maanantai 18. toukokuuta 2015

Lauttamatka

Tervehdys täältä Myrskyluodolta!

Palaan vielä viime kerran mökkireissuumme. Kuten jossain postauksessa jo olen maininnut, mansikkapaikallemme matkataan kolmella Finferriesin keltaisella maantielautalla, joista ensimmäinen lähtee Paraisilta Nauvoon.

Viimeinen Korppoon Galtbystä Houtskarin Kittuisiin kulkee suhteellisen harvakseltaan aikataulun mukaisesti. Väliä liikennöi kaksi lauttaa, Mergus ja Stella. Jälkimmäinen on uusi, vain pari kolme vuotta vanha ja sinne mahtuu noin 65 henkilöautoa. Helposti ei siis joudu jäämään rannalle ruikuttamaan edes sesonkiaikoina. Lisäksi matkustaminen on tällaisilla keltaisilla lautoilla täysin maksutonta.

Paikkaa ei kuitenkaan pysty lautoille etukäteen varaamaan, vaan niille ajetaan jonotusjärjestyksessä. Saaristolaisten lisäksi joidenkin muidenkin on työnsä puolesta mahdollisuus hankkia etuajo-oikeuskyltti, joka oikeuttaa ajamaan kyseiselle kaistalle ja pääsemään muiden ohi lautalle. Valitettavasti jonotuskäytäntö saa aikaan kilpa-ajoja ja hurjia ohituksia. Tällainen vaarantaa liikennettä saariston kapeilla ja mutkikkailla teillä.

Yleensä jonotusajat eivät ole kovin pitkiä. Useimmiten mahtuu jo seuraavaksi lähtevään lauttaan. Juhannus on kuitenkin poikkeus. Joskus olemme jonottaneet Nauvosta Paraisille lähtevälle lautalle jopa viisi tuntia palatessamme juahnnuksenvietosta kotiin.


Kansimies ohjaa autot sopivasti lautalle





Kuten kunnon lautoissa, niin Stellassakin on kahvila. Tarjolla on monenlaista, aina keitosta lähtien herkullisiin, makeisiin leivonnaisiin.





Kuten näkyy, maistettukin on ja nams :)


Kahvilassa on erittäin ystävällinen ja iloinen palvelu. Ihmeellistä, suomalaisille valitettavsti usein niin tyypillinen happamuus ja myrkyllisyys oli tipotiessään :) Ja suomi tai ruotsi, ainakin näillä kielillä juttu luisti sujuvasti.


Tällaisen pienen merimatkan pystyy järjestämään helposti ja mikä ihaninta saa nauttia maailman kauneimmasta saaristosta matkan varrella. Tässä hyvä vinkki esimerkiksi kesälomaa suunnitellessa. Yöpymispaikkoja, kuten myös ruokapaikkoja saaristossa on ihan mukavasti. B& B-kylttejä näkee tien pielissä siellä täällä. Kannattaa tutustua!


Mukavaa viikon alkua kaikille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti