torstai 13. huhtikuuta 2017

Valmistaudutaan pääsiäiseen

Moikka moi!

Kiirastorstaita vietetään ja pikkuhilja hiljennytään päsiäisen viettoon. Tänään on vuorossa kiiran karkoitus. Mitä tuo kiira oikeasti tarkoittaa, on jäänyt epäselväksi, sanoo Kustaa Vilkuna, mutta kiirastorstai on jo toista tuhatta vuotta sitten muodostunut yleiseksi liasta ja pahasta pauhdistautumispäisäksi. Tähän ajanjaksoon sijoittuvat myös "suviyöt" (12.-14.4.). Jos näinä suviöinä kylmää, pidetään sitä pahana merkkinä. Näin kylmiä öitä on vielä yhdeksällä viikolla tai kylmää 40 vuorokautta yhteen menoon. Jos tähän vanhan kansan uskomukseen on luottaminen, on tulossa pitkä, kylmä kevät. Katsotaan, pitääkö paikkansa.

Meillä leivottiin eilen lusikkaleipiä. Tyttären kanssa yhdessä noita värkkäiltiin. Lusikkaleipätaikina on aina hiukan vaikeasti leivottavaa, ottaa ohjeen sitten mistä tahansa. Muistan miten lapsena kotona lusikkaleipätaikinan ohje otettiin sota-aikaisesta keittokirjasta ja tehtiin suureen kivivatiin, koska syöjiä oli paljon. Leivät muotoiltiin pikkulusikkaa apuna käyttäen ja kun taikina oli kovasti murenevaista, alkoi leipojalla välillä hermot olla koetuksella. Muistan pääsiäisen, jolloin se oli varmasti aika myöhään, kun jo ikkunaa voitiin pitää auki. Siinä sittten levottiin lintujen laulun kuuluessa avoimesta ikkunasta ja sää enteili jo niin kovin kevättä ja tulevaa kesää.

Me leivoimme eilen Valion ohjeella ja käytimme tuollaista jälkiruokalusikkaa, jotta työ sujui hiukan nopeammin. Ihana vaniljantuoksu täytti talon lusikkaleipäaihioiden paistuessa ja lapsenlapsi ihmetteli, miksi täällä tuoksuu karkki. Täytimme leivät omien puiden ompuista keitetyllä hillolla, vielä pyöräytys sokerissa ja lusikkaleivät olivat valmiit.
Meillä näytti tänä aamuna tältä. Lunta oli enemmän kuin jouluna. Pitkin päivää on satanut lisää, mutta toki aamuinen on jo sulanut pois.
Pääsiäisen sääennuste vaikuttaa siltä, että mökillemeno ei oikein houkuttele, vaikka sinne jo kovasti tekisi mieli. Taitaa köydä niin, että rentoudumme vain pääsääntöisesti kotona, syömme yhdessä perheen kesken hyvin ja sitten on ihan must-juttu käydä katsomassa Jeesuksen Torinon käärinliinoja, joista on kopio näyttteillä Turun Martin kirkossa vielä toiseen pääsiäispäivään asti. Tämä mahtava tilaisuus on ehdottomasti käytettävä hyväksi, sillä aitoja liinoja näytetään yleisölle vain muutaman kerran vuodessa ja tuskin juuri silloin osuu matka Torinoon.

Millaisia suunnitelmia Sinun pääsiäisenviettoosi kuuluu?

Hyvää alkavaa pääsiäisjuhlaa! T.Maija

6 kommenttia:

 1. Ai ihanaa,lusikkaleipiä! Äiti teki aina jouluksi ja ne suli suuhun!
  Meilläkin hiutaleet leijailee...
  Kaikesta huolimatta, ihanaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 2. Todella suloisia ja herkullisen näköisiä lusikkaleipiä olettekin tehneet! Ai että, on teillä ollut paljon lunta, meillä ei kyllä yhtään jäänyt maahan.
  Nuo Torinon käärinliinat on kyllä käytävä katsomassa, kun kerran oman seurakunnan kirkossa ovat ja lisäksi toki myös syödään hyvin, muuten ei sen ihmeempää ohjelmaa pääsiäiselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla <3
   Lumi tuli ja meni. Onneksi!
   Käärinliinojen näkemistä odotan innolla.

   Poista
 3. Oi mitä ihanaisia lusikkaleipiä, tuoksu levisi tänne asti ja suussa mureni herkulliset lusikkaleipäsi. Todellisuudessa nieleskelen tyhjää. Lunta ei meillä ole mutta kylmää kyllä. Jäät ovat niin paksut, että mökille tekisi mieli. Saas nähdä. Meillä rikotaan perinteitä ja vietetään varsinaista Pääsiäistä tänään. Tytär, vävy, ja kaksi aikuista lastenlasta kera yhden "pikkuminiän" asettuvat pöytäämme lampaan viulupaistoksen ääreen. Mukavaa. Toivottavasti vanha sääennuste ei toteudu. Hyviä ja nautinnollisia Pääsiäisen päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Varpu <3 Vaniljantuoksu oli herkullinen ja sai veden kielelle. Lusikkaleivät ovat niin suussasulavia.
   Meilläkin taas on jo lumi sulanut. Todella kylmää on ja mökkikaudenaloitus siirrettiin tuonnemmaksi. Ei sinne tee mieli vilusta hytisemään.
   Kiitos samoin Sinulle!

   Poista