lauantai 30. tammikuuta 2016

Blinien aikaan

Heissan!

Tammikuun toiseksi viimeistä päivää vietetään ja alkaa siis olla ei-niin-suosikkikuukauteni lopuillaan. Sydäntalvea elellään, vaan eipä sää nyt oikein sellaiselta vaikuta. Lämpöasteita meillä täällä Lounais-Suomessa on viisi ja puuskittainen tuuli ulvoo nurkissa. Lumet ovat sulaneet lähes kokonaan. Pihalla käydessäni huomasin kukkapenkissä parin senti mittaisia sipulikukkien piippoja. Mitäs ne tuumaavat, kun varmasti vielä kuitenkin tulee oikeitaki talvisäitä?





Eilen saimme yökylään rakkaan ystävän itäiseltä Uudeltamaalta. Sydäntalven iltaa oli mukava istuskella kaikessa rauhassa ja nauttia  kokkailuista. Tähän tammikuun loppuun ja helmikuun alkuu ajoittuu blinikausi. Ne ovat ihania, joskaan eivät mitään aivan kepeitä herkkuja. Niitä siis paistamaan. Täytteeksi smetanaa, sipulisilppua, suolakurkkua ja mätiä. Naisväki meidän perheessä suosii kasvismätiä (merilevästä tehtyä), mutta sitä ei nyt harmiksemme lähikaupassamme ollut. Nyt meillä oli muikunmätiä ja kasisyöjät vain jättivät sen sitten ottamatta.

Innostuin myös leipomaan pitkästä aikaa pullaa, sillä laskiaispullakausikin on jo hyvässä menossa kaupoissa ja kaupan versioita on tullut muutama maisteltua. Nytpä halusin tehdä kotiversioita. Pullataikinan vaivaaminen ja pullien pyörittely on ihanan rentouttavaa puuhaa. Kodissa leijaili niin suloinen pullantuoksu. Pullien väliin keittelin vielä mansikkahilloa, vatkasi kermavaahtoa, tuprauttelin lopuksi päälle kerroksen tomusokeria ja sydäntalven herkku oli valmis. Kaupan pullissa ehdoton suosikkini on mantelitäytteinen pulla, mutta nyt tein laskiaispullia vain hillolla. Kummasta sinä pidät enemmän?



Kotoa äidiltäni olen oppinut vanhan tavan painella pullataikinan päälle risti kämmensyrjällä ja jättää se sitten kohoamaan. Onko tapa sinulle tuttu?






Kun olin lapsi, meillä kotona syötiin laskiaispullia kuuman maidon kanssa. Ts. pullan päälle lautaselle kaadettiin kuumaa maito. Kansakoulussakin saimme tällä tavalla tarjoiltua pullaa laskiaisena ja tuo tapa olikin se vanha tapa laskiaispullien syöntiin. En malta taas olla kertomatta hiukan laskiaispullien historiasta. 1700-luvun lopulta lähtien laskiaspullat on tunnettu säätyläispiireissä (ns. "hetvägg" kuuman maidon kanssa), mutta kaupunkien leipomot aloittivat niiden myynnin vasta 1800-luvun keskivaiheilla.

Nyt lähdetään vieraisille kummipojan perheen luokse katsastamaan heidän uutta kotiaan.

Nautitaan viikonlopusta ja pitäkää huolta itsestänne! Lauantaihalit <3 t.Maija

8 kommenttia:

  1. Blinien ohjeita on nyt tosiaan lehdissä ollut mutta meillä tehtiin äsken vaan tavallisia lättyjä, tosin osa ohrajauhoista vunukkaa varten :)
    Ihanan lämpimästi tulvahti mieleen tuo mamman tekemä risti taikinan siunaukseksi. Mutta kerropa, sysseli, miksi niin usein pullan nostatus minulla epäonnistuu??? Sekin tulvahti hyvin mieleen, etten oikein tykännyt lämpimän maidon ja laskiaispullan yhdistelmästä - mutta eihän sitä ääneen sanottu!
    Toivotaan, että pian saadaan helmikuun hohtavat hanget!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo perinteiset letut ovat myös niin ihania ja niitäkin voi syödä makeina tai suolaisina. Ja voi ihanaa vunukkaa, kun mamá hellii...<3
      Minulle on tuo taikinan siunaaminen niin tärkeä juttu, etten sitä koskaan unohda tehdä, mutta niinpä, joskus sittenkin on taikinan nousemisen kanssa ongelmia. Niin oli minullakin nyt. Onko huone liian viileä, vetoinen, maito liian kuumaa, kylmää? Vikoja voi olla vaikka kuinka paljon. Mutta lämmin vesihaude tai taikinavadin mikroon laittaminen usein auttaa. Vesihaude pelasti nyt minun taikinani.
      Minusta tuo pulla lämpimän maidon kanssa oli hyvää ja siihen vielä juomaksi kuuma kaakao. Nams!
      Vielä hanget tuosta varmaan kasvavat <3

      Poista
  2. Minä myös pidän enemmän mantelimassatäytteisistä laskiaispullista,mutta koko muu perhe ei,joten hilloisia meillä sitten aina on tehty.Tuo taikinan/leivän siunaaminen rstillä on minullekin kotoa tuttua,samoin kuin laskiaispullat kuumassa maidossa. Minä vaan en niistä oikein koskaan tykännyt,kun en pidä maidosta,en kuumana enkä kylmänä.T.Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että samanlaisia tapoja on muillakin ollut.
      Maitoa en juo minäkään, mutta tuon pullan kanssa sopii, samoin puuron ja tietysti kaakao on oma juttu.

      Poista
  3. Tuttu tapa mullekin taikinan siunaaminen ristillä -sinulta olen sen niin pienenä oppinut, etten edes muista, ja joka kerta leipoessani noudatan tuota tapaa. :)
    Onpa herkullisen näköisiä pullia, nam!!! :P Tulee ihan vesi kielelle. Tuore pulla on ihan parasta ja tuoksu tosiaan huumaava kotona, kun leipoo. Todella mukavaa puuhaa ja lopputulos palkitsee! :) Itse pidän enempi hillotäytteisistä laskiaispullista, vaikka nyt aikuisena olenkin oppinut myös mantelimassasta jonkun verran pitämään.
    Tuosta laskiaispullien tarjoamisesta kuumassa maidossa en ole kyllä koskaan kuullutkaan, uskaltaisikohan kokeilla...?

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Salla<3
    Kiva, että olet tuon siunaamisen ottanut käyttöösi. Nyt se on jo kulkenut monelta sukupolvelta toiselle. Toivottavasti pikkuleipurikin sen oppii<3
    Uskaltaa ja ehdottomasti kannattaa kokeilla tuota vanhaa tapaa. On tosi hyvää, kun maito ehtii imeytyä pullaan ja sitten tietysti pitää laittaa sokeria myös päälle.

    VastaaPoista
  5. Pitääkö ne pullat silti aivan normaaliin tapaan täyttää? :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, kermavaahtoa ja hilloa ei laiteta ollenkaan. Pulla vaan, maitoa ja sokeria ja nams!

      Poista