keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Pakkasella

Heissan!

Pakkasta pitelee. Onkin pitänyt jo joulusta saakka aina vain kiristyen. Tuntuu oudolta. Vielä ei olla ollenkaan sopeuduttu ja tottunut tähän kylmyyteen. Kun lämpömittari täällä rannikolla avoimen meren äärellä huitelee kahdessakymmenessä pakkasasteessa, viima vielä purevoittaa pakkasta ja ilman kosteus on yli yhdeksässäkymmenessä, tuntuu sää jo oikein kunnolla arktiselta.

Kovalla pakkasella lähes joka talon savupiipusta nousee savua kohti kirkasta taivasta. Lämmitetään takkoja, kakluuneja ja puuhelloja. Puita kannetaan ahkerasti sisälle. Pitää huolehtia talojen lämmityksestä ja on huolehdittava, etteivät vesiputket jäädy. Kaappien kätköistä kaivetaan kaikki mahdolliset toppavaatteet, kintaat, villasukat, pipot, karvalakit, kaulahuivit, huopikkaat ja muut talvijalkineet. Vasta kunnolla pukeutuneena uskaltautuu pakkassäähän. Kaulahuivi vielä kasvojen eteen suojaamaan viimalta, etteivät nenä ja posket palellu. Pakkasella hengitys huuruaa, paikkallaan seistessä bussipysäkillä on heiluteltava varpaita, hakattava ja hierottava kämmeniä yhteen. Puhallettava sormiin. Kaikki konstit on käytettävä lämpimänä pysymiseen.

Kovalla pakkasella ihmiset kiirehtivät askeleitaan, että matka joutuu nopeammin ja pääsee lämpimiin sisätiloihin. Ovet ja väliovet suljetaan tiukasti. Yöksi verhot vedetää kunnolla ikkunoiden eteen, että lämpö pysyy sisällä ja pakkanen ulkona.

Autot savuttavat, jos siis ovat lähteneet käyntiin. moottoreita esilämmitetään, sisätilalämmittimiä asennetaan. Autoja tyhjäkäytetään. Kaupoista on akkulaturit ja apukäynnistyskaapelit ostettu loppuun. Hinausautot ovat liikkeellä. Junatkin saattavat myöhästellä. Kaikkeen kannattaa varautua.

Taivas on tähtikirkas. On taas tulossa kova pakkasyö.

Pitäkää itsenne lämpiminä! Pakkasterveisin Maija

5 kommenttia:

  1. Hui, onpa tosiaankin hyisen kylmää juuri nyt! Pienestä pakkasesta olen oppinut tykkäämään ja ehkä ihan vähän nauttimaankin, mutta tämä on liikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin juuri, pikkupakkanen olisi ihateellinen. Toivottavasti edes hieman totumme näihinkin astelukemiin :)

      Poista
  2. En ole pariin päivään uskaltautunut kuistia pitemmälle! Mies käyttää talon lämmittämiseen ison osan päivästä. Sisällä tarkenee. Luonnon eläimiä käy niin sääliksi. Onneksi lintulaudalla vierailevat linnut ja oravat uskaltavat tulla piiloistaan edes syömään.
    Olen aina sanonut, että kestän paljon paremmin kylmää kuin hellettä - mutta rajansa kaikella! No, kohta tulee Jäämereltä LÄMMIN ilmavirtaus!!! :)

    VastaaPoista
  3. Oli muuten taas herkullinen teksti, tunnelma välittyi niin tiiviisti, että melkein alkoi sormia kipristellä tässä huoneen lämmössä koneen äärelläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Niin käy minunkin kovi noita eläimiä sääliksi. Linnuille täytyy ahkerasti viedä ruokaa ja meillä on oma kotirusakko (voi niitä olla useampikin), jota pitää muistaa joka päivä ruokkia porkkanoilla.
      Tänään uskaltauduin jo kävelemään töihin. Hyvin tarkeni, kun vain pukeutui kunnolla. Kyllä tuli paljon lisää energiaa ja virtaa tuosta pienestäkin happihyppelystä. Samoin luulin ennen minäkin, tosin Pappa kyllä aina sanoi (sotamuistoja ja muistoja metsäsavotoista), että ei se kyllä niin ole, että kylmä olisi helpommin kestettävä kuin kuuma. Ja nyt sen uskon, kun en millään meinaa tarkentua. Lämpöaaltoa Jäämereltä odotellessa :)

      Poista