Pitkäperjantaitervehdys täältä Myrskyluodolta! Vanhastaan on pitkäperjantai paaston ajan ja raskaan piinaviikon kärsimyspuolen huipentuma. Vanhoihin hyviin tapoihin on Suomessakin kuulunut, ettei vierailtu edes lähimmissä naapureissa, vaan istuttiin kotona paastoten ja sanaa lukien, kirkossakäyntiä unohtamatta. Lieteenkään ei ollut sopivaa sytyttää tulta, vaan syötiin kylmiä ruokia ja niitäkin vasta auringon laskettua. Ptkäperjantainvietto oli niin ankaraa, että jotkut jopa piiskasivat kaikki lapsensa heti aikaisin aamulla.
Onneksi edellämainituista pitkäperjantain tavoista on jo melkein kokonaan luovuttu. Kaupat ovat auki, syödään mitä vaan ja kylässäkin käydään. Lapsuudesta muistan, että meillä oli tapana syödä juuri kylmiä ruokia, kuten itse leivottua ruisleipää, kotipalvisaunassa palvattua kinkkua, munia ja itsetehtyä mämmiä. Kylässäkään ei ollut tapana käydä, joten kyllä vanhat tavat vielä silloin olivat arkipäivää. Tuosta palvikinkusta tuli niin ihania muistoja mieleen, kun isän kanssa vietiin kinkku palvattavaksi palvimestarina toimineen vanhan miehen kotisaunaan hevosreellä. Kun liha palvisaunasta haettiin, tuoksui se voimakkaasti savulta, aurinko paistoi ja hanget kimalsivat. Palvisaunan tuoksu on vieläkin nenässäni.
Vanhan tavan mukaan me olemme viettäneet tätä päivää ihan vain kotona ollen, ulkoillen ja muuten rentoutuen. Heti aamulla värjäsin kananmunia Vuonon kimallus -blogin Mariannan ohjeen mukaisesti. Eilen keittelin jo värjäysliemen ja aamulla vain munat liemeen kattilaan. Jännitystä ja munat olivat muuttuneet punaisiksi. Punainen väri symbolisoi Jeesuksen verta, muna uutta elämää ja tyhjät kuoret tyhjää hautaa. Näihin muniin tarvitset munia, vettä, etikkaa ja keltasipulinkuoria. Lopuksi munat kiilloitetaan oliiviöljyllä.
Teimme Amoren kanssa lenkin metsään ja peltotielle. Aikomuksena oli löytää sinivuokkoja, mutta mitään ei löytynyt.
Lepät kukkivat runsaina. Varmasti harmillista allergikoille, mutta minusta ne olivat kauniita.
Eilen tein kaksi kotijuustoa. Poikamme pyysi minua tekemään heillekin yhden. Toisen tein mummilta perittyyn vanhaan siivilään, joka oli juuri sopivan kokoinen tähän tarkoitukseen. Toisen tein juustomuottiin. Tänään kumosin toisen.
Myrskyluodon Maijan kotijuusto:
1 l täysmaitoa
1 purkki rahkaa
1 purkki kermaviiliä
4-5 munaa
Suolaa
Kuumenna maito kiehuvaksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut munat, kermaviili ja rahka. Anna juustottua hiljaisella tulella välillä sekoittaen, kunnes liemi on kirkasta. Vuoraa juustomuotti tai siivilä kostealla pyyheliinalla. Ota reikäkauhalla juustomassaa ja levitä kerros muottiin. Ripottele suolaa ja lisää seuraava kerros. Laita juuston päälle kevyt paino ( esim.lautanen) ja anna valua muutama tunti.
Huomenna on tarkoitus mennä katsomaan Torinon käärinliinojen kopiota Turun Martinkirkkoon.
Nyt hiljalleen sauna lämpiämään ja tekkarin ja hyvän ruuan ääreen.
Rauhallista pitkäperjantai-iltaa! T. Maija
Upeita munia olet värjännyt, voisin itsekin kokeilla tehdä! Onko nuo siis ihan valkoisista vai ruskeista munista tehty? Rakastan symboliikkaa ja noihin kauniisiin muniin sitä näyttää liittyvän runsaasti. :)
VastaaPoistaKiitos Salla 💝 Munien värjääminen oli helppoa. Munat olivat ihan tavallisia valkoisia. Ohjeen löydät tuolta mainitsemastani blogista. Symboliikka on minustakin ihana. Tuo ohje oli muistaakseni alunperin Kreikasta.
VastaaPoistaHyvää lankalauantaita!
Onpa hienoja munia!
VastaaPoistaTuota kotijuustoa täytynee kokeilla. Tykkään nimittäin tuollaisista juustoista kovasti.
Mukavaa pyhien jatkoa sinulle!
Kiitos Mamma63 💝
PoistaJuuston teko on helppoa. Käytän puurokeitintä, sellaista, jossa on vesivaippa ympärillä. Näin maito ei pala pohjaan, eikä sitä tarvitse vahtia koko ajan. Tämä annos mahtuu juuri tuohon kattilaan.
Aika kolkolta kuulostaa tuo entisaikojen pitkäperjantain vietto. Omat muistosi savuntuoksuisesta kinkusta ja hohtavista hangista sitävastoin tuovat mielikuvan keväisestä juhlasta. Itse aina eteläisessä Suomessa asuneena muistan pääsiäisen ja erityisesti pitkäperjantain sään useimmiten räntäsateisena ja harmaana.
VastaaPoistaHienoja munia olet värjännyt. Itse aion keittää munia mustikkavedessä. Näin jossain sellaisen ohjeen ja tuloksena pitäisi olla kauniita vaaleansinisiä munia.
Oikein ihanaa pääsiäistä sinulle!
Mukavammalta tosiaan tuntuu tämän päivän pääsiäisenvietto, vaikka jotenkin se, että kaupatkin ovat joka päivä auki, ei enää tunnu niin suurelta juhlalta, eikä rauhoittumisesta ole tietoakaan.
PoistaTäytyykin kokeilla tuota mustikkavärjäystä. Siitä en ole ennen kuullutkaan. Ajattelin kokeilla myös karamellivärejä.
Hyvää pääsiäistä sinne myös!
Kiva, että kokeilit tätä vanhaa kreikkalaista värjäystapaa - hienoja ovat!
VastaaPoistaKreikassa nämä "kokkina avga" ovat erittäin tärkeä osa pääsiäistä ja symboloivat siis Kristuksen verta, mutta myös tyhjää hautaa.
Nyt pitää lukea vielä nuo muutkin pääsiäispostauksesi, sillä en ole blogimaailmaan viime päivinä ehtinytkään.
Oikein hyvää uutta viikkoa sinulle <3
Munien värjääminen oli jännittävää, sillä millään en olisi uskonut, että keltasipulien kuorista tulee noin punaisia munia. Tykkään tuollaisista vanhoista kansanperinteistä.
VastaaPoistaMinä taas olen ehtinyt pääsiäisenä blogeihin, mutta nyt kun arki alkaa, saattaa tahti hiljentyä.
Kiitos samoin!