kuten tekoturkiksesta, sametista, juuttikankaasta, vuorisilkistä tai nahasta voi ommella koristeita muhviin. Myös koko muhvin voi toteuttaa ommellen. Vain mielikuvitus on rajana. Muista kiinnittää kaikki pienet osaset hyvin, etteivät ne lähde irti mahdollisesti kovassakin käytössä.



Hyvää alkanutta viikkoa kaikille ja iloista hiihtolomaviikkoa hiihtolomalaisille :) t. Maija

8 kommenttia:

  1. Tulipa siitä ihana! Lämpimät värit, pehmeä hypistellä ja silitellä tuo rakas otus! Taatusti lämmittää saajan käsiä ja mieltä! ja että oikein miehenkin kädenjälkeä, vautsi vau!!! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos,syssa <3
    Tää oli tällaista erilaista yhdessä oloa :)

    VastaaPoista
  3. Hyvä idea ja kiva totetus. Enpä olekaan tuollaiseen törmännyt vaikka oman äitini ja työni kautta muistisairaus ongelmineen onkin tuttuasia. Pehmonalle äidillenikin hankittiin. Edullinen toteutus ja saa langanjämätkin käytettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on nyt joku hyvin uusi juttu. Parista lehdestä vasta olen siitä lukenut. Kiva sitä oli suunnitella ja tehdä. Siihen saa hyin tosiaan uppoamaan jämälangat.

      Poista
    2. Tämä on nyt joku hyvin uusi juttu. Parista lehdestä vasta olen siitä lukenut. Kiva sitä oli suunnitella ja tehdä. Siihen saa hyin tosiaan uppoamaan jämälangat.

      Poista
  4. Tosi nätti muhvi, varmasti oli mieluinen! :D Uusi juttu mullekin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos <3
    Toivotaan, että on käyttöä ja mieluinen :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos <3
    Toivotaan, että on käyttöä ja mieluinen :)

    VastaaPoista