perjantai 22. tammikuuta 2016

Talvi-illan ratoksi

Moikka!

Tätä vuoden tylsintä ja pisimmältä tuntuvaa kuukautta on jäljellä enää runsas viikko. Nopeasti tammikuukin vain on kulunut. Varmaan kunnon talvisää on siivitänyt aikaa nopeampaan tahtiin verrattuna siihen, että olisimme jotuneet viettämään tätä kuukautta vesisateessa.

Kuluneella viikolla olemme saaneet nauttia aivan ihanista talvimaisemista ja aurinkoisista päivistä tosin kipakka pakkanen on edelleen pitänyt meitä otteessaan. Maisemat ovat olleet satumaisia sekä päivällä että yöllä. Lähes täysi kuu on luonut loistettaan vitivaloisille hangille niin, että maisema on hohtanut hopeisena ja lähes niin valoisana, että olisi melkein ollut mahdollista lukea ulkona ilman muita valoja. Auringon virkistämänä minäkin, myös pimeää rakastava olen noussut kuin Feeniks-lintu tuhkasta ja ruvennut taas saamaan jotakin aikaiseksi. Ihana tunne!






Vielä olen hyödyntänyt pakkassäätä ja tuuletellut petivaatteita, lampaantaljoja, torkkupeittoja, tyynyjä ja mattoja. Ihanaa kömpiä illalla raikkaisiin vuodevaatteisiin yöunta nukkumaan.

Myös pakastimien sulattaminen ja siivoaminen oli kätevää tehdä nyt kovalla pakkasella, kun pakasteet voi kantaa ulos odottelemaan.


Talvi-iltojen ratoksi olen leiponut teeleipiä. Muistatteko koulujen kotitaloustunneilta nämä helpot leivonnaiset, jotka ovat lähes retroruokaa?



Niin helppoa ja nopeaa. Kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään ja painellaan vaikka lusikalla kolmeksi leiväksi. Pintaan ristiviillot, päälle juustoraastetta ja 200 asteiseen uuniiin noin viideksitoista minuutiksi. Valmista on. Hauduettua teetä mukiin, joukkoon hunajaa, teeleivälle appelsiinimarmelaadia ja juustoa tai sipaisu levitettä ja talvi-illan ihana herkku on valmis nautittavaksi.







Vielä on esiteltävä englantilaisten, virolaisten ja varmaan monen muunkin maanlaisten superihana keksintö, kuumavesipullo. Olen käyttänyt sitä jo monta vuotta ja olen siihen aivan ihastnut.Tuo pieni, yksinkertainen keksintö on mainio juttu tällaisena kovana pakkastalvena. Omani olen ostanut Tallinnasta. Suomessa en ole niihin törmännyt, mutten väitä,etteikö niitä miedänkin kaupoissamme olisi. Pulloni on fleece-pussukan sisällä, joten se on ihanan pehmoinen pitää vaikka sylissä illalla telkkaria katsellessa. Kaikkein mukavin se on mielestäni, kun laittaa sen sänkyyn peittojen alle hiukan ennen nukkumaan menoa, Näin lämpimään vuoteeseen on mukava mennä nukkumaan, eikä makuuhuoneen lämpötilaa tarvitse pitää turhan korkeana.



Nyt pakkasen luvataan hellittävän, joten viikonlopuksi on varmaan tulossa hyvä ulkoilusää. Nauttikaa talviulkoilusta ja ihanaa viikonloppua kaikille :) t.Maija

4 kommenttia:

  1. Meinaa melkein jo alkaa huvittaa,kun taas näkyi tuttu kirja. Meilläkin tuo "Tule mukaan.Leivomme Anni-Helenan kanssa" kirja löytyy,hankittu vanhimman tyttäremme ollessa pieni.Siinä on kyllä ihan hyviä ja konstailemattomia leivonnaisohjeita.T.Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hauska sattuma! Myös meille on kirja hankittu juuri vanhimman tyttären ollessa pieni niin kuin Mintun joulukin. Tuntuupa tuon ikäisillä äideillä olevan kovin samanlainen kirjamaku.
      Nyt taas, kun näitä teeleipiä tein ja kirjan esiin otin, ajattelin, että täytyykin leipoa sieltä jotain meidän kolmivuotiaan tyttärenpojan kanssa. Kirjassa on kiva kuvitus, hiukan kivoja loruja ja tosiaankin reseptit ovat selkeitä ja helppoja toteuttaa lasten kanssa.

      Poista
  2. Täytyypä tehdäkin noita teeleipiä joku kerta! :)
    Nyt viime aikoina olen leiponut ahkeraan sämpylöitä ja pitaleipiä ja pullaa myös on pariin otteeseen tullut tehtyä. Mm. korvapuusteja ja voisilmäpullia tein elämäni ensimmäisen kerran nyt tammikuussa ja hyviä tuli molemmista!
    Kuumavesipullot on kyllä ykköskeksintö! Italiassa sen käyttöön aikoinaan totuin, siellä se oli kyllä talvella aivan välttämätön, jos aikoi edes fleecepyjamaan pukeutuneena iljetä kömpiä kylmän kosteisiin lakanoihin. :-/ Yhdessä kodissani oli niin kosteaa, että talvella lakanoita piti kuivatella ja lämmitellä joka ilta hiustenkuivaajalla, ennen kuin ilkesi lakanoiden väliin pujahtaa. Lisäksi kuumavesipullo (tai useampia) sänkyyn ja sähköinen "kamiina" (mikä lie suomeksi sellainen stufa elettrica?) paahtamaan sängyn viereen hiukan ennen nukkumaan menoa. Villasukat jalkaan ja 2-3 peittoa päällekkäin. Yö meni lopulta aina ihan mukavasti, mutta aamulla oli ankea herätä ja mennä alakertaan keittämään kaffetta, kun hengitys höyrysi. :D
    No, itsepähän olin romanttisuuden puuskissani halunnut keskiaikaiseen kivitaloon asumaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo teeleivät ovat kyllä niin nopeita tehdä, että kun rupeaa tekemään mieli jotain hyvää, niin sen saa aika äkkiä aikaiseksi ja ne kyllä maistuvat yleensä kaikille. Muutenkin leipomisesta tulee niin kodikas tunnelma ja varmasti koko perhe on iloinen, kun nenään tulvii herkullinen pullan tuoksu.
      Voi kurjuus, ei siellä Italiassa olekaan aina niin ihanaa! Muistan kyllä nuo hiustenkuivaajajutut. Joskus saa sitä, mitä tilaa, vaikka tuntuisi kyllä näin ulkopuolisesta aivan ihanalta asuminen juuri tuollaisessa keskiaikaisessa kivitalossa, jossa on kosolti historian havinaa.

      Poista