lauantai 1. huhtikuuta 2017

Itsenäinen Suomi 100 vuotta - Turun kauppahallissa

Heissan!

Tämä lauantai valkeni meillä lounaisessa Suomessa koleana ja sateenhämyisenä vesipisaroiden vihmoessa ikkunaan. Niin oli sääennusteessa luvattukin. Vapaapäivästä huolimatta kello soi seitsemältä. Amore lähti jo aikaisin pystyttämään telttaa paikallisen Kunnallislehden järjestämään kaikkien puolueiden yhteiseen vaalitapahtumaan. Harmi, ettei sää ollut siihen paras mahdollinen.

Minulla ei ollut kiirettä mihinkään. Viikon touhujen jälkeen hartiat ja niska kolottaen ja hiukan päätä särkien otin särkylääkettä, lasin vettä ja kömmin takaisin peiton alle. Otin yöpöydältä käteeni kirjan (Andalusian karkea suola), luin sitä ja torkahtelin välillä. Miten mukava tapa aina joskus aloittaa päivä tällä tavalla hitaasti viipyillen. Ylösnoustua sytytin takkaan tulet, sillä sateinen ilma sai tuvassakin tuntumaan viileältä.

On jo huhtikuun ensimmäinen päivä. Kevät on näin pitkällä. Ensimmäiset leskenlehdet löysin jo viime maanantaina lämpimältä ojanpientareelta. Ja koska nyt tosiaankin on aprillipäivä, on se merkki siitä, että maaliskuun Suomen juhlavuoden jokakuinen postaus on päivän myöhässä. Pahoittelut siitä! En vain eilen illalla enää millään jaksnut istahtaa koneen ääreen.

Tämänkertaisen postauksen juhlavuoden sarjaan päätin tehdä Turun kauppahallista. Kauppahallit ovat myös pala suomalaista historiaa, joiden juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Ne ovat siis vanhempia kuin rakas isänmaamme. Suomessa on ollut parhaimillaan lähes 70 kauppahallia, joista 14 on yhä toiminnassa. Syy siihen, että kauppahalleja ruvettiin 1800-luvun lopulla rakentamaan, oli ajatus saada elintarvikemyynti ulkoa pölyäviltä toreilta ajanmukaisiin halleihin. Hygieniavaatimusten tiukentuessa velvoitettiin lihan, kalan ja meijerituotteiden myynnin siirtämistä sisälle. Muun Euroopan mukaisesti Suomeen rakennettiin oikeita kauppahalleja, joissa oli riittävästi valoa, hyvä ilmanvaihto ja pestävät seinä- ja lattiapinnat. Viemärijärjestelmä liitettiin yleiseen viemäriverkkoon.


Suomen kauppahallit ovat eurooppalaisten hallien tavoin basilikanmuotoisia suorakaiteenmallisia rakennuksia.Turun komea uusgoottilainen kauppahalli valmistui vuonna 1896 ja on näin Suomen toiseksi vanhin. Hallin paikasta kiisteliin ptkään. Lopulta päädyttiin paikkaan, joka oli lähellä Aleksanterin toria (nykyinen Kauppatori) ja Aurajokea. Hallin suunnitteli arkkitehtiprofessori Gustaf Nyström. Koska rakennuksen pitkät sivut eivät näkyneet kadulle, ei niitä ollut tapana koristella. Sen sijaan hallin päädyt Eerikinkadulle ja Linnankadulle ovat täynnä hienoja yksityiskohtia. Sateen vuoksi en saanut päädyistä kuvaa, vaan vain tästä tylsästä sivusta.

Koristeellisen ja painavan ulko-oven takaa löytyy vuosisadan takainen maailma, jonka hämyinen valaistus ja herkkuja notkuvat myyntipöydät tuovat monelle mieleen muistoja menneiltä ajoilta. Kenen joulupeirnteisiiin on kuulunut joulukalan osto hallista tai kuka on ostant kauppahallista tuliaisia kaupunkimatkaltaan.









Herkkua on siellä monenlaista. Palvelu kauppahallin pienissä puodeissa on yksilöllistä ja ystävällistä.




Sinisen junan kahvilassa maistui kahvi ja leivos.








Pitkät hämyisät käytävät luovat tunnelmaa ja herkulliset tuoksut täyttävät hallin. Myyntikojut sijoitettiin pitkittäisten käytävien varrelle molemmin puolin.



Käytäväseinustojen puuosat ovat edelleen alkuperäisiä rakenteita.



Turun kauppahalli kuuluu suomalasen rakennusperinnön helmiin ja ylimpään suojeluluokkaan kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokkaana kohteena. Turkuun tulijalle tämä on mielenkiintoinen kohde Tuomiokirkkoa, linnaa ja Käsityöläismuseota unohtamatta.

Nyt saunaan ja telkkarin ääreen. Hyvää aprillilauantai-iltaa kaikille! T. Maija

8 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Kauppahalleissa on tunnelmaa!
    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Kivoja kuvia! Ja hyvää tietoa kauppahallista!
    Wanha Turku kauppa on ihana! Sama kauppa taitaa olla myös Naantalissa.
    Turun kauppahallissa tulee käytyä ihan liian harvoin.
    Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aivan liian harvoin kyllä hallissa tulee käytyä. Harmillista!

      Poista
  3. Joo, itsekin olen ihan tykästynyt kauppahalleihin. Turun on kotoisin, paljon pidän myös Kuopion kauppahallista. Se on arkkitehtuuriltaan ulkoapäin niin kaunis eläinfiguureineen. Truben hallikahvilassa on ihanat herkut, ja hallin ja torin ilmapiiri on sangen eksoottinen , siinä alkaa ihan miettiä, ollaankohan ulkomailla, kun puhetta ei oikein tahdo ymmärtää...
    Se moderni pyöreä lasirakennus vanhan kauppahallin kyljessä... Ihastuttaako vai vihastuttaako??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppahalleissa on ihan oma tunnelma. Tuollaisia pikaulkomaanmatkoja pystyy helposti tekemään menemällä kauppahalliin, sillä totta on, että siellä tuntee olevansa jossakin muualla kuin Suomessa. Budapestissä kävimme kauppahallissa. Silmät jäävät kiinni ties mihin, esimerkiksi valtaviin ehkä kalkkunan jalkoihin, jotka oli kauniisti ladottu vitriiniin päällekäin.

      Poista
  4. Olipa todella mielenkiintoinen postaus jälleen kerran! :) Aina sitä uutta oppii, tuttuakin tutummasta kohteesta. :D Pitäisi ottaa tavaksi piipahtaa vähän useammin. Nam, nuo MBakeryn leivokset ovat kyllä aivan uskomattoman näköisiä! :) Ja Vanha Turku -kauppa on tosi kiva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidit <3 Kotikulmilla on paljon juttuja, joihin pitäisi tutustua tarkemmin ja käydä useammin. Leivokset ovat niin syötävän sulosia ja herkullisia :P

      Poista